Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Belediyesi’nin bölgede kendine has uçuş ve ötme özelliği olan 4 güvercin türünün tescil edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaptığı başvuru komisyon tarafından olumlu sonuçlandı.
Muğla Belediyesi, bölgede yaşayan “Arap”, “Akalı”, “Gök” ve “İsli” türü güvercinlerin zamanla ırklarının bozulacağı endişesiyle tescil için 2012 yılı Kasım ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlığın her yıl Mayıs ayında toplanan Tescil Komisyonu’na sunulan raporlar onaydan geçti. Muğla Belediyesi Çevre Mühendisi Erdem Şenel, “İlimizde görülen 4 tür güvercinin ırkları bozulmadan tescil edilmesini istedik. Yaptığımız inceleme sonucunda uçuş ve ötme performanslarına göre iki farklı kriterde değerlendirilen 4 tür güvercinin ilk aşamada Muğla’ya has olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadık. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş ile görüştük. Güvercinlerin yavru, ergin ve yetişkin hallerini fotoğraflayarak kendisine gönderdik. Savaş, bu türlerin farklı olduğunu ve tescil edilebileceğini söyledi. Bunun üzerine Prof. Dr. Savaş’ı kentimize davet ettik. Güvercinlerin uçuş ve ötme performanslarını kendisine gösterdik. Savaş bu tür güvercinlerin diğer güvercinlerden farklı olduğunu tespit etti. Bunun üzerine güvercinlerin tescil edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurduk” dedi.
Tescilin ardından güvercin besleyenlerin sayısının artacağını belirten Şenel, “Tescil edilen 4 tür güvercinimiz cins isimlerinin başına ‘Muğla” ibaresi konularak anılacak. Güvercin besleyen vatandaşlar, bu türlerin bölgeye has olduğunu bilmediği için ırklarını bozuyor. Zamanla bu ırkın bozulacağı düşüncesiyle böyle bir çalışma yapmaya karar verdik. Tescilin ardından bölgede bu tür güvercinleri besleyenlerin sayısının artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Muğla güvercinlerinin özelliklerini anlatan Şenel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vücutlarının alt bölgesinde siğil adı verilen yağ bezeleri var. Gagalarının üzerinde ve boyunlarında farklı renklere sahip noktaları mevcut. Muğla güvercinlerinin göğüs kısmı diğer güvercinlere göre daha çıkık, bu özellik onların uçuş performanslarını artırıyor. Uçuş performansında dalıcı olarak adlandırılan Arap ve İsli türleri, gökyüzünde belli yüksekliğe çıktıktan sonra adeta bir matkap gibi yere doğru dalış yapıyor. Bu özelliği diğer güvercinlerde görmek güç.”