İzmirli 12 yaşındaki Aras Denizer'e 3 buçuk yaşındayken Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığı teşhisi konuldu. Aras Denizer'in babası Cem Denizer, valilik onaylı kampanyalarının yüzde 2'ye ulaştığını belirtti. İlacın değerinin 100 milyon lira olduğunu söyleyen Denizer, "1 lira bile yatırsalar bizim için umuttur. Herkes 1 lira 2 lira verse bu çocuk iyileşir" diye konuştu.
#DMD HastalığıSoğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSanatçı Safiye Soyman, oğlu Harun Akaröz’ün (52) solunum yetmezliğine bağlı hayatını kaybetmesinin ardından Burdur’un Ağlasun ilçesine geldi. Evinde oğlu için gözyaşı döken Soyman, "Allah kimseye evlat acısı göstermesin. Her şeyler onun içindi. 6 ay Bodrum’da, 6 ay burada yaşatıyordum. O melek oldu, melek oldu benim oğlum" diye ağladı.
#Safiye SoymanSanatçı Safiye Soyman, oğlu Harun Akaröz’ün (52) solunum yetmezliğine bağlı hayatını kaybetmesinin ardından Burdur’un Ağlasun ilçesine geldi. Evinde oğlu için gözyaşı döken Soyman, "Allah kimseye evlat acısı göstermesin. Her şeyler onun içindi. 6 ay Bodrum’da, 6 ay burada yaşatıyordum. O melek oldu, melek oldu benim oğlum" diye ağladı. 47 yaşındaki Akaröz, ikindi vakti Bodrum’daki Gündoğan Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Gündoğan Belde Mezarlığı’na defnedildi. Taziyeleri hayat arkadaşı Faik Öztürk’le birlikte kabul eden Safiye Soyman ayakta durmakta güçlük çekti.
#Safiye SoymanSafiye Soyman'ın 25 yıldır MS hastalığıyla mücadele eden oğlu Harun Akaröz'den acı haber geldi. 47 yaşındaki Akaröz, hayatını kaybetti. Safiye Soyman, hayatlarını alt üst eden hastalığın, oğlunun ayağındaki karıncalanma ile başladığını söylemiş ve yaşanan süreçleri yıllar önce verdiği röportajda anlatmıştı.
#Safiye SoymanSosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle moda haline gelen ‘kokteyl serum’lar, kuaför salonlarından evlere kadar birçok yere girmiş durumda. Uzmanlar doktor gözetimi ve hastane ortamında yapılmayan damar içi uygulamaların alerjik şoklara, hatta kalp durmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
#Kokteyl Serum’Son yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı.
#İstanbulGencecik, sağlıklı bir profesyonel dansçıydı. Grip sandığı semptomları nedeniyle 48 saat içinde kendini yoğun bakımda buldu. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına karşın eski hayatına halen dönemediğini belirten Taz, yaşadıklarını anlattı...
#SepsisAsrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından bölgede enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, uzmanlar enkaz kaldırma sırasında çıkan tozun sağlık açısından neden olacağı rahatsızlıklar için uyarılarda bulunuluyor.
#DepremBir döneme damga vuran “Bizimkiler” dizisinin usta oyuncuları Ayşe Kökçü, Müjgan Ağralı ve Zihni Göktay, tükenmişlik sendromuna girdiklerini dile getiren genç meslektaşlarını eleştirdi. Ayşe Kökçü, “Biz hiç böyle şeylere yakalanmadık” derken Göktay da “Bu tamamen şımarıklık. Haftada 3 oyun oynardık, tükensek biz tükenirdik” diye konuştu.
