İrlandalı, Alman ve İngiliz bilim insanları tarafından yapılan ortak araştırma sonucuna göre, Kuzey Avrupa ile İrlanda ve İngiltere’yi sıcak tutan akıntılar gelecek yüzyılda yön değiştirebilir ve daha da soğuyabilir. Yapılan gözlemler sonucunda, 1871 yılından günümüze bu akıntıların ısıtma gücünde yüzde 15 azalma tespit edildi.
#Küresel IsınmaABD'deki ani hava değişikliklerini ve Türkiye'de de gerçekleşme olasılığını değerlendiren Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, “Ormanların yok olması, nüfus artışı, hızlı kentleşme, binaların çok katlı yapılması ve savaşlar böyle ani hava değişimlerini tetikliyor. Devamı gelecektir, hazırlıklı olmalıyız. Türkiye’de de ani düşüşler olabilir ama ılıman iklime sahip olduğumuz için bu şiddette olmaz, kısa sürede atlatırız. Yazın sıcaklıklar da en fazla 3-4 derece düşer, 30 derece birden düşüş görmeyiz” dedi.
#ABDİnsanlar gıda için birbirini öldürüyor. Bir karış toprak yok, sentetik gıdalar ve bulabilirseniz kurutulmuş et yeniyor. Çünkü bu dünyada atmosfer ve denizler kirlenmiş, hayvan ırkları yazboz tahtasına çevrilmiş. Kadınlar çocuk doğuramıyor, kopya insanlar üretilmiş. Küresel ısınma, tıpkı öngörüldüğü gibi küresel kışı tetiklemiş, dünya artık buzul çağında. Bir tarım mekiği var, belki de geleceği kurtarabilecek tohumlara sahip! Nuh’un gemisi gibi aynı.
Atlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaTemmuz ayı hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında tarih boyunca ölçülmemiş yükseklikte sıcaklıkların kayda geçtiği bir dönem ve böyle giderse gelecekte dünyayı nelerin beklediğini görmek açısından çok iyi bir örnek oldu. O kadar ki yıllardır yaşanacaklara dair öngörülerini dile getiren bilim insanları bile Temmuz ayındaki tablo karşısında şaşkınlık yaşıyor. Üstelik bu durum öngörülenlerin yanında öngörülemeyen felaketlerin de kapısını aralıyor. İşte ayrıntılar...
#Temmuz 2023Burun akıntısı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkin kişilerde çeşitli nedenlerle bağlı olarak ortaya çıkar. Burun akıntısına, grip, alerji, soğuk algınlığı yabancı cisim kaçmasına neden olabilir. Burun boşlaması şeklinde de meydana gelen burun akıntısı berrak ve akışkan yapıda sahip olan bir sıvıdır. Çocuklarda nezle ve burun akıntısı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukAlplerin bir bölümünü oluşturan Dolomit Dağları'nın en yüksek noktası olan Marmolada'da meydana gelen çığ felaketi, iklim değişikliğinin olumsuz etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki Türkiye’deki buzul dağlarında da erime yaşanıyor mu? İtalya’dakine benzer bir çığ felaketi bizde de yaşanır mı? İşte Marmolada felaketine tanık olanların anlattıkları ve Türkiye’deki buzul dağlarının son durumu…
#İklim DeğişikliğiBulunduğumuz dünya üzerinde değişik mevsimler yaşanmaktadır. Dört mevsim yani yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar bile her coğrafyada aynı biçimde görülmemektedir. Dünyanın bu özelliği coğrafyanın, klimatolojinin ve hatta jeolojinin ilgi alanına girmektedir. Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na kadar çok farklı coğrafyalarda etkili olan birbirinden değişik iklim kuşakları gözlenmektedir. Hava durumunu günlük olarak takip eden insanlar genellikle iklim kavramını bununla karıştırmaktadırlar. Oysa "iklim" hava durumundan daha farklı bir konu ve kavramdır. İşte, iklim elemanları nelerdir, maddeler halinde iklimi oluşturan etmenler, özellikleri ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimAkdeniz'in ortasında İtalya'nın çizmesinin ucunda Sicilya'ya bağlı iki küçük adacık, Stromboli ve Filicudi. Bu adalara İtalya'nın ve dünyanın dört bir yanından insan akını var. Yerel halkın anlattıklarını okuyunca insan "Acaba doğru mudur?" demekten kendini alamıyor...
#Stromboli"Benim kullandığım iki damla krem koskoca okyanusta ne yapar" diye düşünüyor olabilirsiniz ama bilim insanları güneş kremlerinin denizler üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda uyarıyor. Peki, hem cildimizi hem de okyanuslarımızı aynı anda koruyabilmemiz mümkün mü?
#Güneş KremiDeniz ve havuz sonrası bir çoğumuzun kulağına su kaçmıştır. Bunu çıkarmak için türlü yöntemler uygulamışızdır. Bazen başarılı olup, bazen de kulağımız dolmuş ve ağrı yapmıştır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Yavuz Selim Yıldırım deniz ve havuza gireceklerle ilgili uyarılarda bulundu.
#KulakBir insanın vücudu günde yaklaşık olarak 1-2 litre mukus üretmektedir. Mukus denilen madde ise; ağız, boğaz, geniz, burun, mide gibi bölgelerin nemli kalmasını sağlamaktadır. Mukusun normal görevinin gerektiği gibi yaptığı durumlarda boğazdan zararsız şekilde geriye doğru akar. Bu durumlarda da mukusu kişi tarafından fark edilmez.
#Geniz AkıntısıVücut dokuları işlevleri ile üretilmekte olan, kaygan, normal ve lifli bir yapıda olan mukus salgısı, vücut fonksiyonlarının işlevselliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Mukusun esas görevi hayati derecede önem arz eden organlarımızın kurumasını önlemek ve nemli kalmasını sağlamaktır ve bir tabaka halinde bulunur. İnsan vücudu bir gün içerisinde yaklaşık olarak 1 ile 1.5 litre aralığında mukus üretmektedir. Mukus salgısının fazla olması vücutta olası hastalıkların var olduğunun işaretidir. Peki, balgam nasıl atılır? Balgam söktürücü bitkiler nelerdir? İşte, detaylar.
#Balgam Nasıl AtılırGezegen veya seyyare, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş'in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından bu tanıma uygun bulunmuş sekiz gök cismini belirlemede kullanılır. Gezegenlerin başka isimleri de bulunur. Peki, Merih veya Kızıl Gezegen olarak da bilinen gezegen hangisidir?
#MerihKızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars, bugün Yeryüzü'ne son 15 yıldaki en yakın konumuna geliyor. Güneş Sistemi içerisinde kendimizi en yakın hissettiğimiz gezegen olan Mars, çıplak gözle de görülebilecek. Peki, Mars nasıl izlenir?
#MarsEge Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi, güneyde Gelibolu Yarımadası, Kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale boğazına paralel olarak, 60 kilometrelik bir sahille uzanan üçgen biçimli tertemiz kumsallarla kaplı bir doğa harikasıdır. Şimdi Saros Körfezi'nin gezilecek yerlerini tanıyalım...
#Saroz KörfeziKuzey göğü renklendiğinde başlıyor büyü. Mucizenin en iyi görüldüğü yerlerden biri Norveç’in Lofoten Adaları. Sivri kayalıklar, denizin, göllerin ve akarsuların birbirine karıştığı koylar, insanı şaşkınlığa sürükleyen gelgitler ve bunlarla iç içe yaşayan balıkçı kasabaları ışığın yeşil tonlarına karışıyor.
#Lofoten Adaları