Sigara Bıraktırma Polikliniği İlaçla Sigara Bıraktırıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara Bıraktırma Polikliniği İlaçla Sigara Bıraktırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 15:30

Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Ertan Değirmencioğlu, vatandaşları sigara polikliniğine davet etti.

Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, Sigara Bıraktırma Polikliniğine 825 kişinin başvurduğunu ve ilaç tedavisine başlandığını söyledi.
KETEM binası içerisinde bulunan Sigara Bıraktırma Polikliniğine sigara içen herkesin gelmesi ve sigarayı bırakması gerektiğinin altını çizen Müdür Değirmencioğlu, polikliniğe 940 kişinin başvurduğunu 825 kişiye ilaç tedavisinin başlandığını ve 115 kişiye de danışmanlık hizmeti verildiğini söyledi.
Müdür Değirmencioğlu yaptığı açıklamasında şunları söyledi; “Sigara, günümüzde halk sağlığını tehdit eden en büyük düşmanlardan biri haline gelmiştir ve mutlaka mücadele edilmesi gereken önemli bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara,sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigara dumanında sağlık açısından yaklaşık 4000 in üzerinde zararlı madde bulunmaktadır. Bunların çoğu kanserojendir. Sigaranın kullanıcısına zarar verdiği kadar aynı havayı soluyan çevresindeki kişilere de aynı oranda zarar vermektedir. Sigara kullanımı ile doğrudan ilişkisi olduğu kanıtlanmış hastalıklar arasında ağız kanserleri, sindirim sistemi kanserleri, solunum sistemi kanserleri, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, ülser, mesane kanserleri ve rahim ağzı kanseri sayılabilir. Bunların yanında akciğer hastalıkları(Amfizem,kronik bronşit,astım gibi),damar tıkanıklığı,kalp hastalıkları,kalp krizi ve inme riskinde artışa sebep olduğu bilinmektedir” dedi.
Sigara kullanan Hamile bayanlara seslenen Değirmencioğlu konuşmasına şöyle devam etti; “ Anne adayları gebelik süresince sigara içmeye devam ettikleri takdirde bebekte erken doğum,düşük doğum ağırlığı,anne karnında büyüme geriliği,ani bebek ölümü sendromu,doğumsal anomaliler,solunum problemleri,ölü doğum,zeka geriliği ve gelişme geriliği riski artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada 1.1 milyar sigara içen bulunmaktadır. Sigaraya bağlı yılda 4.5 milyon ölüm gerçekleşmektedir.Bu konuda önlem alınmazsa bu oranın 2025 yılında 10 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.Türkiye’deki duruma baktığımızda 17 milyon sigara içicisi bulunmaktadır. Sigaraya bağlı ölüm oranı ise yılda70-100 bin arasındadır. Türkiye, kişi başına düşen sigara tüketimi yönünden Avrupa’da Yunanistan’dan sonra ikinci sırada yer almakta, gelişmiş ülkelerdeki genel eğilimin tersine sigara içme hızı artmaktadır.Sigaranın yol açtığı zararın önlenmesi de buna bağlı olarak başlıca 3 hedefi içermektedir.İlk ve en önemli hedef,çocukların ve adölesanların sigara içmeye başlamalarının önlenmesidir.Sigara içicilerinin sigarayı bırakmalarını teşvik etmek ikinci,sigara içmedikleri halde sigara dumanına maruz kalan pasif içicileri korumak üçüncü hedeftir. Sigara içme davranışında sosyal öğrenmenin önemli bir yeri olduğu, sigaraya başlamanın önlenmesinde ve bırakmanın teşvik edilmesinde gençlerin örnek aldıkları kişilerin özendirici tarzda sigara kullanmamaları ve sigarayı bırakmalarının etkisi gösterilmiştir.
Sağlık Bakanlığı sigara bırakma bilincinin gelişmesi, bu konuda duyarlılığın artması amacıyla ülke genelinde sigara bıraktırma poliklinikleri açılmıştır. Niğde ilinde de KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)‘de sigara bıraktırma polikliniği hizmetine devam etmektedir. Sigara bıraktırma polikliniğimizde sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımıza sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri konusunda danışmanlık hizmeti ve sigara bıraktırma hakkında sağlık bakanlığımızın öngördüğü ve nisan ayından bu yana da ücretsiz olarak gönderilen ilaçlarımız dağıtılmaktadır. Sağlık bakanlığımızın ücretsiz ilaç dağıtım kampanyasından bu yana sigara bıraktırma polikliniğimize 940 kişi başvurmuştur. Bu vatandaşlarımız ilaç tedavisi açısından değerlendirilmiş 825’i ilaç tedavisi için uygun görülmüş ve ilaç tedavileri başlanmıştır. Başvuran 115 kişiye de danışmanlık hizmeti verilmiş ve bırakma yöntemleri konusunda danışmanlık hizmeti verilmiştir. Halkımız KETEM’den ve KETEM’in 0388 2326564 numaralı telefonundan randevu almak için başvuru yapabilirler.
Halkımızın bu konuda duyarlı davranarak sigaranın kendilerine ve çevrelerine verdiği zarardan bir an önce kurtulmaları için KETEM Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!