Güncelleme Tarihi:
Güvenlik yetkilileri, sitenin yayımladığı belgenin terör örgütlerine bir hediye anlamı taşıdığını belirtti.
"Bilgi talebi: Yurtdışında bulunan kritik altyapı ve kilit kaynaklar" başlıklı, 18 Şubat 2009 tarihli belgede yüzlerce boru hattı, sualtı kablo ağları ve dünyanın dört bir yanındaki fabrikalar bulunuyor. ABD İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı Ulusal Altyapı Koruma Planı (NIPP) kapsamına alınan bu tesis ve kaynakların ABD'nin terör saldırılarına karşı güçlenmesi açısından çok önemli olduğu belirtiliyor.
Avrasya başlığının ilk maddesinde Türkiye'de bulunan küçük metal üretim makine fabrikaları listeleniyor. Belgenin Türkiye başlığı altında, yine bu fabrikaların yanı sıra İstanbul Boğazı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın da adı anılıyor.
Belgede ABD'nin biyolojik silah olarak kullanılabilen çiçek hastalığının aşısı için Danimarka'daki kaynaklara, boksit için Gine'ye, sıvılaştırılmış doğal gaz için Ortadoğu'ya güvendiği belirtiliyor. Japonya, Çin ve İngiltere'de bulunan birçok su altı boru hattı belgede listelenirken, Endonezya'ya kalay madenleri, Irak'a ise petrol kaynaklarıyla ilgili dikkat çekiliyor.
Uzmanlar bu altyapı ve sanayi varlıklarının yok edilmesinin, ABD’ye çok büyük bir darbe vuracağı belirtirken, İngiliz ulusal güvenlik uzmanı Malcolm Rifkind, Wikileaks’in bu bilgileri ifşa ederken, bilgilerin terör örgütlerine hizmet edebileceği konusunda hiçbir tedbir almadığını ifade etti.
Rifkind, Wikileaks’in yayımladığı belgeyle “sorumsuzluğunu iyice ortaya koyduğunu” belirtirken, Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından onaylanan belgenin, ABD hükümetinin diğer devletlerden bilgileri dışında önemli bilgi transfer ettiğini ortaya koyduğunu ileri sürdü.
Wikilieaks sözcülerinden Kristin Hrafnsson, belgenin “istihbarat çalışmalarında bulunmadıklarını iddia eden ABD hükümetine bağlı elçilik ve diplomatları haksız çıkardığını” ifade etti. Hranfsson, “Belge dünyanın dört bir yanındaki varlıklar için önemli stratejik detaylar içeriyor. Ancak bu varlıkların adreslerini, güvenlik önlemlerini ifşa etmiyor. Tersine, ABD’li diplomatların bu varlıklar üzerinde geri bildirim istediklerini gösteriyor” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J Crowley, “Bu bilgiler ulusal ve ekonomik güvenlik adına kritik öneme sahip altyapı ve temel kaynaklar hakkında detaylar içeriyor” dedi ve Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’yi hedef almak isterken birçok ülkeyi tehlikeye attığını söyledi.
BELGEDE ÖNE ÇIKAN ÖNEMLİ BÖLGELER
Türkiye: Metal üretim makineleri: Durma, Baykal, Ermaksan, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı,
Avusturya: Baxter AG, Immune Globulin Intravenous (IGIV), Octapharma Pharmezeutika,
Azerbaycan: Sangachal Terminal Bakü-Tiflis Boru Hattı,
Belarus: Druzhba petrol boru hattı,
Balçika: Germanium Mine Baxter SA, Lessines, IGIV, Acellular Pertussis Vaccine Component GlaxoSmithKline Biologicals SA (aşı üreticisi),
Danimarka: Novo Nordisk insulin üreticisi, Statens Serum Institut (serum üretimi),
Fransa: APOLLO sualtı kablo, FA-1 sualtı kablo, Plerin, TAT-14 undersea cable, Sanofi-Aventis insulin üreticisi, Alstrom Elektrik Jeneratörleri ve donanımı,
Almanya: Atlantic Crossing-1 (AC-1) sualtı kablo, dünyanın en büyük kimyasal tesislerine sahip BASF Ludwigshafen, temel kimyasalların üretildiği Siemens, gaz detektör kapasitesi için önem taşıyan Junghans Fienwerktechnik Schramberg.
İran: Hormuz Boğazı Khark Adası ihracat terminali,
Irak: El Basrah petrol terminali,
İsrail: Rafael Ordnance Systems Division,
Suudi Arabistan: Abqaiq tesisi (Dünyanın en büyük ham petrol işleme tesisi),
BAE: Das Island ve Jabal Zannah ihracat limanı.
Kazakistan: Ferrochromium Khromtau Complex (kromit madeni),
Hindistan: Orissa ve Karnataka kromit madenleri,
Brezilya: Americas II sualtı kablo, Globenet sualtı kablo, Rio Tinto'ya bağlı demir cevheri madenleri.
http://twitter.com/HurriyetPlanet