Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı

Güncelleme Tarihi:

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 11:00

İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir; Türkiye’nin önemli öğrenci şehirlerinden birkaçı. Ancak dünya şehirleriyle karşılaştırıldığında durumları nasıl? Londra merkezli üniversite derecelendirme kuruluşu QS, 2016’da dünyanın en iyi öğrenci şehirlerini seçti. Kentleri, üniversitelerinin sıralaması, öğrenci çeşitliliği, çekicilik ve iş aktiviteleri kriterlerine göre ayrı ayrı puanladı ve sonunda bu beş alandaki puanların ortalamasını alarak en iyiyi belirledi. Listeye Asya, Avrupa, Amerika ve Okyanusya’dan 75 yer girdi. Ne yazık ki Türkiye hiçbir şehri ile temsil edilemedi. En iyi öğrenci şehri Paris olurken, Melbourne ikinci, Tokyo üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler adlarını en iyiler arasına nasıl yazdırdı, gelin birlikte göz atalım.

Haberin Devamı

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı


Paris/Fransa 

Sadece bir sanat şehri değil, aynı zamanda dünyanın eğitim merkezlerinden biri. Ülke, OECD’nin son verilerine göre, uluslararası öğrenci pazarında yüzde 6’lık bir paya sahip. Fransa; ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya ve Kanada ile birlikte pazardaki en büyük beş oyuncudan biri. Fransa’da yaklaşık 280 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Paris ise eğitimin kalbinin attığı metropol olarak ön plana çıkıyor. Şehir dünya sıralamalarında ilklerde yer alan yükseköğretim kurumlarına ev sahipliği yapıyor: ENS Paris, Ecole Polytechnique ParisTech, Sorbonne Üniversitesi, HEC Paris... 18 üniversitesi, QS Dünya Sıralamaları’nda kendine yer bulmayı başarıyor. Paris’in bir bilgi merkezi olduğunu söylemeye gerek yok. Şehir kapsamlı halk kütüphaneleri, müze ve sanat merkezleri ile araştırma yapmak için sınırsız bir bilgi birikimi sunuyor. Londra’da olduğu gibi Paris’te de metro şehre bir örümcek ağı gibi yayılıyor. Fransızca bilme gerekliliği uluslararası öğrenciler için sıkıntı yaratabiliyor çünkü üniversitelerde sadece bazı programlar İngilizce olarak veriliyor. Fransa’da yükseköğretim kurumlarındankabul almak istiyorsanız, dil yeterliliğini sağlamanız gerekiyor. Paris’in öğrenci çeşitliliği puanı, Londra’nın gerisinde kalsa da öğrenciler için çok daha ekonomik. Yükseköğretim devlet tarafından İngiltere’ye göre daha çok desteklendiği için ortalama yıllık öğrenim ücretleri 3 bin dolar civarında. Yaşam maliyetleri kriterinde ise 75 şehir arasında 25’inci sırada yer alıyor. Tüm kriterler dikkate alındığında en iyi öğrenci şehri olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

QS sıralamalarındaki üniversite sayısı: 18
En iyi sıradaki üniversite: ENS Paris (23)
Nüfus: 12 milyon
Sıralamada yer alan üniversitelerde uluslararası ögrencilerin oranı: yüzde 18
Üniversitelerde or talama yıllık ögrenim ücreti: 2 bin 300 dolar
Yasanabilirlik sıralaması: 29 (140 sehir arasında)
Mercer Yasam Maliyetleri Sırası: 46 (214 sehir arasında)
Bir Big Mac’in fiyatı: 4.49 dolar
Bir iPad’in fiyatı: 556.80 dolar
Numbeo güvenlik sıralaması: 324 (446 şehir arasında)
Numbeo kirlilik sıralaması: 122 (300 şehir arasında)

Haberin Devamı

Melbourne/Avustralya

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı

Avustralya, Türkiye’den çok öğrenci ağırlamıyor ancak Fransa gibi uluslararası öğrenci pazarında yüzde 6’lık paya sahip. OECD’nin 2012 verilerine göre, Avustralya’daki uluslararası öğrencilerin sayısı yaklaşık 295 bin. En iyi öğrenci şehirleri sıralamasına Melbourne, ikinci olarak giriyor. QS’in 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda yedi başarılı üniversite ile temsil ediliyor. En iyi yükseköğretim kurumu ise 42’nci sıradaki Melbourne Üniversitesi. Şehir, Avustralya’nın kültür merkezi olarak biliniyor. Doğa harikası plajlara, güzel bir iklime sahip. Müzeler, sanat galerileri ve halk kütüphaneleri sayesinde  öğrenciler çalışmalarını rahatça yapabiliyor. Tüm kriterler arasında ‘öğrenci çeşitliliği’nde aldığı yüksek puanla ikinciliğe yerleşiyor. Stajdan iş bulma kolaylığına kadar iş dünyasında sunduğu olanaklar açısından 6’ncı sırada yer alarak, bu konuda pek çok Avrupa ve Amerikalı rakibinin önüne geçiyor. En zayıf noktası ise, yaşam maliyetleri. Bu kriterde 45’inci oluyor. Üniversitelerin ortalama yıllık ücreti ise yaklaşık 24 bin dolar.

