YAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Genellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverHer yaş grubundan insanda görülebilen ve tedavi edilmediği takdirde sağlığı tehdit eden boyutlara ulaşan böbrek taşları, vücutta birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşında ağrılar şiddetli, bıçak saplanır tarzda olabildiği gibi bazen de uzun sürebilen ve dayanılabilen yan ağrıları olabilmektedir. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır ve nasıl düşer?
#Böbrek TaşıAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetBeslenme tarzımızı değiştirmez, yanlışlarımızı yeni yanlışlarla büyütmeye devam edersek ve eğer hareketsizlik–aktivite azlığı problemimizi çözmenin bir yolunu bulamazsak, önümüzdeki 20 yıl içinde şeker hastalarının sayısı 3 kat daha artacak. İyi tarafı, sorunun çözümü var. Ama çözüm için önce ‘harekete’ geçmemiz lazım...
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Yatak istirahati ile geçmeyen yorgunluğunuz varsa, üstelik bu durum altı aydır sürüp gidiyorsa, siz de bir Kronik Yorgunluk Sendromu kurbanı olabilirsiniz. Kronik Yorgunluk Sendromu çok yaygın bir sağlık sorunu değilse de çok seyrek de değildir. Henüz çok iyi tanınmayan, bu sebeple de çoğu kez tanısı konulamayan ve gözden kaçan bir problemdir.