Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihe altın harflerle adını yazdırdı.
#30 Ağustos Zafer BayramıKanal D’de yayınlanan “Sadakatsiz”in senaristlerinden Dilara Pamuk, “Maça Kızı 8” roman serisinin son kitabını çıkardı. Pamuk’la gelecek projelerini konuştuk. Yazar, yazı tutkusunu şu sözlerle anlattı: “Hayatımın her anında roman yazmak istiyorum, mümkünse ölene dek. Ve pek tabii dizi yazmaya da devam etmek isterim.”
#Kanal DBeyza Alkoç’un “3391 Kilometre” kitabı film oldu. Sosyal medya üzerinden tanışan iki gencin uzak mesafe ilişkisini anlatan filmin çekimleri İzmir, İstanbul ve Paris’te yapıldı. Başrollerini Derya Pınar Ak ile Ahmet Hakan Zavlak’ın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda ise Deniz Enyüksek oturdu. Geçen cuma vizyona giren filmi Beyza Alkoç ve Deniz Enyüksek’le konuştuk.
#3391 KilometreAdalet arayışı içinde ‘adaletsizliğin’ bunca baskın oluşu tuhaf değil mi? ‘Sanat ve felsefe’nin bu kavramı tartışmaktan kaçar görünmesi’ karşısında, Judith N. Shklar, ‘Adaletsizliğin Veçheleri’ adlı çalışmasında meseleyi enine boyuna tartışmaya açıyor.
#Adaletsizliğin Veçheleriİletişimde kullanılan sözcükler önemlidir. Dil, hızlı dönüşen ve değişen bir araçtır. Bugün kullanılan çok sayıda sözcük belki de 50 yıl önce hiç kullanılmamaktaydı. Bunun gibi 60-70 yıl önce kullanımda olan kelimelerden epece bir kısmı günümüzde artık bilinmemektedir. Pençik ya da Pençik Kanunu kavramının ne olduğu da böylesi eski bir kelimedir ve manası merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Pençik Kanunu nedir, hangi alanda kullanılır, Pençik sistemi neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Pençik KanunuTürklerin tam olarak Anadolu’yu ele geçirmesi ile birlikte Avrupa’ya yavaş yavaş adım atmaya başlamışlardır. Bu durum karşısından Avrupalı devletler Osmanlı devletine karşı bir haçlı ordusu meydana getirmiştir. Bu nedenle pek çok kişinin aklına İlk Osmanlı Haçlı Savaşı hangisidir? Osmanlı Devleti ile Haçlılar arasında yapılan savaşlar ve sonuçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sokaklardan çekilip dairelere kapandığımızdan beri sınırlı alanlarımızda yaşamlar sürüyoruz. Teknoloji ilerliyor ve tüm ihtiyaçlarımızı insanlarla yüz yüze gelmeden de halledebiliyoruz. Tüm alışverişlerimiz, sohbetlerimiz, oyunlarımız, güvenlik tedbirlerimiz vs. neredeyse her şeyi kontrol etmek parmaklarımızın ucunda. Hayatlarımız fiziksel olarak kolaylaşıyor. Daha az efor sarf ediyoruz. Çocuklarımız daha çok kurslarda, okullarda ve evde. Sokakta değiller. Çünkü sokakların güvenilir olmadığını düşünüyoruz. Ona zarar verebilecek çok kimse, çok suçlu dışarda. En iyisi evden çıkarmamak ya da bizlerin kontrolünde parka, alışveriş merkezlerine götürmek. Görüştüğü arkadaşlarının ailelerini de kontrol etmek gerekir. Çünkü bizler evde hiç küfürlü argo konuşmuyoruz. Dışardan da öğrenmesin. Her şey kontörlümde olmalı çünkü ben anneyim/ babayım.
#ÇocukÇANAKKALE'nin Eceabat ilçesinde 5 bin yıllık geçmişe sahip Maydos Antik Kenti'nin kazı başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, geçen yıl Barbaros Mahallesi'ndeki evinin yakınlarında, bir bölümü toprak altında kalmış halde bulduğu yavru kediyi sahiplendi. Sazcı, 'Mokali' ismini verdiği kediyi bu yaz, kazı yaptığı Maydos Kilisetepe Höyüğü'ne götürdü. Kedi, antik kentin maskotu oldu.
