Coğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniArtık hepimiz biliyoruz; sirke doğal bir sağlık deposu. Ancak sirkenin faydalı ve etkili olması için hangi meyveden yapılmış olursa olsun, doğal olması şart. Üzüm, elma, nar gibi daha yaygın sirkelerin yanı sıra alıç, ayva gibi meyvelerle de nefis sirkeler yapabilirsiniz. Biz bugün sizin için ayva sirkesi tarifini araştırdık. Mutlaka denemeniz gereken bu sağlık deposu sirkenin tarifi hemen aşağıda. Şifa olsun…
#Ayva Sirkesi Nasıl YapılırÜzümün kurutulmuş haline kuru üzüm ismi verilir. Kuru üzümün insan vücuduna çok sayıda faydası vardır. Faydaları saymakla bitmeyen bu mucizevi besin, halk arasında kan yapıcı etkisi olduğundan dolayı ülkemizde tüketimi çok yaygındır. Mucizevi bir besin olan kuru üzüm, içinde yer alan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunduran besin doğanın bize sunduğu bir hediyedir. Üzüm suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir detayları ile derledik.
#Üzüm SuyuKırmızı, siyah, yeşil ve sarı gibi çeşitleri olan üzüm, yaz aylarında en fazla tüketilen meyvelerden biri. Ayrıca A vitamini, B1 vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin. Peki üzümün faydaları neler? Üzüm nelere iyi gelir? İşte şifa deposu üzümün sağlığa yararları...
#Üzümün FaydalarıSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerÖnce şunu bilelim: Meyvesiz olmaz! Ama şu önemli ayrıntıyı da unutmayalım: Meyvede de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerli. İkincisi “ne zaman yenecek?” sorusunun cevabı da mühim. “Neden?” sorusuna gelince... Bu yazıda size üç ayrı ve önemli ayrıntının yanıtını özetliyoruz. Bu yanıtları “meyve yemenin anayasası” gibi de düşünebilirsiniz.
#Osman MüftüoğluUzak Doğu’nun egzotik tatları Ramazan’da hurmaya rakip olmaya hazırlanıyor. Verita tarafından Tayland’dan ithal edilen Demirhindi, Zerdeçal ve Taze Hindistan Cevizi meyvelerinin faydaları, geleneksel Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olacağa benziyor. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli şifa kaynağı ve susuzluğu gidermeye yardımcı olan bu meyvelerin ayrıcalıkları hakkında önemli bilgiler veriyor.
#RamazanBesinlerdeki antioksidan güç belirli bir sistemle ölçülüp tanımlanabilir. En çok kullanılan yöntemse o besinin oksijen radikali emme kapasitesini (ORAC) ölçmektir. ORAC değeri dikkate alındığında antioksidan gücü yüksek olan ilk 10 besin şöyle sıralanıyor...
#Kelebek“Uzun ömür” ve “sağlıklı yaşam”dan söz açıldı mı herkesin aklına “Akdeniz”, özellikle de Girit ya da Sardunya geliyor. Ne var ki işin sırrının Akdeniz’de mi, yoksa bizde mi olduğuna daha çok kafa patlatmamız gerekiyor. Zira sadece Akdenizliler değil “Okinawa Adası” (Japonya) yerlilerinin de günleri keyifli, yaşam süreleri uzun oluyor. Kısacası “iyi hayat” yalnızca besinlerde gizli filan değil, işin içinde başka şeyler de olmalı! Nedeni şu...
#Osman Müftüoğlu‘Hayatı Uzatmanın Sırları’ Osman Mütfüoğlu’nun 11. kitabı. <br> Ustalık dönemi kitabı olarak adlandırıyor. <br> Artık hekimden çok, filozof gibi konuşuyor. <br> Bu kitabında, sadece bedeni değil, insan ruhunu da iyileştirmenin öneminden söz ediyor: İntegratif-bütüncül sağlık yaklaşımı...
Omega diyeti, omega-3’ten zengin yiyecekleri yani balığı, cevizi, semizotunu, keten tohumunu, omega-3 zengini yumurtaları, etleri ve omega-3 deposu yeşil sebzeleri ön plana çıkarıyor. Bu diyetle hem kilo veriyor, hem de bedeninizin omega-3 yapılanmasını güçlendirme avantajı yakalıyorsunuz.