Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydı

HABERİ iki gün önce sosyal medya hesaplarından duyurdu yazar Ahmet Ümit: “İsmail Gülgeç ile ortak kitabımız Tapınak Fahişeleri adlı çizgi romana sansür geldi.

Haberin Devamı

Kitap müstehcenmiş... Sanatı baskıyla engellemek, rüzgârı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız.”

İlk kez 2007 yılında Güncel Yayıncılık tarafından yayımlanmıştı Tapınak Fahişeleri’nin çizgi romanı. Ahmet Ümit’in efsanevi polisiye roman kahramanı Başkomser Nevzat’ın maceralarını usta çizer İsmail Gülgeç resimleyerek yorumlamıştı. Gülgeç’in desenleriyle yayımlanan bir diğer Başkomser Nevzat macerası ise ‘Çiçekçinin Ölümü’ adını taşıyordu. ‘Tapınak Fahişeleri’nin yeni basımları 2011 yılında Everest Yayınları, 2021 ve 2022 yılında da Yapı Kredi Yayınları tarafından yapıldı.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydıAhmet Ümit

Kitap ilk yayınlanışından 16 yıl sonra muzır bulunmuş oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma sonucu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul kitabı incelemiş ve kitabın içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna oybirliğiyle karar vermiş.

Haberin Devamı

Alınan karar sebebiyle kitap ancak ‘içi görülmeyen zarf veya poşet içinde’ satılabilecek.

Ahmet Ümit’in paylaşımı üzerine #sansürehayir kampanyası başlatıldı ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de buna destek vererek “Bir akıl tutulması hali devam etmekte; yayınevlerinin bu kararlara karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Basın yasasına aykırı kararlara karşı durmamız gerekiyor” yorumunda bulundu.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydı

Ahmet Ümit mahkeme kararının henüz kendilerine ulaşmadığını, bu karara karşı yasal yollara başvuracaklarını söylüyor.

Çizgi romanın bir çocuk kitabı olmadığını, 16 yıldır da piyasada bulunduğunu belirten Ümit, muzır bulunması karşısında hayli şaşkın.

Ünlü yazar anlattığı hikâyenin çıkış noktasının, esin kaynağının Adnan Hoca tarikatı ve müritlerinin yaşadıkları olduğunu, kitap ilk çıktığında onların da kendisine büyük tepki gösterdiklerini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Kitaba esin kaynağı olan hikâyenin görüntülerini yıllarca ekranlardan canlı olarak izlemiştik oysa. Medyanın hep gündemindeydi Adnan Hoca ve Kedicikleri. Ne zaman ki Adnan Oktar ve 13 yöneticisi tutuklanıp 8 bin 658 yıl cezaya çarptırıldı, onlardan esinlenen hikâye de muzır bulunup poşete sokuldu.

Okurların verilen bu karara tepkisine gelince...

Kitap 16 yıl sonra çok satanlar listesine girdi.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydı

BAHARA AÇILAN SANAT PENCERELERİ

İZMİR’in önemli sanat merkezlerinden Arkas Sanat, baharı ‘Pencereler’ sergisiyle karşılıyor. Sanat tarihi, felsefe ve mimari açısından pek çok anlam yüklenen bir kavram pencere. Arkas Koleksiyonu’ndan 90 eserin bir araya getirildiği sergi, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir süreçte sanatçıların pencere motifiyle olan ilişkilerini ele alıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta serginin açılışı yaşanan deprem felaketi sonrası sade bir basın toplantısıyla yapıldı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da serginin tanıtımından önce grup olarak deprem bölgesine yaptıkları yardımlardan söz etti. Toplam 430 konteyner sipariş ettiklerini, bunların 200 tanesinin Maraş’a, 230’unun da İskenderun’a yerleştirileceğini söyledi.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydıEdouard Frederic

Arkas, “Sanat insana iyi gelir diyerek, 25’inci sergimizin açılışını tamamı Arkas Koleksiyonu’ndan Türk ve yabancı sanatçılardan oluşan ‘Arkas Koleksiyonu’nda Pencere’ adıyla yapıyoruz. Resim, sanatçıların dünyaya açılan penceresidir. Arkas Koleksiyonu’nda Pencere sergisi pencere temasının, farklı eserlerde, sanatçıların farklı üsluplarıyla nasıl belirdiğini görmeye imkân sağlıyor. Bu tarz tematik sergileri orijinal bakış açıları sunan, eserlere yeni anlamlar katan, görünmeyenleri görünür hale getiren ve bir yandan da koleksiyona açılan bir pencere olarak görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Direktörlüğünü Müjde Unustası, küratörlüğünü ise Jean Luc Maeso’nun yaptığı sergide Jean-Baptiste Greuze, Paul Signac, John Atkinson Grimshaw, William Adolphe Bouguereau, Henri Le Sidaner, Bernard Buffet, Albert Marquet, Edouard Frederic Wilhelm Richter gibi sanatçıların eserlerini yanı sıra, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, Namık İsmail ve Nuri İyem gibi farklı dönemlerden Türk ressamların eserlerine de yer veriliyor.

İzmir’e baharı getiren ‘Arkas Koleksiyonu’nda Pencere’ sergisi 23 Temmuz’a kadar açık kalacak.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydıWilhelm Richter

ALAÇATI’YA DA MÜZE KURUYOR

Koleksiyonunda 2 bin civarında resim, 600 halı ve 200 heykel bulunan Lucien Arkas, İzmir’e yaptığı sanat yatırımlarına da devam ediyor. Bu zengin koleksiyonu, Arkas Sanat’ta tematik sergiler açmasına fırsat verirken önemli bir kısmı da Urla’da açtığı Urla Sanat’ta sürekli olarak sergileniyor.

Haberin Devamı

Lucien Arkas, “İzmir’i sanat şehri yapmak istiyoruz. İzmir’de açacağımız sanat merkezlerinin daha önce haberlerini vermiştik. Bunlardan biri olan 2018 yılında restorasyonuna başladığımız Mattheys Köşkü’nde hazırlıklar tamamlanmak üzere. Burada Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü adıyla Arkas Halı Koleksiyonu’ndan bir seçki sergilenecek. Aynı zamanda, Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda’nın yaşamış olduğu köşkün restorasyonunu da sürdürüyoruz. Burada Arkas Resim Koleksiyonu’ndan Türk sanatçılara ait eserler sergilenecek.

Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydıLucien Arkas

Bir yeniliği daha bugün ilk defa paylaşacağım. Çeşme Belediyesi işbirliği ile Arkas Sanat Alaçatı için çalışmalara başladık. Arkas Sanat Alaçatı içinde Lucien Arkas Salonu, daimi sergi salonu ve süreli sergi salonları olacak ve bu kez daha modern sergilere ve günümüz sanatçılarına yer vereceğiz” diyor. 

Yazarın Tüm Yazıları