Opera Binası... Kimilerine göre bir semtin adı ya da durak ismi, kimilerine göre ise rengârenk bir dünyaya açılan kapı. Dünyadaki opera binaları ile kıyaslandığında daha mütevazı bir görüntüye sahip olsa da, mimari geçmişi, taşıdığı misyon ve Türk sanatına sağladığı yadsınamaz katkı nedeniyle Türkiye’nin en önemli sanat mekânlarından biri.
#Opera Binası‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser“Taht yok ki payı olsun, merkez Ankara oldukça İstanbul başına yastığa koyup, rahatça uyusun!” Bu sözler “Ankara’nın en çok dönüşünü seviyorum” diyen ünlü şair Yahya Kemal’den. Yazıya özel olsun, gözünüzü seyreylesin diye bir pazar sabahı Sevgili Mustafa Taşkın’la erkenden fotoğrafladık.
#ANKARAThe historic opera building, one of the artistic symbols of Ankara, opened April 2,1948. The building, which is still the only opera house in the capital, was established during the first years of the Republic as an exhibition house. The building was later turned into an opera house.
Tarihi binalar, değişen ihtiyaçlarla birlikte farklı amaçlara hizmet vermeye devam ediyor. Bu yapılar içinde İktisat ve Ziraat Vekaleti olarak tasarlanan Ticaret Bakanlığı binası, Yargıtay ek binası, Musiki Muallim Mektebi adıyla açılan Devlet Bonservatuvarı binası da kültür merkezi olarak kullanılıyor.
2 Nisan 1948 tarihinde büyük bir protokolün katılımıyla açılışı yapılan, halen Başkent’in ilk ve tek opera evi durumundaki binanın hizmete girişinin 60. yılı, düzenlenecek geceyle kutlanacak. IV. Murat operasının gala temsilinin de yapılacağı gecede Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türk operasının duayeni Aydın Gün’ün büstünün açılışını da gerçekleştirecek.
İstanbul’un 6 ilçesinde bakım, yatırım ve onarım çalışmaları nedeniyle 31 Ocak Pazar günü, belirli saatlerde elektrik kesintisi yaşanacağı duyuruldu. BEDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre '31 Ocak Pazar elektrik kesintisi olacak ilçeler' haberimizde...
#İstanbulİstanbul'a elektrik enerjisi sağlayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) internet sitesinden yapılan duyuruya göre; 30 Ocak Cumartesi ve 31 Ocak Pazar günü bazı ilçelerde elektrik kesintisi uygulanacağını açıkladı. İşte İstanbul'da hafta sonu elektrik kesintisi uygulanacak ilçelerin listesi...
#İstanbulGinger-Up'ta bu yaz gecelerin üç adamı güç birliği yapacak. Avi Behar'ın ‘‘Ginger Up’’ restoranı dünya mutfağından örnekler sunarken, ‘‘Ziya'nın Yeri’’nin Fransız aşçısı Nicolas Cartier yine Türk yemekleri pişirecek. Mehmet Teoman ise tıka basa doyan kalabalığın hazmına onları dans ettirerek yardımcı olacak. Açılış bugün!