Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, şişkinliğin yaygın bir problem olduğuna dikkat çekerek, “Fazla yemek, besinleri iyi çiğnemeden yutmak, lifli gıdaları fazla tüketmek şişkinliği artırabilir. Porsiyonlarınızı kontrol edin ve yavaş yavaş yiyin, her lokmayı 30 defa çiğnemeye çalışın” dedi.
#SağlıkDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriKANSER hastalıkları için ‘beslenmenin’ koruyucu faktör olduğu, bugün tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu başlığı haline geldi. Kansere neden olan tüm risk faktörleri arasında, doğal ve sağlıklı beslenme kurallarından uzak bir yaşam tercihinin belirleyici olduğu biliniyor. Kolon kanseri ve kolonoskopiyi Uzman Dr. Göktuğ Faik Önder anlattı.
#1ALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriUIBC, insan sağlığı için çok önemli çok önemli kant testlerinden biridir. Özellikle vücuttaki demir metabolizması hakkında bilgi vermesi açısından çok önemlidir. UIBC testi yaptırarak, kanınızdaki demir oranını öğrenip, buna göre önleminizi alabilirsiniz. UIBC hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.
#UIBC NedirBazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütErkeklerde yaşanan alt karın ağrısı sorununun altında birçok neden yatıyor olabilir. Bu sebeplerden başlıcası, erkeklerde daha sık görülen ve yapısal olarak da erkek vücutlarının yatkınlığı nedeni ile apandisittir. Ayrıca sol ve sağ olarak ayrım yapılarak daha kesin sonuçlara varılır. Erkekler alt karın ağrısının bir başka nedeni de bağırsak sorunlarıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ErkekKarın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiDoğum sonrasındaki dönemde, bebeğinizi sadece anne sütü ile besleseniz onun bazı sindirim sorunları yaşadığına ve zaman zaman ağladığına, yüzünü ekşittiğine ve gazı olduğu için bacaklarını genellikle karnına çektiğine de şahit olabilirsiniz. Patlıcan gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Özellikle de gebelik sürecindeki sağlık problemlerine karşı doğru çözümler uygulanmalıdır. Hamilelikte mide yanmaları çok sık görülür. Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Gebelikte mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve yiyecekler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#Sağlıkİdrar söktürücüler vücuttaki fazla sodyum ve su atmaya yarar. Vücudunuzda fazla su olması ise, sizi olduğunuzdan çok daha kilolu gösterebilir. Aynı zamanda vücutta fazla su tutulması, eklem ağrıları ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bazı bitkiler ve otlar vücuttaki fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur. İdrar söktürücü bitkiler nelerdir ve nasıl kullanılır sizler için derledik.
#İdrar Söktürücü Bitkiler NelerdirBebeklere 4-6 hafta arasında göz bebekleri damla ile genişletilerek “kırmızı refle testi” yapılmalıdır. Bu test çocuk doktoru ya da göz doktoru tarafından yapılabilir. Kırmızı refle testi normalse, bebeğin 1 yaşında ve 3 yaşında rutin göz muayenesi göz doktoru tarafından gerçekleştirilir. Ama kırmızı refle testi bozuksa, göz doktoru tarafından acil göz muayenesi ve altta yatan nedene göre tedavi gerekir.
#GözAlerji, çoğu insan için zararsız nitelikte olan maddeler bazı insanlar için zararlı ve rahatsız edici olabilmektedir. Alerji etkisi yapan maddeler genellikle alerjen olarak ifade edilir. Bu alerjen maddeler evcil hayvanlar, toz akarları, polen, böcekler, bazı ilaçlar ve bazı gıdalarda bulunmaktadır. Çoğu insan maruz kaldığı bu alerjik hastalıklar hakkında daha pek çok konuyu merak etmektedir. Bu bakımdan sizin için Alerjik hastalıklar nelerdir ve neden olur? Alerjik hastalıklara hangi bölüm bakar, belirtileri ve tedavileri nelerdir detaylarıyla derledik.
#SağlıkKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikGastroparezi en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Halk arasında da Gastroparezi mide tembelliği olarak bilinmektedir. Gastroparezi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Pek çok kişide Gastroparezi belirtileri ortaya çıkmaktadır. Peki Gastroparezi nedir? Gastroparezi belirtileri nelerdir? Gastroparezi nasıl anlaşılmaktadır? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Sızdıran bağırsak sendromu, bağırsakların astarını etkileyen bir sindirim durumudur. Sızdıran bağırsak sendromunda, bağırsak duvarlarındaki boşluklar, bakterilerin ve diğer toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir. Bu nedenle sızdıran yani geçirgen bağırsak sendromu günlük yaşantıyı derinden etkiler. Peki, Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu nedir, nasıl anlaşılır? Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Sızdıran Bağırsak SendromuMide kanaması, üst gastrointestinal sistemin kanama türleri arasında yer almaktadır. Tüm sindirim sisteminde yer alan kanamalar arasında sık sık karşılaşılan bir durum olarak bilinir. Akut olan mide kanaması 1 ila 6 hafta arasında sürerken, 6 haftadan daha fazla sürede devam eden kanama kronik türde olan mide kanaması olarak tanımlanır. Kanama fark edilmez ya da tedavi edilmezse bu hastalık hayati önem taşıyan bir hale gelir. 60 yaş ve 60 yaşından daha üzeri olan kişilerde görülme oranı diğer yaşlara nazaran daha fazladır. Belirtileri ise kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Peki, mide kanaması nedir ve neden olur? Ölüme neden olur mu tüm detayları ile derledik.
#Mide KanamasıGenellikle 4-5 yaş aralığındaki çocuklarda görülen rota virüsü kusma, ishal belirtileriyle kendini gösteriyor. Rota virüsü nedeniyle çok sayıda çocuğun hayatını ne yazık ki kaybetmesinin ardından rota aşısına olan önem her geçen gün artmaya başlıyor. Rota virüsüne karşı en iyi koruma yöntemi olan rota virüsü aşısının yapılması ile ilgili araştırmalar ebeveynler tarafından en çok araştırılan konular arasında güncelliğini koruyor. Peki, rota aşısı ne zaman yapılır? Rotavirüs aşı takvimi hakkında detaylar…
#Rota Virüsü