Son ayların sıkça tartışılan konularından sokak hayvanları kanunu Resmi Gazete'de son dakika yayınlandı. Kamuoyunun bir süredir yakından takip ettiği sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos tarihli resmileşti. 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Sahipsiz sokak köpekleri ötanazi olacak mı? sorusu bir süredir tartışmalara neden olurken, sokak hayvanları yasası 5. maddesinde detaylar yer aldı. Peki, sokak hayvanları yasası 5. maddesi nedir? Sokak hayvanları yasası yürürlüğe girdi mi? İşte, Sokak hayvanları kanunu maddelerinin tamamı.
#Sokak Hayvanları Kanunu MaddeleriSokak hayvanları kanunu maddeleri TBMM'de kabul edilirken, yasanın kedileri kapsayıp kapsamadığı yakından takip ediliyor. Gelen son dakika haberine göre Meclis'te kabul edilen yasayla sahipsiz köpekler, belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Kanunla "yakala-kısırlaştır-sal" metodu terk ediliyor, sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilite edilmesi öngörülüyor. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Peki, sokak hayvanları yasası kedileri kapsıyor mu? Sahipsiz sokak kedileri toplanacak mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Sokak Hayvanları YasasıSokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren yasanın yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Hukukçular, yönetmeliğin yasadan daha ‘endişe verici’ olduğunu söylerken hayvanseverlerse mahallelerinin ‘maskot’ları olarak gördükleri köpekleri ve kedileri için kaygılılar.
#Ece AltıkulaçSokak hayvanları yasa tasarısı maddeleri ve içeriği son dakika haberleri ile takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Son dakika haberine göre kamuoyunun gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını açıkladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ötenazi tartışmaları başlarken, köpekler uyutulacak mı? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Kabul edilen maddelere göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Peki, Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasası maddeleri ve içeriği neler? İşte, sokak hayvanları yasa tasarısı son durum gelişmeleri...
#Sokak Hayvanları YasasıTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ele alınan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’ dün yine büyük tartışmalar içinde görüşüldü. Komisyon salonuna giden koridorlarda çok sayıda güvenlik görevlisi yer alırken, hayvansever STK’ların görüşmeleri izlediği koridordaki ekran da kaldırıldı. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği ‘ötanazi’ kelimesi tekliften çıkarıldı.
#TBMMSokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu gündemdeki sokak hayvanları yasası son dakika haberleri ile yakından takip ediliyor. AK Parti milletvekillerin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda sokak hayvanları yasası ilk 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Peki, sokak hayvanları yasası çıktı mı, maddeleri neler? Sokak hayvanları yasası kedileri kapsıyor mu? İşte sokak hayvanları yasası ilk 3 madde...
#Sokak Hayvanları YasasıŞehir yaşamını güzelleştiriyorlar evet ama hayvanların ideal yaşam alanı sokaklar değil. İstisnalar dışında bir hayvan sokakta en fazla iki yıl yaşayabiliyor. Buna rağmen ‘Nasılsa kendine bakar’ diye her gün onlarcası sokağa terk ediliyor, pek çoğu işkence görüyor... Gönüllüler ellerinden geleni yapıyor: Tedavi, kısırlaştırma, besleme... Ama bir yere kadar... Yapılması gereken daha çok şey var.
#GazetehaberleriHayvan haklarıyla ilgili yeni yasa teklifinin bazı maddeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Biz de bu tasarıdan yola çıkarak ülkemizde hayvan haklarının şu anki durumunu ve yeni yasanın amaçladıklarını Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'ndan Şebnem Aslan ve Avukat Elvan Kılıç’a sorduk.
#Hayvan HaklarıSokağa çıkma yasağı 4 gün mü olacak sorusunun cevabı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında günlük hayata etkisini en az düzeyde tutma konusunda 31 ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması yapmayı planlıyoruz" dedi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 23 Nisan Perşembe ve 24 Nisan Cuma günleri marketler ve bakkallar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
#Gazetehaberleri4 gün sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı merak ediliyordu. 23 Nisan'da kaç gün sokağa çıkma yasağı olacak? İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine, 23, 24, 25 ve 26 Nisan'da uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili genelge gönderildi. Genelge ile 22 Nisan saat 24.00 ile 26 Nisan saat 24.00 arasında istisnalar hariç Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı.
#Sokağa Çıkma Yasağı