Yazım türleri arasında birçok çeşit ve tür bulunduğunu bilmekteyiz. Türlerden bir tanesi de en eski türlerden sayılan şiir türüdür. Şiir ne çeşit bir edebi tür olarak karşımıza çıkmaktadır? Yazılması için belli başlı kuralları var mıdır? Zamandan zaman farklılık göstermiş midir? Şiir türleri nelerdir? İşte şiir hakkında derlediğimiz bilgiler.
#Şiir Nedir Ve Nasıl Yazılır?Başlığı<B> </B>okuyanlar sahi zannetmesin. Çünkü benim çocuğum yok. Ancak o kadar çok yaratıcı yazarlık kursları açıldı, bu alanda kitaplar yayımlandı ki, hiç şüphem yok, oğlum beni göre göre, bu konudaki kursları öğrenince, ona yazarlık konusunda cesaret veren kitapları görünce, bir gün bana gelip, ‘Ben yazar olacağım’ diyecekti.
Çeşitli kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini ve türlerini sınıflandırmak amacıyla oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram haritası, Amerikalı eğitimci Joseph Novak tarafından geliştirilmiştir. Bu şablonlar, kavramlar arasında neden sonuç ilişkisi kurduğu için öğrencilerin anlayarak öğrenmesini sağlar. Kavram Haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kavram HaritasıMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükDüşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirKlasik Türk Edebiyatı, hem ortaya çıkış tarihleri hem de özelikleri bakımından üçe ayrılır. Halk edebiyatının en önemli temsilcileri Karacaoğlan, Abdal Musa, Köroğlu, Dadaloğlu ve Kul Himmet'tir. Yunus Emre, Ayntablı Mahremi, Misli, Dertli ve Afif Efendi ise tekke edebiyatının en çok okunan isimleri arasında yer alıyor. Hece ölçüsü nedir? Nasıl bulunur? Hece ölçüsü nasıl hesaplanır detayları ile derledik.
#SözlükBazı kelimeler anlamları ile birlikte kişilerde merak duygusunu uyandırmaktadır. Merak edilen konulardan biri olan akrostiş kelimesi anlamı özellikle türkçede sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimenin kullanımı ve TDK sözlük anlamına göre yazılımı herkesin ilgi alanına girmektedir. Özellikle araştırma yapmayı seven kişiler bu kelimenin yazımı hakkında pek çok bilgiye ulaşmaktadır. Akrostiş kelimesi nasıl yazılır ve ne anlamlara gelir tüm detayları ile derledik.
Edebiyat açısından ele alındığında birçok farklı eser üzerinden antoloji önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda pek çok kişi Bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için internetten araştırma yapıyor. Peki, antoloji nedir? Nasıl yazılır? Antoloji nasıl hazırlanır detayları ile derledik.
#Antoloji NedirEdebiyatın en önemli unsurlarından birisi de şiirdir. Dilimizde birden fazla şiir çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu şiir çeşitlerinden birisi de akrostiş şiir çeşididir. Akrostiş şiir çeşidini yazmak oldukça güç bir şiir türü olarak bilinmektedir. Peki, akrostiş şiir nedir, nasıl yazılır ve özellikleri nelerdir? Akrostiş şiir örnekleri nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBağlaçlar dil bilgisi kuralları içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olarak ifade edilebilirler. En fazla kullanılan bağlaçlardan birisi de ile bağlacı olarak bilinmektedir. İle bağlacı nedir, nasıl kullanılır ve büyük mü yazılır? İle bağlacı örnekleri ile konu anlatımı nasıl olmalıdır? İle bağlacı kullanımı ve anlamı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#AraştırmaTürkçede küçültme ekleri sonuna getirildiği kelimelere benzerlik ve yakınlık anlamı katar. Örneğin ''büyükçe'' kelimesi, büyük gibi demektir. Dilimizde en çok kullanılan küçültme ekleri ise -eğiz, -cık, -cik -ce-, ca'dır. Bu ekler bazı kelimelere acıma ve küçümseme anlamı da katar. Örnekler: 1- Kadıncağız 2- Çocukcağız. Küçültme eki nedir ve nasıl yazılır örnek kelimeler ve cümlelerle ayrıntılı olarak derledik.
#Küçültme Eki Nedir Ve Nasıl Yazılır?İster lise mezunu, ister üniversite öğrencisi, ister tutkulu bir yazar olun, farklı türde makalelerin nasıl oluşturulacağını bilmek çok önemlidir. Hedefe bağlı olarak, bir sınav veya üniversite başvurusu olsun, doğru kompozisyon türünü seçmek başarılı olma şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Buna Essay yani deneme denmektedir. Peki, Essay ne demektir detayları ile derledik.
İletişim, bütün canlıların birbirleriyle anlaşabilmesini sağlayan bir yoldur. Bunun için evrendeki her şeyin bir ismi olması gerekir. Bu nedenle isim oldukça önemli bir konudur. Peki isim nedir ve nasıl bulunur? İsim türleri (çeşitleri), özellikleri ve örnekleri konu anlatımı nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İsim Nedir?Divan edebiyatında şiirler, hem içeriklerine ve üslubuna hem de şekil özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Hikemi tarzda yazılan eserler didaktiktir ve okura öğüt vermek amacıyla yazılır. Aşıkane tarzında sevgi, özlem, ayrılık gibi konular işlenir. Rubai gibi rindane bir üslup ile kaleme alınmış şiirlerde ise şarap, eğlence ve hayattan vazgeçiş konuları ele alınır. Rubainin özellikleri nelerdir? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Rubain Nedir Özellikleri Nelerdir?Bir metin ya da hikaye üzerinden başlık belli başlı bazı kurallar ele alınmak suretiyle bulunur. Metin bütününü kapsaması gereken başlık, aynı zamanda hikayeyi anlatmalıdır. İşte 6. sınıf Türkçe başlık belirleme konu anlatımı.
