Güncelleme Tarihi:
Kreatin, genel olarak hayvansal besinlerle vücudun ürettiği bir maddedir. Ancak daha güçlü kas yapısına sahip olmak isteyenler tarafından dışardan da alınabilmektedir. Buna supplement denmektedir ve supplementler hücrelerde enerji işleyişini etkileyerek kas artışı sağlamaktadır.
Kreatin, vücudun kendi kendine üretebildiği bir maddedir. Her hangi bir nedenle eksikliği tespit edildiğinde ya da sadece keyfi olarak da alınabilmektedir. Kreatin, karaciğer, beyin, kemik ve kaslar için çok faydalıdır. Et türlerinde yoğun olarak bulunmaktadır, spor yapanlar tarafından da takviye tercih edilmektedir.
Yoğun egzersiz yapanlarda kaslar, performansı artırabilmek için enerji depolamaktadır. Yeterli enerjiye sahip olabilmek için spor yapanlar kreatin kullanmaktadır. Kreatin’nin proteini sentezleme görevi yanında kilo alımına sebep olduğu da gözlemlenmektedir. Çoğunlukla bunun artı kilo göstermesine rağmen ödem olduğu bildirilmektedir.
Spor Yaparken Kreatin Kullanımı Kilo Yapar mı?
Kreatin’ in sayısız faydaları bulunmaktadır. Kreatin kullanan sporcular hedefledikleri enerji depolarını doldurarak kasa kütlelerinde artış sağlamaktadır. Spor yaparken kreatin kullanımı kilo yapar mı sorusunun cevabı herkesi merakta bırakmaktadır. Özel olarak kas kütlesi hedefi hedefi olmayanların kreatin almasına gerek bulunmamaktadır. Çünkü vücut hayvansal gıdalardan yeterli kreatin üretmektedir.
Kreatin güvenli bir supplementtir, vücuttan yüksek oranda su atmaktadır, kullanıcıların yeterince su tüketmesi gerekmektedir. Spor yaparken kreatin kullanımının kilo artışına neden olduğu görülebilmektedir. Burada endişe edilecek bir şey yoktur. Sadece vücut ödem yapmış olabilir, tartıda gördüğünüz de bu fazlalık olabilmektedir.
Kreatin Zarar ve Yararları
Kreatin hayati olarak bilinen tüm organların dostudur. Bağırsaklardan, karaciğere, böbreklerden, beyine oradan kaslara kadar geniş alanda yüksek işlevler görmektedir.
Olağan şartlarda vücutta bulunması gereken kreatin değeri, 0-6 ile 1-3 mg/DI olmalıdır. 0,2 üzerine çıkarsa böbreklerde sorun olduğu düşünülebilmektedir. Böbrekler vücuttun kanı süzerek atıklardan ayırmaktadır.
Spor yaparken kreatin alanların yeteri kadar su içtiğinden emin olması gerekmektedir. Yüksek değerde kas kütlesi kazandıran kreatin sayılamayacak kadar çok faydası bulunmaktadır. Zararları ise belirgin zararı olmamaktadır. Sadece kontrollü kullanmak ve doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Vücudun su tutarak ödem yapmasına neden olabilmektedir.