Haberin Devamı

QS sıralamalarındaki üniversite sayısı: 7
En iyi sıradaki üniversite: Melbourne Üniversitesi(42)
Nüfus: 4,5 milyon
Sıralamada yer alan üniversitelerde uluslararası ögrencilerin oranı: yüzde 30
Üniversitelerde ortalama yıllık ögrenim ücreti: 23 bin 800 dolar
Yasanabilirlik sıralaması: 1 (140 sehir arasında)
Mercer Yasam Maliyetleri Sırası: 47 (214 sehir arasında)
Bir Big Mac’in fiyatı: 3.92 dolar
Bir iPad’in fiyatı: 427.66 dolar
Numbeo güvenlik sıralaması: 185 (446 sehir arasında)
Numbeo kirlilik sıralaması: 263 (300 sehir arasında)

Tokyo/Japonya

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı


Japonya’nın kalbinin attığı yer, burası. Google Maps’te şehrin üzerinde biraz dolaşınca bile başınız dönüyor. 38 milyon kişiye ev sahipliği yapan Tokyo, QS’in En İyi Öğrenci Şehirleri 2016 listesinde 3’üncü sırada yer alıyor. Değerlendirme kriterlerinden özellikle çekicilik ve üniversitelerinin derecesi ile puan topluyor. Japonya, OECD’nin Eğitime Bir Bakış 2015 raporuna göre, uluslararası öğrenci pazarında yüzde 3 gibi önemli bir paya sahip. Japon Öğrenci Hizmetleri Organizasyonu’nun 2012 verilerine göre ülkede yaklaşık 140 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Hemen her ülkede olduğu gibi Çinliler 87 bin ile en büyük grubu oluşturuyor. QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015-2016’da Tokyo’nun en iyisi ise 39’uncu sıradaki Tokyo Üniversitesi oldu. 56’ncı sıradaki Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve 212’nci olan Waseda Üniversitesi de şehrin gözdeleri arasında bulunuyor. Tokyo, ilk 5’te yer alan şehirler arasında iş aktivitelerinde Boston ve Londra’yı bile geride bırakarak ilk sıraya yerleşiyor. Kaybettiği yönlerden biri nüfusun fazlalığı. Dünyanın en kalabalık metrolarında her gün milyonlarca kişi taşınıyor. Bu, evden okula gitmeyi biraz zorlaştırabilir.

Haberin Devamı

QS sıralamalarındaki üniversite sayısı: 13
En iyi sıradaki üniversite: Tokyo Üniversitesi (39)
Nüfus: 38 milyon
Sıralamada yer alan üniversitelerde uluslararası ögrencilerin oranı: yüzde 7
Üniversitelerde or talama yıllık ögrenim ücreti: 7 bin dolar
Yasanabilirlik sıralaması: 15 (140 sehir arasında)
Mercer Yasam Maliyetleri Sırası: 11 (214 sehir arasında)
Bir Big Mac’in fiyatı: 2.99 dolar
Bir iPad’in fiyatı: 488.31 dolar
Numbeo güvenlik sıralaması: 49(446 şehir arasında)
Numbeo kirlilik sıralaması: 233 (300 şehir arasında)

Sidney/Avustralya

Avustralya’nın Güney Doğusu’nda yer alan Sidney, tam bir öğrenci cenneti. Yaklaşık beş milyon nüfusuyla ülkenin en büyük şehri. ‘Çekicilik’ kriterinde, genel sıralamada ilk 5’te yer alan kentler arasında en iyi dereceye sahip. The Economist’in ‘en yaşanabilir kentler’ sıralamasında da genellikle ilk 10’da yer alıyor. Yaşayanlarına kaliteli bir hayat sunan şehir, ‘öğrenci çeşitliliği’ konusunda da ikinci. En çok puan kaybettiği alan yaşam maliyetleri. Bu, özellikle uluslararası öğrencileri etkiliyor. Sidney, QS 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda en büyük başarıyı 45’inci sıradaki Sidney Üniversitesi ile yakaladı. Şehrin ikincisi, 48’inci sıra ile New South Wales Üniversitesi. Ortalama yıllık üniversite ücreti 27 bin dolar olan şehir, yüksek kiralar, gıda ürünlerinin pahalılığı nedeniyle öğrencileri düşündürebiliyor. Fakat özellikle üniversitelilere okurken çalışma konusunda önemli avantajlar da sağlıyor. 

