İstanbul’daki galeriler havaların ısınmasıyla birlikte sahil bölgelerine adeta çıkarma yaptı. Bodrum, Göcek, Belek…Yaz boyunca sürecek sergilerde yerli ve yabancı birçok sanatçının eserini görmek mümkün olacak. Sanatçılar yabancı misafirlerin gösterdiği ilgiye dikkat çekerek “Sanatseverin sanatla ilişkisi yazın tatildeyken de kesilmemiş oluyor” diyor.
#BodrumAdwait Singh küratörlüğünde ‘Çimenin Vaadi’ temasıyla düzenlenen 5. Mardin Bienali, tentesi adımlarınızdan bağımsız gölgeler yaratan konforsuz bir çadırı andırıyor. Bu geçici yapı; iklime, turizme karşı dayanıksız çadır, Mardin kentinin tarihi Marangozcular Kahvehanesi’nden Alman Karargâhı’na, Develi Han’dan Cumbalı Konak’ın bir odasına uzanırken izleyiciyi şehirle kesintisiz, kendiyle kavgalı, aralıklı, düşünceli bir ilişkiye sokuyor. Hintli küratör Singh, bienali bir düşsel önerme olarak tasarladı, hepimizi çimene benzetmek istedi. Ve bir söz verdi: Mezopotamya’nın ortasında hepimize tutmak için bir söz, çimen sözü. Sözünü tutmasını bilenlere. İsteyenlere. Özü sözü bir olmayı dileyenlere. Mülkleşmekten çok bunu dert edenlere...
#5. Mardin BienaliBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuSon yıllarda çağdaş sanat etkinliklerinin başrolünde hep Instagram var. Eline telefonunu alan en ilginç, en ‘tatlış’, en renkli, en görkemli eserin peşinde... Eserlerin önünde hatta üstünde selfie çektirenler, canlı yayın yapanlar... Bu ‘like’ sevdası ne anlama geliyor, sanat piyasası ve sanatçılar bundan nasıl etkileniyor? Sanat dünyasından isimlere sorduk.
#SelfieBASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BaseBASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BASEHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriREM Art Space, Foucault’nun mekân mimarisini çözümlerken kullandığı “heterotopya” tanımından yola çıkarak; video, yerleştirme ve dijital heykel gibi yeni medya disiplinleri ile üretilmiş çalışmaları genç küratörler liderliğinde bir araya getiriyor.
#FoucaultTürkiye’de toplumun heykel ile sancılı ilişkisine dikkat çeken Saygı II sergisinde; Mehmet Aksoy, Meriç Hızal, Seyhun Topuz, Candeğer Furtun, Ali Teoman Germener “Aloş”, Osman Dinç, Koray Ariş, Rahmi Aksungur ve Server Demirtaş'ın eserleri hak ettikleri saygıyı görmek üzere 15 Mart’a kadar Bozlu Art Project'te bir araya geliyorlar.
#Bozlu Art ProjectHeykelden yola çıkarak, makine estetiği ile kavramsal sorgulamaları bir araya getiren Server Demirtaş’ın son dönemde gerçekleştirdiği kinetik heykellerinin yer aldığı ‘Evvel Zaman Makinesi’ sergisi, insan bedeninden hareketle, makine ve insan arasındaki şiirsel diyaloğa vurgu yapıyor.
#Evvel Zaman MakinesiGenç sanatçı Server Demirtaş, büyük ebatlı kinetik heykellerini ‘Aşk-Öfke’ adıyla Çağla Cabaoğlu Galeri 2’de sergilemeye başladı. Boksör, Öpücük, Gözler adlı işlerinde dikkat çeken en önemli unsurlar yalınlık. Aslında resim bölümü mezunu olan ama son yıllarda hareketli heykelleriyle adından söz ettiren Demirtaş’la son sergisini konuştuk.