Lavanda’nın ev yapımı torik lakerdası ve yaz trüflü humusu hoş başlangıçlar. Yabani porçini mantarlı, el yapımı tagliatelle mükemmel, safranlı hamurla hazırlanmış... Yanında siyez bulgurundan keşkek ve üzerinde ‘kuru erik sızma’lı tatlı-ekşi sosla birlikte sunulan oğlak gerçekten leziz. Tatlı öncesi gelen peynir tabağıysa İstanbul’da bulduğum en iyi peynir tabağı...
#LavandaKimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekTarihi, medeniyetlerin tarihi kadar eski olan ekmek, insanlığın en temel gıda maddesi. Sac üzerinde pişen yassı ekmekler, lavaşlar ve yufkalar bize özel ekmek türleri... Özbekistan süslü ve işlemeli ekmekleriyle meşhur, İtalya Puglia’da üretilen altamura ekmeği asırlardır aynı tarifle yapılıyor. 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde ekmeğin dününden bugününe uzandık, hem çeşitlerine hem de son yıllarda tüketiminin artmasının nedenlerine baktık...
#EkmekHakan Doğan ekmek fırını içinde doğmuş, ailesinin meslekten uzak tutma çabalarına rağmen hem kendini hem mesleğini yeniden yoğurmuş yeni nesil bir ekmekçi! Ekmeğin geleceğinin, 13 bin yıllık ekmek kültürümüzde saklı olduğuna inanan Doğan, yaptığı araştırmalar ve kaleme aldığı kaynaklarla adını dünyanın en iyileri arasına yazdırmayı başardı.
#BURSAİlki geçen yıl yapılan Diyet Fest’in ikincisi bugün ve yarın KüçükÇiftlik Park’ta. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, müzik, eğlence, sporun yanı sıra workshop’lar ve söyleşiler de var. Ama katılamazsanız üzülmeyin! Sizin için festivalde panel düzenleyecek en popüler diyetisyenlerden haftalık örnek programlar aldık.
#DiyetKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr Halit Yerebakan, modern tıp hekimlerinin yaptığı en iyi şeyin insan ömrünü uzatmak olduğunu belirtirken, hayatımızın merkezinde yer alan stres ve sağlıksız beslenme ile tüm kazanımlarımızı kaybetmekle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti. Dr. Yerebakan, “Çocuklarımıza böyle sağlıksız bakmaya devam edersek, torunlarımız bizden daha az yaşayacak,” dedi.
#BursaGeçen hafta cennetin kapısını araladım. Cennet dediğim yer, Kastamonu’nun Daday ilçesindeki ‘İksir Resort’tu. Onlar resort diyorlar ama ben ‘çiftlik’ tanımını daha çok yakıştırıyorum. Bir de Kastamonu’nun mutfağı var ki, bu kadar zengin ve güzel olup da şöhretten uzak olanı hiç görmedim.
#GURMEBuğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği...
#Siyez Unu- Kastamonu'da, "buğdayın atası" olarak nitelendirilen siyez buğdayı kullanılarak üretilen kayın mantarı, Travel Turkey İzmir Turizm, Fuar ve Konferansı'nda tanıtılacak - KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Ünal: - "Çalışma sonucunda siyezin artıklarından kayın mantarı üretildi. Bu mantar, yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğu için hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktiriyor"
Sağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıTarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#TostYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıDenizlerimizdeki balık türlerinin çoğu tükendi. Kalanın da tadı bozuldu. Tüm bunları bilmeme rağmen yine de İstanbul’da ara sıra balık lokantalarına gidiyorum. Peki, sonuç? Balıklar hayal kırıklığı yaratsa da Kıyı Restaurant’da vantuzuyla haşlanıp kereviz sapıyla salatası yapılan ahtapot çok iyiydi. Lakerda tuzunu iyi emmişti. Balıkçı Kahraman’daysa birkaç başyapıt vardı: Acılı dilbalığı kavurma, kıvamında pişip içi sulu kalmış kalkan ciğeri ve domates salatası gibi...
#BalıkEkmek karbonhidrat içeriği ve kalori değeri bakımından en faydalı besin kaynakları arasında genellikle ilk sıralarda yer almasa da, günlük beslenme stilinin ve Türk mutfağının olmazsa olmaz alışkanlıkları arasında yer alır. Ekmek, Türk halkının sofrasından hiçbir zaman eksik etmediği ve çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Ekmek kilo aldırır mı sizler için derledik.
#Sağlıklı Yaşam