Seyhan nehri ülkemiz için önemli bir yere sahip nehirlerden birisidir. Özellikleri ve bulunduğu konum açısından çok önemli bir nehir olan Seyhan nehrinin nerede olduğu merak konusudur. Peki, Seyhan nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Seyhan nehrinin özellikleri ve uzunluğu nedir? Sizlere Seyhan nehri hakkında bilinmesi gerenleri açıkladık.
#Seyhan Nehri Nerede?Çukurova’da sinema şöleni bugün başlıyor... 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla çok sayıda yapım seyirciyle buluşacak. En heyecan verici bölüm olan ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise Özcan Alper (Başkan), Julia Sinkevych, Gökhan Atılmış, Nazan Kesal, Levent Özdilek, Fahir Atakoğlu ve Prof. Dr. Umut Tümay Arslan’dan oluşan jüri, başvuran 50 film arasından seçilen sekiz yapımı değerlendirecek.
#29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali“Bir süredir yoktum, demişler ‘Öldü’ şimdi yazsınlar bakalım ‘efsane’ geri döndü!” İlk kim tarafından kullanıldı bu tabir çok araştırdım ama bulamadım ancak kim demişse ispatlayamam ama Adana Portakal Çiçeği Festivali için söylediğine yemin edebilirim. Pandemi sebebi ile 2 yıldır sokakta yapılamayan karnaval 10. yılında yeniden ait olduğu yerde, sokaktaydı ve öylesine coşkuluydu ki dünyaca ünlü sokak karnavalı Rio sönük kaldı. Sadece Türkiye değil dünyanın dört yanından gelen turistler dahil iki milyon kişi sokaklardaydı. 3 günde 40 ton et tüketilen kent gastronomi ve eğlencenin başkenti olarak uluslararası arenaya çıkmak istiyor. Nasıl mı? Yerinde inceledim.
#Adana Portakal Çiçeği FestivaliSeyhan ve Ceyhan nehirleri ile beraber Göksu Nehri Türkiye'nin en önemli doğal yapıları arasında yer almaktadır. Genişliği ve uzunluğu ile beraber farklı özellikler üzerinden değişik amaçlar doğrultusunda da değerlendirilen bir nehirdir. Peki, Göksu nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Göksu nehrinin özellikleri ve uzunluğu hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Göksu Nehri Nerede?Doğasıyla kendine hayran bırakan Adana Tabiat parkları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Adana Tabiat Parkları şehrin gürültüsünden kaçıp doğanın içinde dinlenmek isteyenler için tam bir cennet. Peki Adana Tabiat Parkında ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, neresi gezilir tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte detaylar…
#ADANAAdana artık sadece kebabı, portakal reçeli, şalgam suyu ve bici bicisi ile değil karnavalıyla da biliniyor. Sinemada, beyaz camda, edebiyatta sık sık adı geçen ve Türkiye’ye kazandırdığı birbirinden değerli sayısız isimle bir kültür-sanat fabrikası rolünü üstlenen Çukurova’nın bu güzel şehrini bir de benim gözlemlerimden okuyun istedim.
#ADANAHürriyet Pazar’ın üç hafta önceki dev soruşturması, Türk edebiyatının zirvesine ‘İnce Memed’i yerleştirdi. Yazarlardan edebiyat öğretmenlerine, akademisyenlerden eleştirmenlere dev jüri, ‘İnce Memed’i Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en kıymetli eseri olarak saptadı. ‘İnce Memed’in geçilmezliğinin sırrı Yaşar Kemal’in edebi gücünde. Peki bu edebi gücün yaslandığı, hem yazarı hem kahramanı İnce Memed’i var eden, onu insanların zihnine bir roman kahramanı değil gerçek bir kişi gibi yerleştiren coğrafya ne âlemde? Bir Yaşar Kemal’in daha çıkması zor, peki ‘İnce Memed’ gibi bir roman bir daha yazılabilir mi? Edebi güç bir kenara, insanıyla toprağıyla o dünya kaldı mı? İnsana, doğaya ve topluma Yaşar Kemal’in baktığı pencereden, Çukurova’dan bakmaya çalışıp, ‘İnce Memed’i var eden unsurların peşine düştük.
#İnce MemedAdana her ne kadar gastronomi turizmiyle öne çıksa da gittiğinizde kebapçılar dışında da ziyaret edeceğiniz çok şey var. Ben içlerinden 10 adımı seçtim ama daha çok detay merak edenler genişletilmiş halini yarından itibaren Instagram hesabımdaki (@saffetemretonguc) 'Adana keşfi paylaşım dizisi'nden takip edebilirsiniz. İşte size Adana gezi rehberi...
#AdanaTürkiye’nin önemli kentlerinden biri olan Adana antik döneme de Klikya bölgesinin en önemli kentleri arasındaydı. Üranüs’ün oğlu Adanus’un kurduğu kentin adının da buradan geldiği düşünülüyor. Tarihi yapıları, çevresindeki antik kentler, yaylaları, sayfiye yerleri ile Adana, bir hafta sonunda rahatlıkla gezilebilir. Geziniz bittiğinde büyülenmiş gibi ayrılacaksınız.
Aylar önce, "Zamantı Nehri’nde rafting yapılıyormuş" demişti bir arkadaşım. Henüz bir rafting botuna ayak basmamış bir tatlısu raftingseveri olarak aklımda yer etmişti. Çünkü Türkiye’de rafting yapılan yerler sayılı. Çoruh Nehri, Köprülü Kanyon, Manavgat, Dalaman Çayı, Dim Çayı, Alara Çayı, Melen... Zamantı’yı birkaç kişiden daha duyunca araştırmak farz oldu.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.