#ÇanakkaleUzman Astrolog Aygül Aydın 10 Ağustos günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 10 Ağustos Pazartesi günü Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor detaylı olarak anlattı. Peki 10 Ağustos’ta aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuz neler söylüyor? İşte 10 Ağustos 2020 Pazartesi günü burç yorumlarınız...
#BurçAdada bugüne ait olanlara değil, geçmişe açılan pencerelere bakacaksınız. İstanbul’un kalabalığına, gürültüsüne uzak, ama ona hala aşık olmamızı sağlayan güzelliklerine ise yakın olmanın keyfini tadacaksınız. Kendi başınalığın zevkini alabildiğine yaşayan bu deniz diyarında sizde bir ada olacaksınız...Ada vapurunun yan tarafına kurulduğunuz zaman martılar eşliğinde rüyalar alemine gideceksiniz.
#BursaERZİNCAN'da koronovirüs salgını nedeniyle uzun saatler çalışan doktorun 8 yaşındaki oğlu, babasının kokusunun sindiği yastığının değiştiğini fark edince gözyaşlarına hakim olamadı. O anlar hemşire annesi tarafından cep telefonu ile görüntülendi.
#KoronovirüsGeçtiğimiz hafta Hande Yener ile beraberdik. Hummalı bir biçimde sanat hayatının 20. yılını kutladığı ‘ Carpe Diem ‘ isimli yeni albümünün çalışmalarını sürdüren Hande ile hem yeni albümünü dinledim hem de yanı başımda çıkan şarkıların oluşum sürecine tanıklık ettim.
#YAZARKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanMüzik araştırmacısı Murat Meriç, hepimizin hafızasında yer eden şarkıları ve hikâyelerini ‘Hayat Dudaklarda Mey’ adlı iki ciltlik kitapta topladı. Kitap sadece şarkıların ve sanatçıların magazinel bir dökümü değil, aynı zamanda hangi müzik türünün neden yükselip sonra geri plana düştüğünün, eserlerin hangi sosyolojik ortamda doğduğunun da incelemesi. Meriç’le yeni kitabını konuştuk; yakın tarihimizde bir zaman yolculuğuna çıktık: ‘Çile Bülbülüm Çile’nin sonundaki ‘Allah’ nidası hangi sanatçının katkısı? Zeki Müren neden hafif Batı müziğinden korktu? Kasetlerin üzerinde ‘Danıştay kararıyla’ yazan günler ve daha neler neler...
#Hürriyet PazarKüçük bir Anadolu şehrinde; bahçeli, iki katlı, badem çiçeklerinin pencereden içeri girdiği bir evde büyüdü. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye’ye geri çağrılan öğretmenler tarafından yetiştirildi. Resme gönül verdi. İlk sergisini bir lise öğrencisiyken açtı. Yeteneği onu Akademi’ye taşıdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 60 yıl durup dinlenmeden üretti. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Devrim Erbil’le, onun resimlerinden ilhamla kaleme alınan metinlerden oluşan kitap vesilesiyle buluştuk.
#İkinci Dünya SavaşıAnlatmayı sevmiyordu İlhan Berk ama yine de “Ben bir anlatı doymazıyım” diyordu kendisi için. İkinci Yeni’nin büyük şairinin gençlik yıllarındaki ‘şairane’ yazılarını bir araya getiren ‘Bir Limandan Üç Resim’, sonraki İlhan Berk’in öncül kalem alıştırmaları sayılabilir. Yazılardaki kimi cümleler, onun İkinci Yeni savunması olarak adlandırılabilecek kimi söyleyişlerini akla getiriyor: “Her şeyin anlatılamayanının ancak güzel olduğunu” derken, “Şiir bir şey anlatmaz, anlatmak öykünün görevidir” cümlelerini hatırlıyoruz örneğin.
#İlhan Berk