#6. Sınıf Türkçe Başlık Belirleme Konu Anlatımıİsmini Zeki Müren koydu. Sahneye ilk kez 6 yaşında, Maksim’de çıktı. Çok sevilen şarkıların yaratılışına tanıklık etti. Efsanevi müzisyen Selami Şahin’in oğlu Lider Şahin’le ‘Mesela’ isimli ilk single’ı vesilesiyle buluştuk; ailesini, müziği ve model Didem Soydan’la ilişkilerini konuştuk.
#Zeki MürenOnur Ünlü, nevi şahsına münhasır yönetmenlerimizden. Öykülerini damardan anlatıyor ve insanın kalbine akıyor. Yetmezmiş gibi bazen de kafa atıyor! Kimseye eyvallahı olmayan bir adam. Biraz cins. Ve absürt. Sadece filmleri değil, kendisi de öyle aslında. Bazen dalga mı geçiyor, ciddi mi anlayamıyorsun. Ama herkesin aynı olmaya başladığı bir dünyada Onur Ünlü’nün itirazları, çıkışları, bakış açısı, kafası, insanın ruhuna çok iyi geliyor. Şu aralar oyuncu Hazar Ergüçlü’yle aşk yaşıyorlar. İkide bir magazin basınında haber oluyorlar. Millet aralarındaki yaş farkına takmış, ne önemi varsa... Benim bu röportajı yapma sebebim, bomba bir roman yazmış olması: ‘Kızçocuğu’. Çok çarpıcı bir hikâye. Kahramanı Ayşe, 12 yaşında tecavüze uğruyor, bir çocuk dünyaya getirmek zorunda kalıyor. Yaralarını kısmen sardıktan sonra da intikamını alıyor. Ünlü, intikamın bir direnme biçimi olduğunu söylüyor. “Ben kindar biri değilim ama bu dünyanın işini, olası bir öbür dünyaya bırakma fikri midemi bulandırıyor!” diyor ve şöyle devam ediyor: “Birisi bana tecavüz edecek olsaydı, öbür dünyada cayır cayır yanacağını bilmek beni rahatlatmazdı! Çünkü ben öbür dünyada değilim. Buradayım. Demek ki meseleyi burada çözeceğiz!”
#YazarYavuz Turgul, yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ‘Yol Ayrımı’yla huzurlarımızda. Film, geçirdiği kaza sonucu iyi bir insana dönüşen hırslı bir işadamını anlatıyor. Usta yönetmenle ‘Yol Ayrımı’nın yanı sıra sinema serüveni, Şener Şen’in sadece kendi filmlerinde oynamasına yönelik eleştiriler ve ‘toplumsal ayrışma’ üzerine konuştuk...
#Yavuz Turgul80 Kuşağı’nın etkili, verimli ve önemli şairi Haydar Ergülen’in, altı bölümden oluşan yeni şiir kitabı ‘Sen Güneş Kokuyorsun Daha!’ ile ustalığının doruklarında olduğunu görüyoruz. “Şiirde de yaşlılardan çok gençlere kulak veriyorum elbette!” diyen Ergülen ile genç nesil şairlerimizden Cenk Gündoğdu konuştu...
#Kitapsanat“Kimine saz vermiş çalar eğlenir/ Kimi zevk içinde güler eğlenir/ Veysel gözyaşları siler eğlenir/ Yeter gayrı yumma gözün kör gibi...” Aşık Veysel deyince kimi “Kara Toprak”ı, kimileri “Uzun İnce Bir Yoldayım”ı baş köşesine koyar. Ben ise onun bu mütevazı ama müthiş bir hayat felsefesi içeren dörtlüğünü hatırlarım. Bana göre silahlı, külahlı kahramanlar çağının sona erdiği bir dönemde gerçek bir halk kahramanıdır Veysel... Tek bir kitap okumadan, bir gün bile okula gitmeden hayatı özümsemiş ve asıl önemlisi kendisinden sonraki nesillere müthiş bir miras bırakmıştır. O, derdin değerini bilen, derdi derman olarak gören bir toprak adamıydı... Soy ve mezhep ayrımcılığına karşı çıkmış, gözleri görmese de geleceği belki de çok net görebilmiş bir barış elçisiydi. Onun mirasını yaşatmaya çalışan ise bir “plaza kadını” olan torunu Çiğdem Özer...
Engin gönüllü olmanın, mütevazılığın bir mertebesi varsa onun en yüksek katında oturan bir bilge kişi o. "Garip" mahlasıyla bestelediği aşk türküleri, göğüs parçalayan avazları, 15 dakikayı aşan uzun havalarıyla Anadolu kültürüne damgasını vuran bozlak ustası, Yaşar Kemal'in deyimiyle "Bozkırın Tezenesi" Neşet Ertaş'tan sözediyoruz.