Şeriye ve Evkaf Türk Hükümet Sistemi içerisinde yer alan ve daha sonra kaldırmış bir bakanlıktır. Din İşleri ve bakıp işlerinin bir arada yürütüldüğü ve kullanıldığı bir sistem olarak öne çıkar. Şeriye ve evkaf vekaleti nedir? Neden kaldırıldı? Şeriye ve Evkaf Vekaleti kaldırılmasının sonuçları üzerine detaylar.
#AraştırmaOsmanlı Devleti zamanında eğitim, sağlık ve diğer birçok alanda belirli kanunlar bulunmaktaydı. Daha sonra yeni devletin kurulması ve TBMM'nin açılması ile birçok alanda yeniliğe gidilmeye çalışılmıştır. Tevhidi Tedrisat nedir kanunu nedir, neden çıkarıldı? Tevhidi Tedrisat kanunu özellikleri ve sonuçları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tevhidi Tedrisat Nedir?Osmanlı Devleti döneminde eğitimle alakalı pek çok çalışma olmuştur. Bu çalışmalar dönemin koşullarına uygun bir biçimde yapılmıştır. Sizin için Tevhidi Tedrisat Kanunu nedir, amacı ve sonuçları nelerdir? Tevhidi Tedrisat Kanunu ne zaman kabul edildi? Tüm detayları ile derledik.
#Tevhidi Tedrisat Kanunu Nedir Amacı Ve Sonuçları Nelerdir?26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Güç Odaklarının Mücadelesi’ kitabının devamını yazarken bu kez 1923 ile 1961 arasındaki güç odaklarının izini sürdü. İlker Başbuğ ile “Aydınlarla halk arasında niçin bir türlü kültürel bağ oluşmadı? Türk devrimi felsefesi hangi düşünce üzerine kuruldu? Atatürk devrimlerinin gereğince anlatılamamasının nedeni milli burjuvazi eksiği mi? Şeyh Said İsyanı hangi devletin desteğiyle çıktı? 27 Mayıs darbe miydi, ihtilal mi?” sorularına yanıt aradık.
#GazetehaberleriII. Meşrutiyet döneminin ünlü eğitimcisi, 1909’da İstanbul Darülmuallim’in (Öğretmen Okulu) müdürlüğüne getirilen Satı Bey’in 1915’te hazırladığı bir rapora göre, Kız Öğretmen Okulu’nda (Darülmuallimat) görev yapan erkek okul müdürlerinin yaşlı ve çirkin olması gerekiyordu.
#Yalçın BayerESKİŞEHİR'DEKİ BAZI DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ, SİYASİ PARTİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ, 3 MART 1924 TBMM ÜÇ DEVRİM YASASININ KABUL EDİLİŞİNİN 91. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE VİLAYET ALANI’NDAKİ ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNUP, SAYGI DURUŞUNDA BULUNDU.
3 Mart 1924 günü, Cumhuriyet tarihimiz için son derece önemlidir. O gün üç önemli devrim yasası kabul edildi TBMM’de: Şeriye ve Evkaf Vekáleti ile Erkán-ı Harbiye-i Umumiye Vekáletini kaldıran 429 numaralı kanun; Tevhid-i Tedrisat’a ait 430 numaralı kanun (Öğrenim Birliği Yasası); Hilafetin kaldırılmasını ve Osmanoğulları hanedanının yurtdışına çıkartılmasını öngören 431 sayılı kanun.
Bugün İzmir'de mitinge katılanlar cumhuriyet ve bayrak ve anayasanın temel kavramlarını savunmak için yürüyeceklerini bildiriyorlar. Bu cumhuriyetin ve onun hukuki belgesi olan anayasanın temel prensiplerinden biri de laiklik. Anayasamızda açıkça belirtilmiş. "Laik Cumhuriyet'.
’Hilafetin Kaldırılması", "Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat Kanunu)’ ile "Şeriye ve Evkaf Vekaleti"nin kaldırılmasını içeren "Üç Devrim Yasası"nın kabulünün yıldönümü nedeniyle Türk Gençliğine Hizmet Vakfı tarafından yapılan açıklamada "Kuruluş yıllarıyla sonraki dönemin görkemini bu yasalara borçluyuz" dendi.
<B>BENİ </B>Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik kışkırttı. Oysa İmam-Hatip okulları konusunda uzun süre yazmamaya karar vermiştim. Çünkü savunanlar, bu okulların ne kadar yararlı, mezunlarının da ne denli dini bütün ve yurtsever kişiler olduklarını söylemekten başka bir şey yapmıyorlar. Kimileri de sadece küfrediyor.