Yapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk Yazar'Geometric Patterns with Creative Coding' (Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler) adlı yeni kitabı New York'ta bulunan Apress tarafından yayımlanan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Selçuk Artut, "Soyutlama meselesinin kökenlerini anlamak istediğimde geometrik desenlerin kendine has, inanılmaz bir dünyasının olduğunu sezdiğimden konuya derinlemesine girmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Bir süre konu üzerine çalışıp bu cesareti topladıktan sonra gelenekte var olan desenleri kendi yöntemlerimle yaratıcı kodlama ile üretebileceğime dair bir maceraya atıldım. Bunu başarabildiğimi görünce elbette bu düşüncelerimi başkalarıyla da paylaşmak istedim ve gelenekte bulunan 23 farklı deseni analizleyerek, bu yöntemi uygularak oluşturmayı başaran kitap bu şekilde ortaya çıkmış oldu" diyor.
#Selçuk ArtutEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk YazarKreatin, kandaki elektrolit düzeyi dengesi, üriner sistem ve kan basıncı dengesi sağlayan, vücudun PH dengesini düzenleyen bir enzimdir. Hayati fonksiyonlar olarak bilinen tüm dolaşım sistemini etkilemektedir. Kreatin, vücut atıklarının ayrıştırarak atılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Kreatin kilo aldırır mı? Spor yaparken Kreatin kullanımı kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamCanlılar, hayatını sürdürmek için ihtiyaçları olan kendileri üretirler ya da besinleri ya dışarıdan alırlar. Kendi besinlerini üreten canlılara ise, ototrof ismi verilir. Bu canlıların %80'inin ise, bitkiler oluşturur. Dış beslek ismi ile de bilinen heterotroflar ise organik beslenir. Kendi besinini kendi üreten canlılar nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
Super, benliği bir kişinin kendisini nasıl gördüğü olarak tanımlamaktadır. Kişinin benlik kavramı meslek hayatına da doğrudan bir etki yapmaktadır. Bunun nedeni benlik kavramının meslek seçiminde önemli bir etken olarak görülmesidir. Super, meslek seçimini, hatları belli gelişim evresi içerisinde kişi ile çevre etkileşiminin sonucu olarak düşünmektedir. Sonuç olarak bu mesleğe yansımakta ve meslek seçiminin ifadesi olmaktadır. İşte, süper benlik kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimEğitim bilimlerinin çalışma alanları altında değişik kuramlar ile kavrama yöntemleri bulunmaktadır. Tüm bu kavrama yöntemlerinin temel amacı öğrenme durumlarını ortaya koymak ve gerekli olan yöntemleri uygulayabilmektedir. Bu yöntemler arasında bilişsel öğrenme kuralı ve ilkeleri de bulunmaktadır. Peki, kuramlar arasında adından çokça bahsettiren bilişsel öğrenme kuramının tanımı nasıl yapılmaktadır? Bu kuramın ilkeleri arasında hangi öne çıkan unsurlar bulunmaktadır? İşte, kuramlar arasında bulunan bilişsel öğrenme kuramı hakkında detaylar.
#EğitimBir genç kızın 'Deepfake' yöntemiyle tehdit edilmesi, teknolojinin kötüye kullanımında ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini tekrar gözler önüne serdi. Uzmanlar daha önceden de birçok insanı mağdur eden bu teknolojiyi Hurriyet.com.tr'ye yorumladı.
#DeepfakeAçık kaynak ekosisteminin geliştirilmesi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çevrimiçi düzenlenen yarışma, stratejik sektörlerde teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Yarışmanın başvuruları 5 Temmuz’a kadar yapılabiliyor.
#TEKNOFESTSağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmak için belli başlı maddeleri yeterli olarak almak gerekir. Özellikle vücutta yetersiz maddeler bulunduğunda bunlar dışarıdan da alınabilir. Özellikle Supplement de çok merak uyandırır. Supplement nedir ve ne işe yarar? Supplement yararları ve zararları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Supplement Nedir Ve Ne İşe Yarar?Biyolojide çok sık olarak karşı karşıya kalınan konulardan biri ototrof terimi olmaktadır. Pek çok insan tarafından merak edilen önemli konu başlıklarından biri olma niteliği barındırmaktadır. Sizin için Ototrof nedir, ototrof olan canlılar nelerdir? Ototrof canlıların ortak özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#Ototrof Nedir Ototrof Olan Canlılar Nelerdir?İnsanlar, çevreyi anlamlı hale getirilebilme içgüdüsüyle dünyaya gelirler. Bu anlamlandırma işlemi bazı durumlarda yeni düşünce, buluş ve icatlar ortaya koymayı gerektirir. Şimdi gelelim İcat nedir ve nasıl yapılır? İcat yaparken nelerden ilham alınır? İcat örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İcat Nedir Ve Nasıl Yapılır?Delip girme ya da içine girme anlamı ile kullanılan ve günümüzde birçok sektörde yaygın olarak kullanılan terimlerden biridir. Penetrasyon iyi ve kötü anlamlara sahip olduğu gibi virüs gibi istenmeyen alanlarda da oldukça göze çarpan ifadeler arasında bulunur. Kendisine yaşayabilecek bir organizma bulduktan sonra virüs penetrasyon aracılığı ile söz konusu organizma içerisinde çoğalmaya başlar. Penetrasyon nedir ve adımları nelerdir hepsini sizin için bir araya getirdik.
