Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVRahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olup her yıl 500 binin üzerinde yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Yayılım derecesine göre dört evresi olan rahim ağzı kanserinin teşhisi için mutlaka smear testi yaptırmak gerekmektedir. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. Bu sebeple rutin jinekolojik muayeneler kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka belirli periyotlarla smear testi yaptırılmalıdır. Hastanın şikayetleri dikkatli olarak araştırılmalı ve vakit kaybetmeden uygun tedavi şekline karar verilmelidir.
#Rahim Ağzı KanseriKadınlarda HPV belirtileri olması zorunluluğu söz konusu değildir. Kimi zaman virüs, hiçbir şekilde belirti vermemektedir. En çok görülen belirti; çoğu zaman genital bölgede ele değen ağrısız ancak sert karnabahar tipindeki lezyonlar, HPV belirtisidir. Halk arasında ise siğil adı verilmektedir. İşte kadınlarda HPV belirtileri, testi, bulaş yolları ve nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda HPVMazı ağacı dünyada ki en sevilen ağaç türlerinden bir tanesidir. Özellikle bahçe süslemelerinde sıklıkla mazı ağacından faydalanılmaktadır. Bundan dolayı mazı ağacının faydaları bir hayli fazladır. Mazı ağacı yetiştirmek isteyen kişiler mazı ağacının nasıl yetiştirileceğine dair araştırmalar yapmaktadır. Peki, mazı ağacı nedir? Mazı ağacı nasıl yetiştirilmelidir? Mazı ağacının özellikleri nelerdir? Mazı ağacının bakımı nasıl olmalıdır? İşte mazı ağacı ile ilgili bilinmesi gereken her şey.
Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem kol ve bacakların şişmesi ile kendini belli eden, vücutta bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki tıkanmalara bağlı oluşan bir hastalıktır. Hücrelerin arasında boşlukları dolduran sıvının dengede kalması için sürekli olarak lenf sistemi tarafından süzülmesi gerekmektedir. Eğer bu sistemde tıkanıklık olursa sıvı birikimine bağlı olarak tıkanıklığın yerine göre şişlikler oluşur. Bu durum kronik bir halde olabilir ve tedavi edilmezse durum kötüleşebilir.
#LenfödemHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HPV VİRÜSÜDünya genelinde en sık görülen enfeksiyonların başında yer alan HPV virüsü, kadınlarda ve erkeklerde meydana gelebilen rahim ağzı olmak üzere, baş boyun, anüs, vuva ve vajen kanserlerinin gelişiminden sorumlu en güçlü kanserojen ajanlardan biridir. HPV virüsüne dair tüm bilinmeyen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin açıkladı. İşe HPV virüsüne dair tüm bilinmeyen soruların cevapları…
#HPV Virisü NedirYüzyıllar önce mürvere yönelik çatışmalı batıl inançlar söz konusuydu. Bazı yerlerde insanlar mürver ağaçlarını kesmenin ya da onlara zarar vermenin ağaçların içinde yaşayan doğa üstü varlıkları kızdırabileceğine inanırlardı. Peki Mürver Ağacı'nın bitkisindeki fayda nedir?
#Mürver AgaciManisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, "Erken yaşta cinsel ilişki, çok sayıda cinsel eş, eşin başka cinsel partnerlerinin olması, kötü hijyen, sigara ve kötü beslenme gibi diğer faktörler, rahim ağzı kanserine neden olan insan papillom virüsünü (HPV) tetiklemektedir" dedi.
#Rahim Ağzı Kanseri AşısıSon zamanlarda ilaçların yan etkilerinin ciddiyet kazanması üzerine "doğaya dönüş" hızlandı. Dünyadaki 93 bin dolayındaki bitki türünden, 20 bini hastalıklara çare olarak kullanılıyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu şifalı bitkilerin doğru kullanım rehberini açıklıyor.
#Beslenme