Sırtçantalılar 5 yaşında
5 yıl önce 3 gezginin kurduğu grup şimdi dünyanın her yerinden yüzlerce üyesi bulunan bir gezgin birliği
Tecrübelerini paylaşıyor, birbilerine ilham veriyor, yol gösteriyorlar.
Sırtçantalılar 5 yıl önce, Engin Kaban, Ömürden Sezgin ve Onur İnal adlı genç gezginler tarafından kuruldu. Amaçları Türkiye’de özgür ruhla seyahat edenleri bir araya getirmek, ‘sırtçantalılık’ kültürünü geliştirmek ve seyahat etmek isteyip de bunu çeşitli nedenlerle gerçekleştiremeyen ya da erteleyenlere ilham vermek, yol göstermekti. İlk olarak yakın çevrelerindeki gezgin dostlarını aralarına davet ettiler. Zamanla çember genişledi, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gezginler onlara katıldı. Uzunca bir süre e-posta grubu olarak iletişimlerini sürdürdüler ve sayıları bine yaklaştı. Şu an iletişimlerini, sitelerindeki Sırtçantalılar Café olarak adlandırdıkları haberleşme panosu ayrıca Twitter ve Facebook hesapları üzerinden sürdürüyorlar.
Net bir üyelik kavramları bulunmuyor. Engin Kaban, “Önemli olan gezginlerin kendisini bir Sırtçantalı olarak hissetmesi. Koşulumuz yok. Şu an dünyanın her köşesinden bizimle yazılarını paylaşan, takip eden, Sırtçantalılar tişörtleriyle fotoğraflar, videolar çekip bize yollayan çok sayıda seyahat tutkunu var” diyor.
Sırtçantalılar’ın merkezi yok, farklı ülkelerde yaşıyor, seyahat ediyorlar. Aralarında üniversiteliler, üst düzey şirket yöneticileri var. Kaban, Sırtçantalılar arasındaki ilişkilerde herkesin eşit olduğunu ve ortak bir dil konuştuklarını belirtirken, “Kurulduğumuz günlerden beri yazar Buket Uzuner bizi her ortamda tanıtıyor, destekliyor. Sektörün duayenlerinden Saffet Emre Tonguç, Özge Ersu, Orhan Kural da aramızda” diyor. 5 yılda birçok iş başardıklarını anlatan Kaban, “Bunlardan belki de en önemlisi, ‘seyahat etmenin bir lüks değil ihtiyaç olduğu’ algısını oluşturmak ve yaygınlaştırmak için yaptığımız işler” diyor. Ayrıca geçen yıl Evliya Çelebi’nin 400’üncü doğum yılında sunumlarla farklı coğrafyaların tanıtılmasını sağladıklarını anlatıyor. Engin Kaban, Onur İnal’la birlikte ‘Gezginin Pratik Seyahat Rehberi’ adlı bir kitap yazdı. Kitapta 10’dan fazla Sırtçantalı kişisel tecrübelerini okuyucularıyla paylaştı. Dünyanın en pahalı pasaportlarından olan Türk pasaportunun fiyatının düşürülmesi için kampanya yürüttüler.
(www.sirtcantalilar.com)