Dünyanın en zor sertifikasını aldılar

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en zor sertifikasını aldılar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 15:44

Dünyada üç milyon bilişimci açığı var. Bunların yüzde 25'i network alanında. Bu alanda çalışmanın ‘uluslararası yolu’ sertifika sahibi olabilmek. Ancak sertifika alabilmek çok da kolay değil. Özellikle de CCIE’yi... Dünyada yalnızca altı bin 134 kişinin sahip olduğu CCIE’yi bu yıl ilk kez iki Türk aldı. Mazhar Karagülle ve Murat Özdemir uluslararası iş tekliflerine ve fırsatlara rağmen Türkiye’de çalışmayı seçti.

Haberin Devamı

Yazılım, donanım, network, internet... Bilgi teknolojilerinin hızı takip edebildiğimizin çok ötesinde. Bu alanda kendini yetiştirenler 'uluslararası' çalışanlar haline geliyor. Gelişmiş ülkeler bilişim elemanlarını 'mumla' arıyor. Araştırmalar dünya çapında üç milyon bilişimci açığı olduğunu gösteriyor.

Bu alanında çalışmak için özellikle Microsoft, Cisco, Sun, Oracle, SAP, Novell gibi firmaların 'sistemleri' üzerinde uzmanlaşmak gerekiyor. Bunun en kolay yolu ise sertifikasyon.

Network alanında en geçerli sertifikalar Cisco Systems'ın. Şirket network oluşturma konusunda uzmanlık belirleme programları düzenliyor. Cisco sertifikasını alan kişiler network altyapısının oluşturulması, network dizaynı, düşük maliyetli network kurma gibi konularda uzmanlıklarını belgelemiş oluyorlar.

Haberin Devamı

Sertifika programları network destek ve network dizayn olarak iki bölüme ayrılıyor. Network destekte, network güvenilirliğini ve kalitesini arttırmak, kurumsal network entegrasyonu ve konfigürasyonu sağlamak, mevcut network'lerin performansını arttırmak, global bir intranet yaratmak gibi konular inceleniyor. Network dizaynında ise kişilerden kurum ihtiyaçlarına yönelik dizayn metodlarını öğrenmeleri bekleniyor.

BAÅžVURU Ä°NTERNETTEN

Cisco sertifika programlarının en zoru CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert). 1993'ten beri uygulanan programın sertifikasını alan kişiler uluslararası düzeyde karmaşık network'ler oluşturmada uzmanlıklarını ispatlamış oluyorlar. Sınava katılabilmek için hiçbir önkoşul yok. İnternet üzerinden sınava başvuru yapılabiliyor (www.cisco.com). Katılım ücreti yaklaşık bin 500 dolar civarında. Sertifika sınavı iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada Cisco'nun eğitim ortakları tarafından yazılı sınav yapılıyor. Yazılı sınavı geçenler laboratuvar sınavına katılmaya hak kazanıyorlar. Laboratuvar sınavı iki gün sürüyor. Bu sınav Amerika'daki çoğu eyalette ve Brüksel, Pekin, Singapur, Sidney şehirlerinde yapılıyor. Yazılı sınavı geçen kişilerin laboratuvar sınavına istedikleri kadar girme hakları bulunuyor.

Haberin Devamı

Network oluşturmada ‘‘profesyonel‘‘ ünvanını kazanmak oldukça zor. Kişilerin bu sınavı geçebilmeleri için 100 sorudan en az 80'ini yapmaları gerekiyor. Tüm dünyada CCIE sertifikasına sahip altı bin 134 kişi var. Bunların yalnızca iki tanesi Türk: Mazhar Karagülle ve Murat Özdemir.

30 yaşındaki Mazhar Karagülle ODTÜ Elektronik Bölümü'nden mezun. Kariyerine Demirbank'ta sistem analisti olarak başlamış. Daha sonra Yaşarbank ve Tekstilbank'ta bilgi işlem danışmanı olarak çalışmış. Burada çalışırken gittiği bir Cisco eğitiminde CCIE programından haberdar olmuş. Türkiye'den hiç kimsenin bu sertifikaya sahip olmaması onu çok heyecanlandırmış. Bu alanda Türkiye'de 'ilk' olmaya karar vermiş.

Haberin Devamı

DÖRT AY ÇALIŞTI

Yazılı sınavı kolaylıkla verdikten sonra laboratuvar sınavına dört ay geceli gündüzlü çalışmış. Cisco'nun dokümantasyon merkezi ve internet sayfalarından yararlanmış. Karagülle laboratuvar sınavlarına Singapur'da girmiş. Dördüncü denemesi sonucunda, 9 Şubat 2001'de sertifikasını almış.

Bu sertifikayla birlikte uluslararası düzeyde iş teklifleri gelmeye başlamış. İlk olarak Hollanda'da bilişim sektöründe faaliyet gösteren Juniper firmasında işe alınmış. Ancak ekonomik kriz nedeniyle firma işe alımları durdurmuş. Daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri ve İrlanda'dan teklifler gelmiş. Türkiye'de kalmak isteyen Karagülle ülkesinde bir bilgisayar firmasında çalışmaya başlamış. Bu sertifikanın birçok kapıyı açtığını belirtiyor. İlgi duyan herkese tüm dünyada iş bulma imkanını yakalayacakları programı tavsiye ediyor.

Haberin Devamı

CISCO’YA DEVAM

CCIE programını bitiren ikinci kiÅŸi 26 yaşındaki Murat Özdemir. Bilkent Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi bölümünden mezun olduktan sonra Manchester Ãœniversitesi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisansı birincilikle tamamlamış. Daha sonra Türkiye'ye dönüp Bayındırbank'ta network uzman yardımcısı olarak çalışmaya baÅŸlamış.Â

Kariyerine 1999 Ağustos ayında başladığı Cisco'da devam etmiş. Cisco'nun profesyonel seviyedeki CCNP (Cisco Certified Network Professional) ve CCDP (Cisco Certified Design Professional) sertifikalarını aldıktan sonra gözünü CCIE'ye dikmiş. Özdemir network dünyasında çalışan en yetenekli mühendisler arasına girebilmek için bu sınava girdiğini belirtiyor. Altı ay yoğun şekilde çalıştıktan sonra mayıs ayında Brüksel'de girdiği laboratuvar sınavı sonrasında sertifikaya sahip olmuş.

Haberin Devamı

Özdemir yurtdışında çalışmayı düşünmüyor. Türkiye'nin diğer ülkelerden geride olmadığını burada çalışarak ülkesine faydalı olmak istediğini belirtiyor. Bu sektörde çalışan tüm mühendislere CCIE'yi bir hedef olarak koymalarını tavsiye ediyor. İşin sırını üç kelimeyle özetliyor; sabır, işini sevmek ve kendini geliştirme isteği.

MAZHAR KARAGÃœLLE

 

 

 

MURAT ÖZDEMİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!