Tanı konulması zor bir ses kısıklığı: Ses teli oluğu

Güncelleme Tarihi:

Tanı konulması zor bir ses kısıklığı: Ses teli oluğu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 01:44

KULAK Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle doğuştan gelen ve ses tellerinin örtü tabakasının bir rahatsızlığı olan ‘ses teli oluğu’nun, ses teli üzerindeki yerleşim yerine göre farklı derecelerde ses kısıklığına yol açabilen iyi huylu bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli oluğu (sulkus vokalis) hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

 

Ses teli oluğu nedir? Tanısı nasıl konulur? Ses telleri kabaca gövde ve örtü tabakalarından oluşmaktadır. Örtü tabakası, gövde tabakasının üzerinde yer alır. Hareketli bir tabakadır ve ses üretimi sırasında titreşerek ses oluşumunu sağlar. Ses teli oluğu olan hastalarda örtü tabakası ya yoktur ya da örtü tabakası gövde tabakasına yapışıktır ve bu nedenle ses teli titreşimi bozulmuştur. Ses teli oluğu tanısı koyduğum hastalar, ses kısıklığı şikayetiyle başka KBB doktorlarına gidip ses teli muayenesi yapılarak genellikle ‘hiç bir şeyiniz yok’ denen hastalardır. Bu rahatsızlığın tanısı, görüntü kalitesi yüksek olan, ses tellerini hareketli gösteren endoskoplar ile ses hastalıkları konusundan uzman tecrübeli bir hekim tarafından konulabilmekle birlikte, bazen tüm detaylı muayenelere rağmen ancak ameliyat sırasında tespit edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Ses teli oluğu hangi şikayetlere yol açar? Ses teli oluğu, ses telinde bulunduğu yere, büyüklüğüne ve derinliğine göre değişik şiddette şikayetlere yol açabilir. Genellikle ses kısıklığına yol açar. Hastalar konuşurken çok çabuk yorulurlar ve ses teli oluğu olan hastalarda polip gibi ses tellerinde başka lezyonların gelişme riski artmıştır.

Ses teli oluğunun tedavisi nedir? Ses teli oluğunun standart bir tedavisi yoktur. Ses teli oluğuna bağlı gelişen ses kısıklığında, ses ve nefes egzersizlerinden oluşan ses terapisi ile iyi sonuçlar alınabilmektedir. Ses terapisinin yetersiz kaldığı hastalarda ses teli oluğunun çıkarılması, ses teli dolgusu, ses teli implantı ve ses telini gevşeten bazı cerrahi işlemlerle başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Uygulanacak tüm bu tedavi yöntemlerinden hangisinin tercih edileceğine, hastanın ihtiyaçlarına ve ses teli oluğunun durumuna göre karar vermekteyiz. Ses kısıklığınız varsa ve yapılan ses teli muayenenizde hiç bir şey görülmemişse, ses teli oluğunuz olabilir. Mutlaka ses hastalıkları konusunda uzman bir KBB doktoruna başvurunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!