Koronavirüs hayatımıza girdiği andan itibaren komplo teorileri de havalarda uçuşmaya başladı. ‘Aşıyla herkese çip takılacak mı, Çin aşısı olursak gözlerimiz çekikleşir mi? Çin kendi ülkesinde kimseyi aşılamıyor, biz neden Çin aşısı alıyoruz’ gibi akıl zorlayan soruları ve diğer merak edilenleri Prof. Dr. Zafer Kurugöl yanıtladı...
#GazetehaberleriSosyal bilgiler dersi ile öğrencilerin birçok konuyu içselleştirmesi ve yakın çevresinde öğrendiklerini uygulanabilmesi ve hayatına bunları katılabilmesi için var olan bir derstir. Özellikle 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde geçmişten aldıkları derslerle geleceklerine yön vermelerini sağlayacak kazanımlar mevcuttur. 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde yer alan sağlık alanında yapılan çalışmalar konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar Konu AnlatımıABD’li mikrobiyoloji Profesörü Dr. Florian Krammer ve ekibinin geliştirdiği ELISA test metoduyla, koronavirüs hastalığından iyileşen kişilerde bulunan, ‘virüse karşı gelişen antikorlar’ tespit edildi. Bu antikorlar koronavirüse karşı serum üretiminde kullanılacak. Dr. Krammer ve ekibinin çalışmasını, Köln Üniversitesinde kanser araştırmaları yapan Dr. Faruk Şiranlı, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) değerlendirdi.
#ABDTÜBİTAK tarafından organize edilen yeni tip koronavirüse karşı yürütülen aşı üretim projesine katılan Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, çalışmalarına önümüzdeki hafta başlıyor. II.Abdülhamid tarafından kurulan ve 126 yıldır aşı, serum üretimi yapan enstitü, hazırlık çalışmaları öncesi kapılarını Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açtı.
#II. AbdülhamidSosyal medyada dün Türkiye’nin 1940 yılında Çin’e kolera salgını için aşı gönderdiği, Çin’in de ‘2 milyon tanı kitinden ‘vefa borcu’ olarak ücret almadığı iddiası yayıldı. Ancak Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu kitlerin maddi bedelinin ödendiğini söyledi. Bakanlık kayıtları Türkiye’nin 1940 yılında Çin’e Kolera salgını için aşı gönderdiğini ise doğruluyor. Bu aşılar ise 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nde üretilmiş...
#AşıBUGÜN gündemde grip aşısı var. Önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz’ün, “Net söylemeliyim aşı/serum üretimi sağlık sektöründeki en kontrollü, uzun ve güvenilir testlerden geçirilen süreçtir. Bir aşının insanlarda kullanılması 10 yılı bulabilir, yüz milyonlarca dolarlık bütçeleri tüketir” sözlerini yineleyeyim.
#İzmirEskişehir'de kurulan ALBILA (Alternative Biological Laboratories) Serum ve Biyolojik Ürünler A.Ş. tesislerinde, akreplerin zehri, anti serum haline getirilerek dünyaya ihraç edilecek. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan, dünyanın en pahalı sıvılarından olan zehir, 40 'melek yatırımcı'yı bir araya getirdi.
#ALBILAİSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) “İhracatın Metalik Yıldızları” ödül töreninde Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin’le fabrika gezisi planını paylaştı:
#Vahap MunyarERZURUM’un Şenkaya İlçesi’nin Yelkıran Köyü’nde 20 günlük Derya bebeğe yapışan kene vakasının ardından önemli bir gelişme yaşandı.TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, keneden kaynaklanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na karşı Türk bilim insanlarının üzerinde uzun süredir çalıştığı aşı ve serum üretiminde önemli aşama kaydedildiğini, başarılı denemelerin yapıldığını bildirdi.
Wikileaks, geçtiğimiz gece ABD’nin korumaya en çok önem verdiği küresel sanayi ve varlıkların listesini yayımlayarak, Washington ile olan kavgasına yeni bir boyut ekledi. Belgede Türkiye'de bulunan bazı şirketlerin, İstanbul Boğazı'nın ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattının da adı geçiyor.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Türkiye’den ilk üyesi olan Eczacıbaşı Topluluğu, üretim süreçlerinde gerçekleşen enerji tüketimi ve karbon emisyonu rakamlarını gönüllü bir girişim olarak, bağımsız denetim kuruluşu, PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) denetim ve güvencesinde kamuoyu ile paylaşma kararı aldı.
Birbirinden ayırt edilemez oldukları için isimleri yok, numarayla anılıyorlar. Kadroya girdikleri tarihten beslenmelerine kadar devletin arşivinde hepsinin ayrı bir sayfası var. Şanlıurfa veya Adıyaman’da doğmuşlar, köylüler tarafından Ankara’ya “göçe” zorlanmışlar. Ayda bir çekirgeye, yani karın tokluğuna çalışıyorlar. Dişisi çiftleştikten sonra erkeğini öldürdüğü için, “zayiat olmasın” diye ayrı evlerde barınıyorlar. Ölene kadar da devletin demirbaşı oluyorlar.
Vücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Son dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı?
#Cilt BakımıD vitamini ihtiyacımızı sadece besinlerle karşılamamız mümkün değil. Güneşlenmek şart. Yumurta, yağlı balıklar, hayvansal yağlar, etler, süt ürünleri, sakatat grubu besinlerin bazılarında da bir miktar D vitamini var ama bunlarla ihtiyacımızın en fazla yüzde 10’unu karşılayabiliriz. Geriye kalan yüzde 90’ı için güneşe, güneşlenmeye, cildimizi güneşle buluşturmaya mecburuz. Ayrıca bilelim ki güneşlenerek bedenimizde ürettiğimiz D vitamini, takviye olarak yuttuğumuz D vitamini kapsül, şurup ve damlalarından çok daha etkili ve değerlidir.
#1Son dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı? Bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk, cilt bakım rutininin doğrusunu öğrenirken videolardaki yanlış yönlendirmelerin neden olabileceği olumsuz etkileri de konuştuk.
#Cilt Bakımı