Tarihi opera binası 60. yaşını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi opera binası 60. yaşını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 00:00

2 Nisan 1948 tarihinde büyük bir protokolün katılımıyla açılışı yapılan, halen Başkent’in ilk ve tek opera evi durumundaki binanın hizmete girişinin 60. yılı, düzenlenecek geceyle kutlanacak. IV. Murat operasının gala temsilinin de yapılacağı gecede Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türk operasının duayeni Aydın Gün’ün büstünün açılışını da gerçekleştirecek.

BAŞKENT’in sanat sembollerinden tarihi Opera Binası 60 yaşına girmeye hazırlanıyor. 2 Nisan 1948 tarihinde büyük bir protokolün katılımıyla açılışı yapılan, bugün halen Başkent’in ilk ve tek opera evi niteliğini taşıyan binanın 60. yaş günü, 2 Nisanda düzenlenecek geceyle kutlanacak.

Ulus semtinde bulunan, Türkiye’nin opera ve bale alanındaki en önemli isimlerinin sahne aldığı pembe bina, 2 Nisanda 60 yaşına ’merhaba’ diyecek. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün düzenleyeceği gecede, Okan Demiriş’in imzasını taşıyan ve 22 Martta seyirciyle buluşan ’IV. Murat’ operasının gala temsili yapılacak.

BUHRAN DÖNEMİ

Demiriş’in müzikleriyle süslenen ’IV. Murat’, Osmanlı tarihinin önemli bir dönemini, Duraklama Dönemi’nin buhranlarını, Osmanlı Sarayı’nı ve burada yaşanan çekişmeleri konu alıyor. Orkestra şefliğini İbrahim Yazıcı ve Sunay Muratov’un dönüşümlü olarak yaptığı eseri Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Gürçil Çeliktaş sahneye koydu. Dekor tasarımı İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Erkut Uzelli’ye, kostüm tasarımı Nursun Ünlü’ye ait olan eser için koroyu Mustafa Erdoğan ve Alessandro Cedrone hazırladı. Yapıtın dans düzeni İhsan Bengier’in, ışık tasarımı ise Tahsin Çetin’in imzasını taşıyor.

GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU

Üç perdelik yapıtta Bülent Ateşoğlu ile Tuncay Kurtoğlu IV. Murat’ı, Gölge Şekeranber ile Nilgün Akkerman da Kösem Sultan’ı dönüşümlü olarak canlandırıyor. Sadrazam Topal Recep Paşa’yı Tuncer Tercan ile Serhat Konukman, Nefi’yi İhsan Ekber, Aykut Çınar ve Ünüşan Kuloğlu, Silahtar’ı Haser Tek ve Yaşar Barış Çark sahneye getiriyor. Eserde, Levent Akev, Beran Sertkaya, Gürhan Gürgen, Sabri Karabudak, Mithat Karakelle, Çiğdem Önol, Esra Erdoğan, Özgür Savaş Gençtürk ile Kemal Yaşar da rol alıyor.

60 yıldır ayakta duruyor

60 yıldır opera, bale ve tiyatroseverleri ağırlayan Opera Binası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında sergi evi olarak tasarlanıp inşa edildi. Bina, daha sonra önemli işlevsel ve biçimsel bir dönüşüme uğrayarak opera evi olarak kullanılmaya başlandı.

1931 yılında Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti’nin açtığı uluslararası yarışma sonucunda mimar Şevki Balmumcu’nun projesi birinci oldu. Bu binanın yapılmasıyla, Türkiye’nin kendi kaynaklarıyla ulaştığı gelişmeleri topluma gösterilmesi ve böylece yönetimin modernleşme hedefinin toplumun yaygın kesimlerince paylaşılması hedefleniyordu.

Sergi evi, mimarlık tarih yazımında "Birinci Uluslararası Akım" olarak adlandırılan üslupta tasarlandı. Sergi evinin Opera’ya dönüşümü 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla gerçekleşti. Yapıyı tiyatro binasına çevirme isteğine, Ankara’nın tiyatro salonuna olan ihtiyacı neden oldu. Sergi evini Opera Binası’na dönüştürme projesini ülkesi Almanya’da tanınmış bir mimar olan Paul Bonatz tasarladı. Yapı, mimarlıkta "İkinci Ulusal Akım" olarak adlandırılan üslupta inşa edildi.

Operanın duayeni büst

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı gecede, Türk operasının duayeni Aydın Gün’ün büstünün açılışı da Günay tarafından gerçekleştirilecek. Kutlamaya, bazı bakanlar, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, üst düzey bürokratlar ve medya temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Devlet Opera ve Balesi tarafından 1948 tarihli gazetelerin kupürlerinden derlenen "Nostalji Gazetesi" basıldı. Gecede dağıtılacak olan gazetede, binanın açılışı ve öncesinde yaşananlara ilişkin haberler yer alıyor.

2 Nisan 1948 tarihinde büyük bir protokolün katılımı ile açılışı yapılan Opera Binası, bugün hala başkentin ilk ve tek operaevi niteliğini taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!