İzmir Tınaztepe Üniversitesi (İZTÜ) Özel Galen Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Batuhan Demir, sağlıklı bir yaşamın temeli için midenin korunması gerektiğini belirterek, mide sağlığını korumanın önemini ve günlük hayatta uygulanabilecek basit ama etkili noktalar hakkında bilgiler verdi.
#1Vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeDoç. Dr. Bülent Yaşar, “Kötü ağız hijyeni, diş ve diş eti hastalıkları mide ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşumunda kilit rol oynar. Ağız içi florasının bozulması damar sertliği, romatizmal hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, KOAH gibi birçok sistemik hastalığı da tetikler” dedi.
#Mide KanseriDoç. Dr. Bülent Yaşar, “Kötü ağız hijyeni, diş ve diş eti hastalıkları mide ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşumunda kilit rol oynar. Ağız içi florasının bozulması damar sertliği, romatizmal hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, KOAH gibi birçok sistemik hastalığı da tetikler” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarKanser, en önemli sağlık sorunlarından biri... Obezite ile kanser arasında yakın bir ilişki var. Bazı kanser türlerinin nedeni obezite olabilir. Dünya çapında kanserlerin %50’sinin obezite kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Türker Karabuğa, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#KanserDüzenli diş kontrolüne gitmek sağlığınız açısından çok önemli. Ağız sağlığınızın bozuk olması uzun zamandır kalp hastalığı ve diyabetle ilişkilendirilmekteydi. Yeni araştırmalar, ağız sağlığı ile karaciğer kanseri arasında da bağlantı olabileceğini gösteriyor..
#GastrointestinalHarvard Üniversitesi'nin dağıttığı tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülleri sahipleri belli oldu. Bu yılın ekonomi ödülünü aralarında Türk bilim insanı Habip Gedik'in de bulunduğu üç kişilik ekip aldı.
#IG NOBEL ÖDÜLLERİ“Posalı gıda diye tabir ettiğimiz sebze ve meyveler, sindirim sistemi açısından koruyucu özelliktedir. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki, sebze ağırlıklı beslenenlerde sindirim sistemi kanserlerinin görülme riski oldukça düşüktür” diyen Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şentürk, posalı gıdaların sindirim sistemi kanserlerini önlediğinin altını çizdi.
#Lifli GıdalarTuz genel olarak sodyum ve klordan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Peki, bu kadar hayatımıza işleyen tuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Diyetisyen Gülhan Koca, 12-18 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkKansızlığın en önemli sebeplerinden biri B 12 vitaminin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için de gerekli olan bir maddedir. B 12 vitamini vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır.
#Kansızlık NedenleriAnemi; mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri başta olmak üzere, tüm kanser çeşitlerinin belirtilerinden biri olabiliyor. Aneminin nedenleri arasında kanser de yer alıyor. Bu nedenle anemi tedavisine başlanmadan önce kanserin de akla gelmesi ve buna yönelik tetkiklerin yapılması gerekir. Central Hospital’dan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. M. Rafet Yiğitbaşı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle oldukça tehlikeli bir hastalık olan anemi ve kanser ilişkisi hakkında bilgiler verdi.
#KANSERÜlkemizde sık görülen kanser grubu olan sindirim sistemi kanserleri ile ilgili bilimsel gelişmelerin ele alındığı 4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı (4.IGICC), İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Konferansta son günlerin tartışmalı konusu zehirli ayakkabıların kansere etkisi de gündeme geldi.