Çevresel ya da bazı hastalıklar ile ortaya çıkan ses kısıklığı, psikolojik nedenler ve alerjiden de kaynaklı her yaştan kişide görülebilen sağlık sorunlarında biridir. Ses kısıklığı grip nezle gibi hastalıklar gibi belirtilerle ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda ses kısıklığının altında ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, ani ses kısıklığı nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ses Kısıklığı Nasıl GeçerUzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#Parkinsonİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripSevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:
#Şenol KalyoncuKULAK Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle doğuştan gelen ve ses tellerinin örtü tabakasının bir rahatsızlığı olan ‘ses teli oluğu’nun, ses teli üzerindeki yerleşim yerine göre farklı derecelerde ses kısıklığına yol açabilen iyi huylu bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli oluğu (sulkus vokalis) hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Ailesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1İNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.
#1Günümüzün en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olan kanserin tüm dünyada görülme sıklığı artıyor. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa karşı büyük bir mücadele ortaya koyarken, ülkemizde oldukça yaygın görülen akciğer kanseri birçok insanın yaşamını derinden etkilemeye devam ediyor. Hücrelerin kontrolün dışında çoğalarak akciğer içerisinde kitle oluşturmasıyla ortaya çıkan akciğer kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 28 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, Amerika Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Küresel Kanser Gözlemevinin 2020 verilerine göre, tüm kanser vakalarının yüzde 12,2’si akciğer kanserinden kaynaklanıyor ve bu oran dünyada 2,2 milyon akciğer kanseri vakasına karşılık geliyor.
#Sponsorlu İçerikÇölyak hastalığı arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli maddeye vücudun bağışıklık sisteminin anormal yanıt vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kusma, ishali, halsizlik, bulantı gibi belirtiler gösteren çölyak hastalığının ilerleyen dönemlerinde ciltte döküntü gibi semptomlarda görülebilmektedir. İşte kadınlarda çölyak hastalığının belirtileri ve tedavisi.
#Çölyak HastalığıKadınlarda ses kalınlaşması, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sigara içen kişilerde ses kısıklığı özellikle de orta yaş ve sonrasında meydana gelir. Sigaranın yaptığı toksik etki ile ses telinde meydana gelen ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden çok daha kalın bir duruma getiriyor. Kadınlarda ses kalınlaşması neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Kadınlarda Ses Kalınlaşması Neden OlurKULAK burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinin sık karşılaşılan sebeplerinden birinin tiroid ameliyatları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunun ameliyattan hemen sonra ses kısıklığı veya nefes darlığı yaşadıklarını ve bu hastalarda ses teli muayenesinin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledi.
#1Ülkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriSes telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır. Peki, Ses tellerinde nodül belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkFarenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitHipotiroidi, tiroid bezinin vücut için gerekli miktarda tiroid hormonu üretemediği zamanlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Troid bezi tarafından salgılanan bu hormon metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Hipotiroidi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hipotiroidi Nedir Belirtileri Nelerdir?Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane Alerjisi