Kanada'da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Çevrim İçi Haber Yasası, dijital telif konusunda adım atılmasını bekleyen pek çok ülkedeki yayıncıları heyecanlandırdı. Yasa aynı zamanda akıllara hem Google hem de Facebook'un yayıncılara ödeme yaptığı ilk ülke olan Avustralya'yı getirdi. Biz küresel bir harekete ilham olan Avustralya'daki yasayı, mimarı Rodney Sims'le konuştuk.
#AvustralyaAvustralya’daki Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde görevli bilim insanları çığır açacak bir buluşa imza attı. Bilim insanları, yapay zekâ kullanarak, beyin dalgalarını metne çeviren bir başlık geliştirdiklerini duyurdu.
#Sidney Teknoloji ÜniversitesiGoogle'ın Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi uluslararası basında büyük ses getirdi. Ancak bu konuda Kanada ilk örnek değil. Bu bağlamda hem Google'ı hem de Facebook'u dize getiren ilk ülke 2021 yılında Avustralya oldu. Peki teknoloji şirketlerinin Avustralya merkezli basın kuruluşlarına yaptığı ödemeler nasıl sonuçlar yarattı? Avustralyalı deneyimli gazeteci ve akademisyen Monica Attard'la konuştuk...
#GoogleGün içinde 3 kez yapacağınız 1-2 dakikalık yüksek tempolu hareketlerle sağlığınıza büyük fayda sağlayabilirsiniz. Bunu biz değil araştırmacılar söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre, özellikle belli bir yaşın üstündeyseniz, uzun süreli egzersizler yerine birkaç dakikalık hızlı yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktivitelerle ömrünüzü uzatabilirsiniz. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları...
#Egzersiz‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri’ sıralamasını hazırlayan THE, 2021 sonuçlarını açıkladı. Listede Türkiye’den 31 üniversite bulunuyor. 8 tanesi ise ilk kez listeye girdi. İlk 100’de Koç, Sabancı ve Çankaya Üniversiteleri olmak üzere 3 Türk üniversitesi var.
#Times Higher EducationDünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları 2015 yılından bu yana MetaSUB projesiyle ‘Kentlerdeki Ulaşım Sistemlerinin Mikrop Haritası’ üzerinde çalışıyor. Stockholm, Londra, Paris, Tokyo, Sydney ve daha onlarca şehrin mikrop haritasını çıkaran ekip projelerine İstanbul ve İzmir’i de dahil etmeye hazırlanıyor.
#Gazetehaberleri5 yıl önce kurulan “kişiselleştirme teknolojileri” alanında ilkleri yapan Insider’ın fikir annesi ve kurucularından Hande Çilingir, bu yıl Garanti Bankası, Kagider ve Ekonomist’in Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü’nü aldı. 15 ülkede hizmet veren Insider, yüzde 100 Türk mühendislerinin yazılımlarını dünyaya ihraç ediyor. Hande Çilingir, “Ülkemiz ve dünya için faydalı işler yapacağız” diyor.
#Kadın GirişimciLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Dünya Üniversiteleri Mezun İstihdamı 2018’ sıralamasını yayınlandı. 500 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada QS, istihdamda en iyileri dünya çapında 30 bin işverenle yapılan anketler, kurumların başarılı mezunları, endüstri-üniversite işbirliği, işveren-öğrenci bağlantıları ve mezunların 12 ay içerisinde istihdam edilme oranları gibi kritelere göre belirledi.
#Yükseköğretimİstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir; Türkiye’nin önemli öğrenci şehirlerinden birkaçı. Ancak dünya şehirleriyle karşılaştırıldığında durumları nasıl? Londra merkezli üniversite derecelendirme kuruluşu QS, 2016’da dünyanın en iyi öğrenci şehirlerini seçti. Kentleri, üniversitelerinin sıralaması, öğrenci çeşitliliği, çekicilik ve iş aktiviteleri kriterlerine göre ayrı ayrı puanladı ve sonunda bu beş alandaki puanların ortalamasını alarak en iyiyi belirledi. Listeye Asya, Avrupa, Amerika ve Okyanusya’dan 75 yer girdi. Ne yazık ki Türkiye hiçbir şehri ile temsil edilemedi. En iyi öğrenci şehri Paris olurken, Melbourne ikinci, Tokyo üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler adlarını en iyiler arasına nasıl yazdırdı, gelin birlikte göz atalım.
#ÜniversiteDünyada üç milyon bilişimci açığı var. Bunların yüzde 25'i network alanında. Bu alanda çalışmanın ‘uluslararası yolu’ sertifika sahibi olabilmek. Ancak sertifika alabilmek çok da kolay değil. Özellikle de CCIE’yi... Dünyada yalnızca altı bin 134 kişinin sahip olduğu CCIE’yi bu yıl ilk kez iki Türk aldı. Mazhar Karagülle ve Murat Özdemir uluslararası iş tekliflerine ve fırsatlara rağmen Türkiye’de çalışmayı seçti.