Antoloji nedir? Nasıl yazılır? Antoloji nasıl hazırlanır?

Güncelleme Tarihi:

Antoloji nedir Nasıl yazılır Antoloji nasıl hazırlanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:59

Edebiyat açısından ele alındığında birçok farklı eser üzerinden antoloji önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda pek çok kişi Bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için internetten araştırma yapıyor. Peki, antoloji nedir? Nasıl yazılır? Antoloji nasıl hazırlanır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Antoloji özellikle hem şiir hem de düz yazı üzerinden ele alınır. Kendi türleri içerisinde ele alınması ile beraber güzel bir bütünlük oluşturur. Elbette hazırlama süreci şiir ya da düz yazıya bağlı olarak farklılık yaratabilir. Belli bir aşaması ve süreci olması ile beraber, titizlikle ve dikkatli bir şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda edebiyat açısından en çok merak edilen konular içerisinde yer alıyor.

Antoloji Nedir?

Şiir ya da düz yazı parçalarından seçim yapılmak suretiyle oluşturulan kitap antoloji olarak bilinmektedir. Özellikle bu farklı yazınsal ürünler içerisinden en güzel parçalar seçilmek suretiyle oluşturulur. Böylece türlü yöntemlere göre düzenlenmiş olan yapıtlar üzerinden, belli bir seçme ve seçki meydana getirir. Böylece şiir antolojisi ya da öykü antolojisi gibi unsurlar ortaya çıkar. Bu konuda geçmişten günümüze kadar ele alınmış birçok farklı şiir ya da düz yazı üzerinden antoloji seçkisi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Antoloji Nasıl Yazılır?

Özellikle Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman antoloji kelimesinin nasıl yazılacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Genelde hem okunuşu hem de yazılışı üzerinden hata yapılan sözcükler içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün. Özellikle sesli harf üzerinden yapılan yazım hatası aynı zamanda okunuş üzerinden bir hataya sebep olmaktadır.

Antoloji (Doğru)

Anteloji (Yanlış)

O şekilde görüldüğü gibi doğru ve yanlışı ayırt etmek suretiyle amaca uygun farklı yerde kullanılabilir. Özellikle taşıdığı anlam ile beraber hem tek başına hem de cümle içerisinde değerlendirme şansı vermektedir.

Antoloji Nasıl Hazırlanır?

Belli başlı bazı aşamalar ele alınmak suretiyle antoloji hazırlanır. Bu durum hem şiir hem de düzyazı üzerinden ortak içinde ifade edilir. Özellikle antoloji hazırlanırken mutlaka gerekli aşamaları doğru bir şekilde ele almak önemli bir yere sahiptir.

- Öncelikle kişi kendine bir konu belirler.

- Daha sonra konu ile ilgili kaynaklar bulunur.

- Şiir ya da düz yazı alfabeye göre düzenlenir.

Haberin Devamı

- Mutlaka şairin ya da yazarım kısaca hayatından bahsedilmektedir.

Bu şekilde yukarıda verilen sıralama ile beraber antoloji kolay bir şekilde hazırlanabilir. Özellikle günümüzde birçok farklı amaç altında ele alınmakta ve hala yapılmaktadır.

Antoloji Ne İçin Hazırlanır?

Belli bir şair ya da yazar ile beraber birçok değişik şair ve yazar üzerinden ele aldıkları eserler etkili bir bütünlük oluşturur. Böylece tek seferde değişik yazarların eserlerini okuma şansı elde edilir. Aynı zamanda günümüzde öğrenciler için eğitim konusunda önemli bir yere sahiptir. Pek çok öğrenci ödev olarak verilen bir yapıt türü olduğunu söylemek mümkün.

 

BAKMADAN GEÇME!