#Penetrasyon Nedir?13 Mart 2021 Cumartesi günü Balık burcunun 23. derecesinde hassasiyetimizi daha da arttıracak bir yeniay gerçekleşiyor. Balık burcunun temalarını barındıran yeniay bulanıklık, adapte olmakta zorlanmak, yaşam içerisinde sert ve olumsuz olaylar karşılaşınca müdahale gücünde zorlanma konularını dönüşüm enerjisi ile çalıştırarak yeni başlangıçların ilk zeminini oluşturacaktır.
#HürriyetVehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl; kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki öncü nitelikteki çalışmalarından dolayı İlköğretim Okullarına Yardım (İLKYAR) Vakfı ve vakfın kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Vural’a verildi.
#Vehbi Koç VakfıFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitGeleceğin belli başlı mesleklerinde yapay zekânın insanın yerini alacağı epeydir biliniyor. Ancak yaratıcı işlerde insanın yerini dolduramayacağı düşünülüyordu. Son iki yılda ortaya çıkan ‘sentezleme’ teknolojisi hiç hesapta olmayan mesleklerin de yapay zekâ tarafından ele geçirilebileceğini ortaya koydu, üstelik yarın kadar yakın bir gelecekte!
#YazarYeni nesil, alfa kuşağı olarak tabir ettiğimiz çocuklar için gelecek, artık akademik bilginin yanında yaratıcılık, yenilikçilik, problem çözebilme, iletişim, kritik ve eleştirel düşünme, iş birliği yapabilme gibi becerileri de son derece önemli kılmaktadır.
#FelsefeMerkezi sinir sistemi, mide, bağırsak rahatsızlıkları ilaçlarının üretiminde etken madde olarak kullanılan ve yurt dışında 24 saatte gerçekleştirilebilinen sentezleme işlemi, Türk bilim insanları başkanlığındaki ekip tarafından bir dakikada yapıldı.
#TeknolojiTÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 25'i üniversite toplam 41 kuruluşun oluşturduğu 'Covid-19(corona virüs) Türkiye Platformu'nun seferberlik halinde ilaç ve aşı çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Mandal, "Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak" dedi.
#CoronaYeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için başvurulan ve daha önce sıtma ilacı olarak kullanılan klorokin, basit başlangıç maddeleri kullanılarak laboratuvarda yerli imkanlarla sentezlendi. ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akdağ açıklamasında "Tamamen basit başlangıç maddelerinden 10 günde bu maddeyi yerli imkanlarla sentezlemeyi başardık" dedi.
#ODTÜBazı mesleklerin zaman içerisinde kendiliğinden yok olacağını belirten Kartezyen Danışmanlık’ın Kurucusu Meltem Turhan Yöndem, ‘Meslek tercihi 20 yıl sonrası düşünülerek yapılmalı. Bazı meslekler 20 yıl içerisinde yok olacak ve bu meslekler arasında bugünün vazgeçilmez meslekleri de var. Ancak bilgi teknolojileri tüm meslekleri şekillendirerek belirleyici rol üstlenecek” dedi. Yöndem’e göre doktorlardan avukatlara, öğretmenlerden onkologlara tüm meslek grupları yeni yapıya kavuşacak. Geleceğin meslekleri arasında ise; drone filo yöneticiliği, beyin büyütme uzmanlığı, Blockchain mimarlığı yer alıyor.
#TeknolojiD Vitamini eksikliği, beraberinde birçok hastalığı da getirmektedir. D vitamini eksikliği sonucunda depresyon gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Peki, D vitamini eksikliği durumunda neler yapılmalıdır? İşte, o konu hakkında bazı önemli bilgiler...
#D Vitamini