Paylaş
HER YIL 500 BİN KAYIP
Ve de Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nin (EKMUD) Ankara’da “II. Erişkin Bağışıklama Akademisi” düzenlediğini anımsatayım. Bağışıklama, “Aşı uygulayarak kişinin bir enfeksiyon hastalığına karşı bağışık hale gelmesinin sağlanması” olarak tanımlanıyormuş. Etkinlikle ilgili açıklamadan, griple ilgili bölümü aktarayım. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada 500 binden fazla kişi gripten yaşamını yitiriyormuş.
EYLÜL AYINDA OLURDUK
Yani, “Aşı olun” deniliyor özet olarak. Meslek büyüğümüz Erel Şarman, bir süre önce sosyal medyada, “Aşı olun diyorlar, ama aşı nerede” diye yakındı. Bugüne kadar aşısı gerçekleşti mi bilemiyorum. Anımsıyorum, bir dönem çalışma arkadaşlarım sevgili Ergül Satıç ve Melih Tözün’le her yıl 14-15 Eylül’de grip aşısı olurduk. Biz de sevgili hemşiremiz İlkay da aksatmazdı. Ve de o tarihlerde eczanelere, “Grip aşısı geldi” yazısı asılırdı.
BU YIL YETERLİ ÜRÜN YOK
Bu yıl kasım ayına geldik, eczanelerde o yazıları göremedim. Aşı olacağım, yeterince gelmediği için başaramadım. Eczanelere bedeli devletin karşıladığı olsun, ücreti karşılığı verilen olsun, yeterli aşı gelmediğini öğrendim. Bazı eczacılar, “400 aşı siparişi verdik, bölüm bölüm 50 tane gelebildi” diyor. Bedelini devletin karşıladığı aşılar için telefon numaraları alınıyor, reçete tarih sırasına göre ürün geldikçe insanlar çağrılıyor. Diğer aşıların bedeliyse 28 lira.
DÖVİZ KURU YÜZÜNDEN Mİ
Edindiğim bilgilere göre aşı gecikmesinde en büyük etken dövizdeki dalgalanma. İthalatçı firmalar bu yüzden zorlanıyormuş. Devletin ilaç alımlarında “1 Euro = 2.69 Lira” kuru uyguladığı, bunun da gribin yanı sıra zatüree aşısı ve bazı önemli ilaç alımlarını da olumsuz etkilediği de öne sürülüyor.
VATANDAŞ GELİYOR AMA
Ve gazetelerde bir haber: Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, basın toplantısı düzenlemiş, “Olası bir salgını önlemek için ise yeterince grip aşısı bulunamıyor” demiş. Salgınları önlemek için özellikle bu aylarda yapılması gereken grip aşılarının depolardan az sayıda geldiğini vurgulamış Saydan: “Grip aşısı Türkiye’de üretilmediğinden ithal ediliyor. Böyle bir dönemde eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunamıyor. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için, aşılarını reçetelendirip eczanelerimize geliyor ama aşıların tedarikinde sorun yaşıyoruz.”
MAKSAT BİRAZ AYDINLATMAK
Efendim neden mi sıraladım grip aşısıyla ilgili öğrendiklerimi. Aşı bulamayıp da nedenini bilmeyenleri biraz olsun aydınlatmak için. Yoksa benim sıram gelmek üzere. Umarım etkililer, yetkililer sorunu en kısa sürede çözer. (Bu arada her yıl eylül-ekim aylarında aşı olunması öğütlenirken bu yıl bazı firmalar ‘Grip sezonu kasım-mayıs ayları arasında devam etmektedir’ buyurmuş. Zamanında aşı sağlanamadığı için mi acaba? Vardır bir nedeni. Ama böyle giderse aşının zamanı konusunda bile sersem olacağız gibi.)
-----
SÖZ
SİZİN
BİR ETKİNLİK
Önemli toplantı
Sağlıkta Şiddet Paneli. Bugün saat 18.00’de İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda.
-----
BİR YAKINMA
Gizli trafik
işareti levhası
SOKAK tabelasını oraya koyana mı, yoksa o ağacı oraya dikene mi kızayım bilemedim. Karşıyaka Beril Taşan Sokak’ta trafik yön tabelası dikilmiş, ama ağacın içine monte edilmiş. Önden, arkadan, sağdan, soldan baktım ne olduğunu anlamaya imkan yok.
ACABA KUŞLAR İÇİN Mİ
“Bu tabela muhtemelen ağaca konan kuşlara yön vermek için” diye düşünmek zorunda kaldım. Yoksa hiç kimsenin ne olduğunu göremediği trafik yön tabelasını buraya koyacak kadar duyarlı görevli kimdir, nasıl bulacağız!? O tabelayı koyanı cidden çok merak ediyorum, ne diyeceğimi bilemiyorum. (Sedat Sözer)
-----
BİR KİNAYE
Denilen ve yapılan
“İnciraltı Kavşağı’nda bir tek ağaç kesmeyeceğiz” dedikleri yer. Bir tek ağaç bırakmışlar. (Engin Yavuz)
-----
BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Hayat yaşandığı kadardır. Ötesi ya hatıralarda bir iz, ya da hayallerde bir umuttur. (Neruda)
Paylaş