Sivas'tan Irak'a hayvan aşısı ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Sivastan Iraka hayvan aşısı ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 11:33

Sivaslı veteriner hekim Çetin Yıldırım tarafından, viral bakteriyel, parazit ve veteriner aşıları üretmek amacıyla 6 yıl önce kurulan Bio-Vet Aşı Fabrikasında üretilen aşılar, yurt içi pazarının yanı sıra Irak'a da ihraç ediliyor.

Birinci Organize Sanayi Bölgesinde, 5 bini açık olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren Bio-Vet Aşı Fabrikası, Türkiye'de özel sektörde bu alandaki 2 aşı fabrikasından biri olma özelliğini taşıyor.

Ülkedeki hayvancılık sektörüne önemli katkıları olan fabrika, bu konuda iddialı olduğunu, ürettiği aşı ve serumlarla göstermeye çalışıyor. Bio-Vet Aşı Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Çetin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önce kalite ve güven ilkesiyle yola çıkan fabrikalarının, ülkenin aşı ve biyolojik madde üretimi için faaliyetlerine 6 yıl önce başladığını söyledi.

Çok iyi yetişmiş bir kadrolarının bulunduğunu, 6 veteriner hekim, 2 biyolog, 3 kimyager, 5 laborant olmak üzere toplam 34 kişilik bir kadroyla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Yıldırım, hedeflerinin, ürettikleri aşıların ihracatını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Şu anda Irak'a aşı gönderdiklerini, Sudan'dan yoğun bir talep geldiğini ifade eden Yıldırım, “Türk cumhuriyetlerinden de, ürettiğimiz aşılara yoğun talep var. Çünkü oralarda aşı üretimi yok. Aşı sektörünü dünyada fazla üreten ülke de yok. Sadece 15 ülkede aşı üretiliyor. O ülkelerden biri de biziz. Koruyucu hekimliğin ön plana çıktığı günümüzde aşılamayla ülkemize katma değeri yüksek ürünler üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Hedeflerinin, gümrük duvarlarının ve geleneksel korumacılığın giderek kalktığı bir dünyada rekabet edebilmek olduğunu belirten Yıldırım, bu konuda pazarlanabilir yeni ürün ve üretim yöntemleri, yönetim teknikleri ve teknolojiyi geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Üretici firmaların ARGE çalışması yapmasının önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, teknolojideki olağanüstü gelişmelerin, değişimde belirleyici rol oynadığını belirtti. Yıldırım, fabrikalarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı olarak koyun-keçiler için çiçek, konsantre enterotoksemi, süt kesen, sığırlara yönelik yanıkara, koyunlar için hepatitis aşısı, buzağılar için septisemi serumu ürettiklerini ifade etti.

Hayvancılık sektörünün en büyük sorunlarından birinin hastalıklar olduğunu belirten Yıldırım, ürettikleri aşı çeşitlerinin hayvanların doğumdan ölüme kadar süreçteki bütün hastalıklarını kapsadığını söyledi.

Yılda 500 bin doz serum üretimi yaptıklarını da ifade eden Yıldırım, firmalarının hayvancılık sektörünün umudu olduğunu kaydetti.

Fabrikalarında üretilen çiçek aşısıyla geçtiğimiz yıl 5 milyon koyunun çiçek viral hastalığına yakalanmasını bir kalemde engellediklerini de belirten Yıldırım, “Bu çalışmayla ülke ekonomisine çok büyük katma değer kattık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!