Üflemeli çalgılar, orkestraların vazgeçilmez müzik aletlerinin arasında yer alır. Birçok kişinin öğrenebileceği kadar fazla çeşidi bulunan üflemeli çalgılar, nefesli müzik aletleridir. Geçmişten, günümüze kadar kullanılan birçok medeniyette var olmuş üflemeli çalgılar normal düzeyden, profesyonele kadar birçok alana hitap edebilecek şekilde tasarlanır. Üflemeli çalgılar nelerdir, isimleri nedir ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Sonbahar gezmek için en ideal zamandır ve sonbahar renklerine yolculuk dendiğinde ülemizde akla gelen bölgelerden biri de Kastamonu ve Küre Dağlarıdır. Geçtiğimiz haftasonu Küre dağlarının bir bölümünü, Horma ve Çatak kanyonlarını gezmek için Kastamonu’ya giderek Daday, Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde dolaştım.
#KASTAMONUPek çok kişinin bildiği şimşir ağacının kendine özgü pek çok özelliği vardır. Ülkemizde de yetişen şimşir ağacının yetiştiriciliğinde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Peki şimşir ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Şimşir ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? Şimşir ağacı hakkında merak edilen her şeyi derledik.
Kuzeybatı Anadolu İpek Yolu’nun önemli duraklarından Taraklı’ya doğru kıvrımlı bir güzergâhta ve harika manzara eşliğinde yol alacaksınız. Buradaki coğrafya her mevsim ayrı güzel olsa da sonbaharın tadı bir başka… Bu şirin ilçe sessizliği ve sakinliğiyle sizi sarmalayacak.
#Taraklı Gezi RehberiRİZE’nin Çamlıhemşin İlçesi Meydan Köyü sakinleri, yaylaya gitmek için Fırtına Deresi üzerine yaptırdıkları yaya köprüsünden geçen bazı kişilerin kırmızı renkli alabalıklara ve şimşir ağaçlarına zarar verdiğini görünce ilginç bir tedbir aldı. Köprü üzerine kilitli bir kapı yaptıran köylüler, anahtarı olmayan yabancıların köprüden geçmesini ve alabalıklar ile şimşir ağaçlarına zarar vermesini önledi.
#RizeHazır hâlâ Yerli Mallar Haftası’ndayken, bu hafta bize ait zanaatlardan bahsedeceğim: Fırın ve mangala aynı anda sahipmiş hissi uyandıran dökme demir tencere. Yemek karıştırıken garip bir güven veren şimşir. Elimizin uzantısı Sürmene bıçakları ve benzersiz bakır tavalar... Bu zanaatların yok olmasını engellerken, Çin yapımı ürünlerin zararlarından da korunacaksınız .
Kastamonu’nun Cide sahilindeki Gideros Koyu, antik çağdan bu yana güzelliği dillere destan olan bir doğa cenneti. Tarihin ilk coğrafyacısı Strabon, koydaki yerleşimi 3500 yıl önce Amazonların kurduğunu yazıyor. Gideros’un kadınları bugün de Amazonlar gibi doğayla savaşıyor. Balıkçılık, hayvancılık yapıyor, restoran, pansiyon işletiyor.
Ev fiyatları ve yine kiraları epey arttı. Öyle ki kıyaslama yoluyla, yani “Falanın evi şu kadar ettiyse benim evim ondan fazla eder” mantığıyla eski evler dahi arşıâlâya çıktı. İnternet üzerinden baktığınız evi aradığınızda satıcı o fiyatın üzerine 100-150 fark koyup söylüyor.
#Ev FiyatlarıDuygu, düşünce ve imgeleri çok sesli olarak anlatma sanatına müzik denmektedir. Müzik alanının içerisinde müzik icra etmeye yardımcı olan müzik aletleri vardır. Bu müzik aletleri telli çalgılar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Örneğin üflemeli çalgılar da bu kategoriye bir örnektir. Bu aletler sayesinde müzik meydana gelir. Aynı zamanda sesler biçim ve anlam kazanır. Çalgılar da müzikte uyumlu olan bu sesleri çıkarmaya yarayan aletlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin keman bir çalgı aletidir. Yani müzik aracıdır. Telli çalgılar nelerdir, telli çalgıların isimleri, özellikleri ve tarihçeleri nasıldır detayları ile derledik.
Bu yılbaşına büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdiklerinizle baş başa girmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza 'Yeni yılı doğanın içinde karşılayacak en güzel yerler nereler?' diye sorduk. 11 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatBitkiler, canlılar için çok önemlidir. İnsanlar ve hayvanlar için gerekli olan oksijeni üretmekle kalmayıp, Dünya üzerindeki yaşam döngüsünün temel taşını oluşturarak, kuraklık ve küresel ısınmayla savaşmaktadırlar. Bitki isimleri nelerdir? bitkilerin Türkçe ve Latince isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bitki İsimleriSonsuz yeşillik ve ormanlar, insanın içini ürperten kayalıklar, Karadeniz’in hırçınlığına savaş açmış durgun mavi suları ve taze deniz ürünleriyle doğallığını her daim koruyan bir balıkçı kasabası burası. Bu hafta; adını bir kraliçeden, evlenip mutlu olamayınca Amasra’ya yerleşerek burayı yönetmeye başlayan Pers Prensesi Amastris’ten alan bir Amasra’dayız
#AmasraBonsai ilk olarak Çin'de ortaya çıkan ve minyatür ağaç yetiştiriciliğine verilen isimdir. Ülkemizde de son yıllarda bonsai yetiştiriciliği oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bonsai ağaçlarının aslında normal büyüklükte bir ağaçtan pek bir farkı bulunmaz. Yalnızca bu ağaçların çeşitli teknikler sayesinde saksılarda minyatür bir şekilde yetiştirilen çeşitleridir. Bonsai tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Bonsai tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.