Sizi bilmem ama ben Afrika'yı gezerken önceliğim her zaman deneyim elde etmekti. Lüks otellere, birinci sınıf uçak biletine, şehrin en ünlü barında akşam yemeğine vereceğim parayı köprüden atlamaya, köpek balıklarıyla yüzmeye, safari yapmaya ya da en yüksek dağlara tırmanmaya verdim. Konu Afrika olunca yaptığınız her şey deneyime dönüşüyor. İşte bu Afrika'da tursuz seyahat edebileceğiniz ulaşım alternatifleri…
#AfrikaAltı aylık Afrika seyahatim beni bambaşka bir insana çeviriyor. Afrika’da seyahat etmek, lunapark treni gibi sizi bir yokuştan diğerine atıyor. Seyahate yeni başlanıldığında sahip olunan adrenalini bol olan günlerden birinde, seyahatimin üçüncü ayının sonuna yaklaşırken, hiç planlarımda olmamasına rağmen Malavi’ye yolum düşüyor. Malavi insanların hâlâ balıkçılık, tarım ve tahta yontmadan para kazandığı büyüleyici bir yer.
#MalaviAfrika’da seyahat etmek kendimi ve yaşadığım her şeyi küçücük hissettiriyor. Bu sefer, Zanzibar'dayım... Plajlarını ineklerin mesken tuttuğu, oyma tahta kapılarıyla ünlü, tarihte köleciliği en kötü şekilde deneyimlemiş, Afrika’nın en çok turist çeken baharat adası... İşte Zanzibar gezi rehberi
#ZanzibarŞilan Küçükokur Bartel (37) pazarlama uzmanı. Evlenip Berlin’e yerleşmeden önce İstanbul’da stresli bir iş hayatı vardı. ‘Couchsurfing’ sayesinde tanışıp evlendiği Til’in sırt çantalı gezilerine ayak uydurunca seyahat onun için tutku haline dönüştü ve kariyerinden vazgeçti. İlk durakları savaş öncesi Suriye oldu. Sonra Hindistan ve Nepal derken gezilerin ardı arkası kesilmedi. Artık ‘Bartel Ailesi’ sırt çantalı gezilerine 2.5 yaşındaki kızları Chloe Maya ile devam ediyor. Şimdiye kadar 30 ülkeye ayak basan Şilan, gezgin anneliğin püf noktalarını Hürriyet Seyahat’e anlattı.
#GezginDeniz Kurt (35), süperyatlarda şef. Yazın Akdeniz, kışın Karayipler’de. “Kendimi bildim bileli bir şehirde uzun süre sabit kalmayı sevmiyorum, tebdili mekanda ferahlık vardır” diyor. Çalıştığı yat şu anda İtalya’nın Liguria bölgesinde, sezonu açmaya hazırlanıyor. Kurt, Mussolini’nin kurduğu Imperia’yı anlattı.
Sırtçantalı gezgin Erdem Gürses, otostopla gittiği Gürcistan’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Mtsheta kasabasına hayran kaldı. Aragvi Nehri’nin kıyısındaki kasabanın tarihi dokusu, doğal güzellikleri, yemekleri özellikle de şaraplarından etkilendiğini söylüyor.
İstanbul’da kurumsal iletişim yöneticisi olarak çalışan İhsan Önder, 2007’de Hindistan ve Nepal’de 18 günlük seyahate çıktı. Dönüşte anılarını HindistaNepal adıyla kitaplaştırdı. “Herkesin içinde olduğunu düşündüğüm gezgin refleksini tetiklemek, küçük bütçelerle macera dolu gezilere çıkılabileceğini göstermek istedim” diyor. Yeni rotası Güney Amerika. Önder, Pokara’yı anlatırken şehre ayak bastığı anda huzur bulduğunu söylüyor.
Arnavutluk’un sarp tepeleri arasındaki vadilerden usul usul akan Osumi Nehri’nin üzerine kurulmuş Berat. Görkemli Osmanlı dönemi evlerinin zengin mimarisini kucaklayıp bugünlere taşıyor. Beyaz badanalı, kiremit çatılı evlerinin bahçelerinde üzüm bağları yer alıyor. Taş duvarlı, Osmanlı dönemi mirası bu evler Berat’ın “bin pencereli müze şehir” olarak anılmasının ana sebebi. Kerem Odabaşı, geçen ay gitti, fotoğrafladı.