#BizimkilerKarbondioksit gazı havada ve vücudumuzda doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudumuza yararı olduğu gibi zararı da vardır. Canlılar solunum reaksiyonları sonucunda atmosfere karbondioksit gazı verirler. Bu gazın kanda yükselmesi ya da azalması vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Peki, Hiperkapni nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#HiperkapniSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, pandeminin başından beri Kovid'e karşı etkinliği ilk kez klinik çalışmalarla ispatlanan ilaç için uyarılarda bulundu. Kaya, 'Kovid ilacından fayda görmek için zamanında test yaptırmak şart.' dedi.
#KoronavirüsMUĞLA’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve solunum yetmezliğine nedeniyle yaşamını yitiren ’Akrep Nalan’ olarak tanınan sanatçı Füsun Nalan Açın (68), son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazının ardından cami hoparlöründen sanatçının ’Halikarnas’ adlı parçası yayınlandı.
#Akrep NalanOkullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı olarak baş gösterebilen ilk 3 belirtisini anlattı, alınabilecek önlemlere yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İnfluenzaCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#Koronavirüs2002’den bu yana her yıl kasımın üçüncü çarşambası dünyanın birçok yerinde Dünya KOAH Günü etkinlikleri düzenleniyor. Toplumda KOAH hastalığıyla ilgili farkındalık yaratma amacını taşıyan bu gün vesilesiyle gündemimiz akciğer sağlığı...
#Dünya KOAH GünüGiresun, Artvin ve Trabzon'da ıspanak içerisinde ıspanağa çok benzeyen 'güzelavrat' otu olarak bilinen 'atropa belladonna' nedeniyle zehirlenen 12 kişi tedaviye alınmıştı. Prof. Dr. Ahmet Sebe ise zehirlenme beliritileri hakkında bilgi verirken, 'Ağız kuruluğu, terlemede azalma, görme bozukluğu, cilt kıpkırmızı oluyor. Ispanakla oluşan bir zehirlenme değil. Ispanakla birlikte yanlışlıkla paketleniyor. Mide bulantısı, kusma, bilinç bozulması gibi belirtilere sebep oluyor.' ifadelerini kullandı. Artvin'de, pazardan aldığı ıspanağı yedikten sonra zehirlenen Cansu Lokumcu Kanberoğlu ise, 'Uyku, mide bulantısı, baş dönmesi ile halüsinasyon görmeye kadar ilerledi, çok korkunç süreçti.' dedi.
#Güzelavrat OtuEge ve Akdeniz kıyılarını tehdit eden orman yangınları, hava kirliliğine yol açması sonucu akciğer sağlığı açısından da risk oluşturuyor. Havaya saçılan partikül ve gazlardan korunmak için maske kullanımı uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selvi, “Partikülden korunmada N95 adı verilen maskeler daha etkili. Bunların 6 saatte bir değiştirilmesi gerekli” dedi.
#HaberÇilek mevsimi içinde taze bir şekilde tüketilmekte olan bir meyvedir. Piyasa içinde birçok farklı ürün içinde yer almaktadır. Çiler alerjisinin olması durumlarında belli belirtiler görünmektedir. Araştırmalar üzerinde toplumda %1’in altında çilek alerjisi gözlemlenmektedir. Çilek alerjisi olması halinde belirtiler nelerdir? Çilek alerjisi için gerekli tedavi nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çilek Alerjisi NedirAmfizem; nefes darlığına sebep olan kronik akciğer rahatsızlığıdır. Çoğu zaman sigara içenler veya zehirli gazı soluyan kişilerde görülmektedir. Peki amfizem nedir ve belirtileri nelerdir? Amfizem nedenleri ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar.
#Amfizem Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre, her yıl 250 bin ila 500 bin kişinin grip ve gribin tetiklediği hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Koronavirüs önlemlerine paralel olarak bu yıl grip vakası neredeyse hiç görmedik" dedi.
#KoronavirüsÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre, her yıl 250 bin ila 500 bin kişinin grip ve gribin tetiklediği hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Koronavirüs önlemlerine paralel olarak bu yıl grip vakası neredeyse hiç görmedik" dedi.
#Koronavirüs