Kültür-sanat ve spor etkinlikleriyle, raflarda yerini alacak yeni kitaplarla dolu dolu bir yıl olacak 2025... Beyazperdede Kaptan Amerika ve Superman’le süper kahramanlar rüzgârı esecek. Edebiyatta 2025 ‘ustaların’ yılı olacak. Tiyatrodaysa bazen naif bir kız kardeşlik anlatısı, bazen de çarpıcı bir ‘sınıf meselesi’ hikâyesi izleyeceğiz. İki yıl sürecek 18. İstanbul Bienali’nin ilk adımı eylül ayında başlıyor. Futbolla hiç ilginiz olmasa bile bu sene en az bir kere stadyuma gideceğinize eminiz. Çünkü efsanevi grup Guns N’ Roses haziranda Türkiye’ye geliyor, konser de BJK TÜPRAŞ Stadyumu’nda. Geçen yılın son günlerinde hayatımıza giren ‘kahve partileri’ de 2025’in ilk şehir hayatı trendi olmaya aday.
#Ece AltıkulaçJessica Palud imzalı ‘Maria Olmak’, sinema tarihinin en sansasyonel yapıtlarından ‘Paris’te Son Tango’nun başrol oyuncularından Maria Schneider’in, filmin akıllarda en çok yer eden sahnesinin çekimleri esnasında yaşadığı travmayı ve sonrasında dengesi bozulan hayat hikâyesini anlatıyor.
#Maria OlmakAdana Altın Koza Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüriden ‘En İyi Yönetmen’, ‘Jüri Özel Ödülü’ ve ‘En İyi Sanat Yönetmeni’ gibi ödüllerle taçlandırılan ‘Hiçbir Şey Yerinde Değil’ huzurlarımızda. Burak Çevik imzalı yapım 1978’de yedi öğrencinin öldürüldüğü ‘Bahçelievler katliamı’ndan yola çıkarak inancı üzerine öldürmek ve ölmek meselesini masaya taşımayı hedefliyor.
#Hiçbir Şey Yerinde DeğilBu sene 17-24 Ekim tarihlerinde ikinci kez sinemaseverlerle buluşacak olan “2. Uluslararası Digital Film Festival İstanbul” için geri sayım başladı. Yürütücülüğünü New York merkezli Digital Film Academy’nin üstlendiği kısa film festivalinin ana jüri başkanlığını ise oyuncu Hale Soygazi üstleniyor. Festival kapsamında İstanbul’un farklı noktalarında gerçekleşecek film gösterimleri ve söyleşiler sinemaseverlere açık olacak. Ana Jüri Heyetinin belirlediği ödüller, 24 Ekim’de Doğuş Üniversitesi ana partnerliği ile gerçekleşecek törende sahiplerini bulacak.
#Hale Soygaziİstanbul’un son semt sinemalarından tarihi Rexx Sineması için ‘kültürel varlık olmadığına’ karar verildi ve yıkım isteği onaylandı. Başlayacak kentsel dönüşümle hem anılarımız hem de kent kimliğine dair referans noktalarından biri daha yok olacak.
#Gizem CoşkunardaEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar Taylan‘Ters Yüz’ adlı animasyonun ikinci adımında ana karakter Riley’nin hayatına yön veren ‘Kumanda Merkezi’nde görev yapan Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti’ye yeni yapılar; Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç ekleniyor. Öykü, hokey kampına giden minik kızın buradaki sürecine hâkim olmak isteyen Kaygı’yla ona set çekmeye çalışan Neşe’nin mücadelesi üzerine kurulu.
#Ters YüzGÜNEŞLİ ama karanlık bir şubat sabahına uyandık dün. Türk edebiyatının kimsesiz çocukları, ezilmişleri, yoksulları, yurt dışına işçi olarak giden gurbetçileri, darbe döneminde işkence gören kadınları, göç etmek zorunda kalan çaresizleri, azınlıkları bir kez daha öksüz kaldı. Onları en iyi anlatan bir büyük yazarı, Füruzan’ı kaybettik çünkü.
#Feruze Çerçi2024’ün ilk üç haftasında gişeye Türk filmleri damga vurdu. Şafak Sezer’in fenomen filmi Kolpaçino’nun 4. filmini ilk hafta 800 bine yakın, aşk filmi “3391 kilometre”yi de 500 bin seyirci izledi. Böylelikle 5 Aralık 2008’den bu yana aynı gün vizyona giren iki yerli film, ilk gününde 100 binden fazla seyirciye ilk kez ulaşmış oldu. 2023 ve 2022’deki toplam seyirci sayısı da bu yıl Türk filmlerinin de katkısı ile ikiye katlanmış durumda. “Sinema yeniden şahlandı” demek mümkün mü? Komedi filmlerinin gişeye etkisi ne? Hem oyuncu ve yapımcılara hem de sinema yazarlarına sordum.
#Kolpaçino6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazÇok tutmuş gençlik serisi ‘Açlık Oyunları’nın beşincisi ‘Kuşların ve Yılanların Şarkısı’, diktatör Coriolanus Snow’un gençlik dönemini anlatıyor. 2012’deki ilk film hariç serinin bütün adımlarını yöneten Francis Lawrence’ın imzasını taşıyan yapımda Tom Blyth, Rachel Zegler, Peter Dinklage, Jason Schwartzman ve Viola Davis gibi isimlerden oluşan yepyeni bir oyuncu kadrosu var.
#Uğur VardanKent hayatının kültürel faaliyetlerinden birine dönüşen ‘Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’, 13’üncü kez İstanbullu sinemaseverlerle buluşuyor. Bu gece açılışı yapılacak organizasyon 23 Kasım’a kadar sürecek. Festival kapsamında 33 ülkeden 47 film gösterilecek ve bu yılki ana tema olan ifade özgürlüğüne ilişkin paneller düzenlenecek.
#FİLMÇankaya Köşkü’nde farklı bir heyecan vardır; çünkü Mustafa Kemal’in özel konukları gelecek, yemekte ülkenin geleceğine dair konular konuşulacak ve ertesi gün Cumhuriyet ilan edilecektir... Levent Onan imzalı ‘Son Akşam Yemeği’, bu önemli günde yaşananlara köşkün yanındaki mutfağın sakinlerinin cephesinden bakarken temel olarak Osmanlı’yla Cumhuriyet arasındaki tarihsel sürekliliğe vurgu yapıyor.
#CumhuriyetEfsanevi yönetmen Martin Scorsese'nin "sanatının zirvesi" olarak övgüler alan, başrollerinde olağanüstü performanslarıyla dikkat çeken Leonardo DiCaprio ile Robert De Niro'yu buluşturan 'Dolunay Katilleri', Cannes ve Londra film festivallerinden sonra ilk kez 12 Ekim'de İstanbul'da İKSV Galaları kapsamında UNIQ Hall evsahipliğinde izleyici karşısına çıkacak.
#Dolunay KatilleriNuri Bilge Ceylan imzalı, 197 dakikalık ‘Kuru Otlar Üstüne’ Doğu’da bir okulda resim öğretmenliği yapan Samet ve yakın çevresi üzerinden insan ruhunun derinliklerinde dolaşırken iyiliğin ve kötülüğün bahçelerine uğruyor. Kadrodaki isimlerden Merve Dizdar filmdeki performansıyla bu yıl Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülüne uzanmıştı.
#Kuru Otlar Üstüne