Haberin Devamı

QS sıralamalarındaki üniversite sayısı: 5
En iyi sıradaki üniversite: Sidney Üniversitesi (45)
Nüfus: 4.84 milyon
Sıralamada yer alan üniversitelerde uluslararası ögrencilerin oranı: yüzde 25
Üniversitelerde or talama yıllık ögrenim ücreti: 27 bin 100 dolar
Yasanabilirlik sıralaması: 7 (140 sehir arasında)
Mercer Yasam Maliyetleri Sırası: 31 (214 sehir arasında)
Bir Big Mac’in fiyatı: 3.92 dolar
Bir iPad’in fiyatı: 427.66 dolar
Numbeo güvenlik sıralaması: 192 (446 şehir arasında)
Numbeo kirlilik sıralaması: 241 (300 şehir arasında)

Londra/İngiltere

İngiltere, OECD verilerine göre uluslararası öğrenci pazarında ABD’nin ardından yüzde 13 ile en büyük ikinci paya sahip. OECD’nin 2012 verilerine göre İngiltere’deki uluslararası öğrenci sayısı yaklaşık 570 bin. Bundan kuşkusuz en büyük payı, ülkenin eğitim üssü Londra alıyor. Öğrenci sayısı yaklaşık 107 bin. Böylelikle şehir İngiltere’ye gelen uluslararası öğrencilerin dörtte birine ev sahipliği yapıyor. Ülkenin ekonomik ve sosyal olarak da en önemli şehri olan Londra’nın nüfusu yaklaşık 14 milyon. Önde gelen üniversiteler ve şirketler burada bulunuyor. Üniversite sıralamalarında ilk 20’de yer alan Imperial College London, King’s College London, University College London bu şehirde eğitim veriyor. QS’in son üniversite sıralamalarında ilk 200’de 19 Londra üniversitesi var. Sadece eğitim dünyasının liderleri değil, irili ufaklı binlerce yükseköğretim kurumu da Londra’yı tercih ediyor. İngilizce eğitim almak isteyenlerin de en çok tercih ettiği şehir Londra. British Library gibi şehir kütüphaneleri, British Museum gibi yüzlerce müze sayesinde araştırma yapmak kolaylaşıyor. Herhangi bir konudaki birçok kaynağa basılı ya da online olarak, vakit kaybetmeden ulaşabiliyorsunuz. Metro gibi toplu taşıma araçları şehri bir örümcek ağı gibi sarıyor. Londra’ya bu nedenlerle dünyanın her yerinden öğrenci yağıyor. Bu da şehrin öğrenci çeşitliliğinde puanını yükseltiyor. QS’in değerlendirmeye aldığı öğrenci çeşitliği ve iş aktivitelerinde yüksek puanlara sahip olmasına rağmen, yaşam maliyetlerinde 75 şehir arasında son sırada yer alıyor. Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri. Uluslararası bir öğrenci için üniversitelerin bir yıllık ortalama öğrenim ücreti, 22 bin dolar civarında. Bu, Kanada ve ABD’ye göre biraz daha makul olsa da, yaşam maliyetleri, uluslararası öğrencileri düşündürüyor. Haliyle şehrin çekiciliği de olumsuz yönde etkileniyor. İngiltere’de Ulusal Öğrenci Birliği’nin bir araştırmasına göre, bir öğrencinin barınma, beslenme gibi yaşam maliyetleri için yıllık ortalama 13 bin 500 sterlin harcaması gerekiyor. ‘Tier 4’ öğrenci vizesi alanlar, haftada 20 saat çalışma hakkına sahip. Lisans, yüksek lisans öğrencileri bu haktan faydalanabiliyor. Dil programına giden öğrencilere ise çalışma izni verilmiyor.

QS sıralamalarındaki üniversite sayısı: 19
En iyi sıradaki üniversite: Uni. College London (7)
Nüfus: 14 milyon
Sıralamada yer alan üniversitelerde uluslararası ögrencilerin oranı: yüzde 42
Üniversitelerde or talama yıllık ögrenim ücreti: 21 bin 600 dolar
Yasanabilirlik sıralaması: 53 (140 sehir arasında)
Mercer Yasam Maliyetleri Sırası: 12 (214 sehir arasında)
Bir Big Mac’in fiyatı: 4.51 dolar
Bir iPad’in fiyatı: 605.46 dolar
Numbeo güvenlik sıralaması: 279 (446 şehir arasında)
Numbeo kirlilik sıralaması: 171 (300 şehir arasında)

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı

Kriter açıklama

Öğrenci çeşitliği puanı, o şehirdeki öğrencilerin farklı milletlerden olmasıyla ilgili; Toplumsal toleransı da değerlendiriyor. Çekicilik puanı ise, yaşam kalitesini ve şehrin öğrenciler için ne kadar arzu edilebilir olduğunu gösteriyor. İş aktiviteleri; stajdan iş bulma kolaylığına kadar iş dünyasında öğrencilere sağlanan imkânları kapsıyor.

Bu şehirlerde öğrenci olmak vardı


 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!