Dünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekKimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünEmine Erdoğan’ın öncülüğünde ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla hazırlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’nda, Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel yemek tarifleri sağlıklı ve atıksız olarak dünyaya açıldı. Emine Erdoğan, “Kitap dünyanın en önemli kütüphaneleri ve gastronomi raflarında yer alacağı gibi kültürel diplomasi alanında da yeni bir köprü olacak” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin asırlık yemek kültürünün tanıtılması için hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabına katkı sunan akademisyen, uzman ve şeflerle bir araya geldi.
#Asırlık Tariflerle Türk Mutfağıİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#PlastikŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyISPARTA Yalvaç'ta aşırı yolcu alınması nedeniyle frenleri patlayıp şarampole devrilen midibüste hayatını kaybeden 17 işçi son yolculuklarına uğurlandı. Hayatını kaybeden 14 kişi için tek tek cenaze namazı kılındı, facianın kurbanları yan yana defnedildi. İkizler Emel ile Meral'in hayatlarında ilk kez birbirlerinden ayrılmış olması kazayla ilgili ortaya çıkan ve yürekleri sızlatan acı detaylardan sadece biri oldu.
- Kazada hayatını kaybeden 17 kişiden 14'ünün cenazesi, memleketleri Konya'nın Akşehir ilçesinde gözyaşlarıyla toprağa verildi - Hayatını kaybeden Ceylan Aksoy'un halasının oğlu Halil Aksoy: "Ölenlerin hepsi yoksulluktan, garibanlıktan öldü. 25-30 lira yevmiye için çalışmaya gidiyorlardı. Dayı başının aç gözlülüğünden dolayı 17 kişiyi kaybettik" - Cenaze törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de katıldı
Türkiye dün sabah Isparta'dan gelen felaket haberiyle uyandı. Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde madende yerin altında suyun içinde 18 işçi 5 gündür mahsur... İşçilerden 16'sı evli ve çocuklu... Yerin altındaki babalara ağlarken Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nden elma bahçesinde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüs kaza yaptı. Kazada 17 kişi öldü, 28 kişi yaralandı. Ölü ve yaralıların çoğu evlerine ekmek götürmek için didinen kadınlardı. Kazada ortaya çıkan bir ayrıntı ise herkesi şoke etti. 'Dayıbaşı' daha çok para kazanmak için 24 kişilik midibüse 46 kişi bindirdi ve hayatını kaybedenlerden çoğu araca jandarma kontrolünü geçtikten sonra bindi.