Karadeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiTatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilUzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeKurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvanın kırmızı eti kadar ciğerden işkembeye, böbrekten kelleye sakatatını da mümkün mertebe değerlendirmek gerek. Özellikle işkembe, hazırlığı meşakkatli olduğundan evde pek yapılmasa da meraklıları için işin püf noktalarını öğrendik. Temizleme tekniklerini, yumuşacık yapmanın sırlarını ve tarif önerilerini ‘Sakatat: Ciğerden İşkembeye, Böbrekten Paçaya...’ kitabının da yazarı şef Pelin Dumanlı anlattı.
#İşkembeDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANAhtapot çoğumuz için evde temizlemeye ve pişirmeye alışık olmadığımız yemeklerdendir. Genellikle sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkan ahtapot, ana yemek olarak da yenebilir. Biraz zahmetli olsa da özellikle tereyağlı ahtapot tava tarifi denemeye değer bir lezzet olabilir. Peki ahtapot nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte evde ahtapot yemeği pişirmenin püf noktları...
#Ahtapot YemeğiSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıReşitpaşa’da 6 ay önce açılan Âdâb Eski Usul Meyhane, sakin ve samimi bir atmosferde vakit geçirmek isteyenlerin seveceği bir restoran. Menüsünde klasik mezelerin yanı sıra güveçte istiridye mantarlı kokoreç ve Girit ezme dolgulu hamsikuşu gibi özel lezzetler de var.
#GİZEM DİNÇBAŞGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaSon dönemde ziyaret ettiğim ve damağımda iz bırakan mekânlarda hızlı bir yemek turu atalım mı? Yıllardır deniz kıyısındaki konumuyla bütünleşen Lacivert, hem alıştığımız stilini bozmadan hem de sevdiğimiz tatlarını aratmadan kendini yeniledi. Bağdat Caddesi’nde açılan iki yeni İtalyan da ambiyans ve menüleriyle radarıma girenler arasında…
#Anadolu YakasıDünyada eşine az rastlanan jeolojik yapısı nedeniyle önemli bir termal kentimiz olan Denizli’yi gezmek için en güzel zamanlardayız. Pamukkale’den Hierapolis’e, Kaklık Mağarası’ndan Karahayıt’taki kırmızı sulara, doğal güzelliklerle ve antik hazinelerle dolu iki günlük bir tur için yola çıktık...
#Başak DizdarLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazYaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli Hayat