Galata Projesi maalesef çok müsrif bir kullanımdır. Kıyının bir köşesine sığınıp etrafı seyredecek gençleri, talebeleri, orta şeker insanları sıkıntıya soktular. Bu yetmezmiş gibi o dar alanın önüne bile bir nehir ziyafet gemisi monte edildi. Bu meseledeki en büyük rezalet bu lokanta gemisini işleten şirketin bir de rıhtımı kendine “özel” diye ayırması, halkın geçişini engellemesi. Bu haydutlukların bitmesi lazım. Kıyıları mümkün mertebe halkın gezebilmesine açmalıyız.
#GalataportTürkiye Cumhuriyeti’nin ebediyete uzanan tapusu Lozan 100 yaşında. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesi olarak görülen antlaşmanın yıldönümünde Londra merkezli MEE'nin '100 yıl öncesinin kalıcı dersi' olarak nitelendirdiği antlaşma ile ilgili ABD'den skandal bir yazdı geldi.
#Lozan AntlaşmasıBüyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur.
#IstanbulDünyayı en çok etkileyen savaşlardan biri 1.Dünya savaşıdır. Pek çok devletin iki ayrı tarafı seçmesi ile beraber yapılan bu savaş sonunda sanayi devrimi ve Fransız ihtilali gerçekleşmektedir. 1.Dünya savaşı ittifak devletlerinin kaybetmesi ile son bulmuştur. İtilaf devletleri bu savaşı kazanarak pek çok antlaşmasının gerçekleşmesini ileri sürmüştür. Hazırlanan antlaşmalar beraberinde pek çok ülke yıkıma uğramıştır. 1.Dünya savaşını kim kazandı, hangi devlet kaybetti ve savaş sonunda hangi antlaşmalar imzalandı sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Bu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetLüleburgaz ve civarı milattan önceki dönemde Trak, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdi. Roma İmparatorluğu'nun bölünme döneminde Bizans egemenliğine girdi. O zamanki adı Arkadiopolis (Yunanca: Αρκαδιούπολις) idi. Lüleburgaz, Osmanlı'nın kuruluş döneminde Osmanlı'nın eline geçti. Peki, Lüleburgaz nerede? Lüleburgaz il mi, ilçe mi? İşte Lüleburgaz'ın tarihçesi
#LüleburgazFransız Le Figaro gazetesinde 11 Ağustos 2020 günü yayınlanan: ‘Batılı Ülkeler Erdoğan Emperyalizmine Direnmeli’ başlıklı makalede Ayasofya’nın ibadete açılmasının, “Avrupa’ya hakaret ve tehdit” içeren bir provokasyon olduğu, Türkiye’nin, Yunan adalarının egemenliğine düzenli olarak saldırarak bin yıllık hayallerine yeniden başladığı ve Kıbrıs ile Yunanistan’daki toprak ihlallerini artırdığı yazıldı.
#Mavi VatanBirinci dünya savaşı ile birlikte temelde iki grup oluşmuş ve devletler bu gruplar etrafında toplanmıştır. İttifak kuvveti içinde bulunana Osmanlı devleti savaşı kaybetmiş ve diğer grupla bir anlaşma imzalamıştır. Bu anlaşmanın adı Sevr barış anlaşması olmaktadır. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Sevr Antlaşması nedir? Sevr Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
1914-1918 yılları arasına yapılan 1. Dünya Savaşı, İtilaf ve İttifak devletlerinin hammadde ve sömürge arayışı başta olmak üzere birçok nedenle katıldığı bir savaştır. Osmanlı Devleti savaşın başlangıcında her ne kadar tarafsızlığını ilan etse de savaşa girmeye zorlanmış ve savaşa dâhil olmuştur.
#Birinci Dünya Savaşı'nın SonuçlarıKurtuluş Savaşı döneminde ülkemizin parçalanmasını isteyen yabancı ülkeler, Sevr antlaşması üzerinden bunu gerçekleştirmek istedi. Şimdi Sevr Anlaşması konusunda bilgi alalım ve maddelerini öğrenelim. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Sevr Antlaşması konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sevr Antlaşması Konu AnlatımıTürk milleti tarihi boyunca savaşlar yapmış dünyanın birçok bölgesinde devlet kurmuş bir millettir. Hiçbir zaman herhangi bir devletin boyunduruğunda yaşamaya kabul etmemiş, bu sebeple sürekli karşına çıkan devletlerle mücadelede bulunmuştur. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde Türk Milletinin olması bağımsızlık isteğinden kaynaklıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için de Ordu millet, topyekün bir savaşa girilmiş yeni bir devletin kurulması ve bağımsızlıkları için savaşmışlardır. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi çerçevesinde Doğu cephesi ve Güney Cephesi konuları ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Doğu Cephesi Ve Güney Cephesi Konu AnlatımıBatı Cephesi Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği cephedir. En son Batı Cephesi'nde ordumuz Yunanlıları yenerek onları topraklarımızdan uzaklaştırmış ve ülkemizi geri almıştır. Şimdi Batı cephesini inceleyelim ve genel olarak neler yaşandığını kısaca ele alalım. İşte 8. sınıf Sosyal bilgiler batı cephesi konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Batı Cephesi Konu AnlatımıFransız Le Figaro gazetesinde 11 Ağustos günü ilginç bir yazı yayınlandı: ‘Batılı Ülkeler Erdoğan Emperyalizmine Direnmeli’ başlıklı yazı, basınımızda özet şeklinde yayınlandı. Ama tamamına göz atıldığında, özelde emperyalist Fransa’nın, genel olarak da Avrupa’nın, Türkiye hakkındaki yalan ve dezenformasyonunu hatta 100 yıl önce tarihin çöp tenekesine atılmış “Sevr hayali” peşinde olduğunu görmek mümkün.
#YazarDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ermenistan'ın Sevr Antlaşması hakkındaki provokatif açıklamasının ardından, bu kez de Doğu Akdeniz ile ilgili fikir beyan etmesinin "yeni bir hadsizlik ve sorumsuzluk örneği" olduğunu bildirdi.
#Hami AksoyAtatürk, ülkemizin ve cumhuriyetin kurucusudur. Ülkemizde herkesin tanıdığı Atatürk, yakın tarihimiz için çok önemli bir kişidir. Ailesi ve okul hayatı hakkında bilgi sahibi olmak için tüm bilgileri derledik.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Atatürk’Ün Hayatı Konu AnlatımıGeçtiğimiz pazartesi, 10 Ağustos Sevr Antlaşması’nın 100. yıldönümüydü. Hiç şüphesiz o dönemde de ölü doğan bir antlaşma olduğunu söyleyenler oldu. Birinci Cihan Harbi’ni bitiren son antlaşma olması öngörülüyordu. Osmanlı’nın Avrupa ve Ortadoğu’daki topraklarının elinden alınması ve paylaşılmasını da hedefliyordu.
#YAZARTürkiye’nin en önemli kent araştırmacılarından mimar Turan Akıncı 1918-1923 yılları arasında şehrin önce fiilen, sonra resmen işgal edildiği dönemi kaleme aldı. Yeni kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Akıncı, “Bu süreci anlamayan cumhuriyeti anlayamaz” diyor.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Sevr Antlaşması'nı gündeme getirmesine yönelik, "Azerbaycan topraklarında yıllardır gayrimeşru bir işgal sürdüren Ermenistan, bölgesel barış ve istikrarın tesisinin önündeki asıl engeldir. Ermenistan makamlarının saldırgan milliyetçi politikaları terk ederek akıllarını başlarına alma vakti gelmiştir." açıklaması yaptı.
#Dışişleri Bakanlığı