Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde Atatürk’ün ilk Türk operasını izlediği locanın kilitli kapıları Hürriyet’e açıldı. Atatürk’ün 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yle birlikte oturduğu loca olduğu gibi korunmuş. Atatürk’ün koltuğuna o günden bu yana kimse oturtulmazken kapıda Cumhurbaşkanlığı forsu da yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığıİstanbul Esenler'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyon yokuştan indiği sırada park halindeki araçlara çarptı. Önde ilerleyen otomobili ve motosikleti de sürükleyen kamyon, okul kapısının önüne park eden bir araca çarparak durabildi. Motosiklet sürücüsünün yaralandığı ve 10 aracın zarar gördüğü kaza anı güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.
#İstanbul6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Esenler Belediyesi’nin atıkları dönüştürüp defter üreterek eğitime kazandırdığı proje için düzenlenen törene katıldı. Geri dönüşüm temalı bir resim yarışmasının da düzenlendiği etkinlikte, resminin kötü olduğunu düşündüğü için ağlayan minik öğrenciyi, Bakan Tekin göz yaşlarını silerek teselli etti.
#EsenlerTürk Tarih Kurumu (TTK), Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla özel bir sanat projesiyle sanatseverleri buluşturacak. “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi kapsamında, önemli ressamların eserleri 2 Mayıs–2 Temmuz tarihleri arasında Ankara CerModern’de sergilenecek.
#Türk Tarih Kurumuİzmir’deki Folkart Gallery, ‘Ayasofya ressamı’ olarak anılan Türk resminin büyük ismi Şevket Dağ’ın Türkiye tarihindeki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. Hazırlığı dört yıl süren ‘Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’ sergisinde aralarında sanatçının başyapıtı ‘Ayasofya İçi’nin de olduğu çeşitli koleksiyonlardan derlenen 60 eser yer alıyor.
#Şevket DağFolkart Gallery, Türkiye'de ilk kez düzenlenen “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Şevket Dağ'ın 60 eseri, kişisel eşyaları ve birçok yazışması yer alıyor. 24 Ocak 2023 Salı günü açılan sergi sanatseverlerden büyük övgü aldı.
#1Bozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuTürkiye'nin ilk 'Bizans sanat tarihi' uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice'nin tabloları ve eşyaları, bir köşkte 'hatıra evi' olarak sergilenecekti ancak Prof. Dr. Eyice'nin ölümünden 2 yıl sonra tablo ve eşyalar İstanbul'da bulunan bir antikacıya satıldı. Eserlerin izini süren DHA ekibi antikacıya ulaştı. İddiaları doğrulayan antikacı, "Hocanın kızları bize geldi. Biz de eşyaları satın aldık. 10- 15 gün içinde hocanın bütün eşyaları satıldı" dedi. İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Kurucu Başkanı İhsan Sarı ise "Tablo ve eşyaların satımıyla Prof. Dr. Semavi Eyice'nin manevi ölümü de gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
#Prof. Dr. Semavi EyiceTürkiye'nin ilk 'Bizans sanat tarihi' uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice'nin tabloları ve eşyaları, bir köşkte 'hatıra evi' olarak sergilenecekti ancak Prof. Dr. Eyice'nin ölümünden 2 yıl sonra tablo ve eşyalar İstanbul'da bulunan bir antikacıya satıldı. Eserlerin izini süren DHA ekibi antikacıya ulaştı. İddiaları doğrulayan antikacı, "Hocanın kızları bize geldi. Biz de eşyaları satın aldık. 10- 15 gün içinde hocanın bütün eşyaları satıldı" dedi. İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Kurucu Başkanı İhsan Sarı ise "Tablo ve eşyaların satımıyla Prof. Dr. Semavi Eyice'nin manevi ölümü de gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
#Prof. Dr. Semavi EyiceBir zamanlar Dolmabahçe Sarayı skandallarla gündeme gelirdi. Gazeteci Uğur Dündar’ın 1990’lı yıllarda yayınladığı Dolmabahçe Sarayı’nın depolarındaki eserlerin içler acısı görüntüleri tüm Türkiye’nin yüreğini dağlamıştı. Şimdi ise o görüntülerden eser kalmadı.
#Gazetehaberleri