Bazen bir şarkıcıyı, bazen oyuncuyu, bazen bir diziyi ya da filmi beğenebilir, sevebiliriz. Bazen ise bu sevgi olması gerekenden fazla olur, şarkıcının bütün şarkılarını ezberleriz, hayatının detaylarını biliriz, oyuncunun bütün işlerini takip ederiz, dizinin ‘bağımlısı’ oluruz. Bazen ise tuttuğumuz spor takımını aşırı sahipleniriz ve uğruna kavgalar dahi edebiliriz. Halk dilinde ‘hayranlık’ ya da ‘taraftarlık’ olarak bildiğimiz bu durum psikolojide ise bambaşka şekilde yorumlanıyor. Aşırı hayranlık hissini yaşayan insanlar hikayelerini anlattı, uzman isim ise psikolojik açıdan değerlendirdi
#Bir Sorudan FazlasıBeden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkÜlkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş hastalarda geçmeyen öksürüğe ilişkin, "Bu inatçı bir öksürüktür ve klasik alıştığımız öksürük giderici şuruplarla, haplarla geçmez. Çünkü buradaki asıl mekanizma; hava yollarındaki aşırı duyarlılık. Bu öksürüğü araştırmak lazım. Bunu ihmal etmemek lazım" dedi.
#ÖksürükRegl öncesi yaşanan ve kısaca PMS diye bilinen fiziksel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar pek çok kadının yaşadığı ve bildiği bir durum. Ancak bir de bunun çok daha ağır bir versiyonu olan PMDD var ki kadınların çoğu ise bu hastalıktan mustarip olduğunun farkında bile değil... İşte uzmanlarımızın görüşleriyle PMDD hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...
#SağlıkBursa'da boşaltılmak istenen çöp evdeki kilitli odada baygın halde bulunan 9 yaşındaki çocuğun hikayesi tüm Türkiye'yi derinden sarsmıştı. 9 yaşındaki Cem Muhammet A.’nın hayata tutunması için herkes seferber olurken, anneannesiyle doğum gününü kutladığı mutlu anların fotoğrafları ortaya çıktı.
#BursaBursa'da boşaltılmak istenen çöp evdeki kilitli odada baygın halde bulunan 9 yaşındaki çocuğun hikayesi tüm Türkiye'yi duygulandırmıştı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Cem Muhammet A.'nın sağlık durumunu aktarırken, "Bize tekerlekli sandalyeyle getirmişlerdi. Şu an için kan değerlerini biraz toparladık. 300 gram aldı. Ciddi manada kas kaybı mevcut. Elimizden gelen titizliği gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
#AntalyaMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganMyelodisplastik Sendrom (MDS) hastalığı son gğnlerde yeniden gündemde yer alan konulardan biri oldu. MDS'nin birçok farklı türü vardır. Bazı türler yıllarca hafif kalabilir ve diğerleri daha ciddidir. MDS her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en yaygın olarak 70 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Peki MDS nedir? İşte MDS hastalığı belirtileri, tedavisi ve merak edlenler...
#MDSFiziksel hareketsizlik ve hareketsiz bir yaşam tarzı, Batı toplumlarında en önemli sağlık riskleri arasındadır. Kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendromlar, kötü duruş bozuklukları, depresyon ve hatta kas atrofileri gibi tüm bu riskler fiziksel aktivite eksikliği ile yoğunlaşır. Peki, haftada kaç gün spor yapılmalı ya da spor salonuna kaç gün gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haftada Kaç Gün Spor Yapılmalı?Nötrofil yani bir diğer tabiri ile NEU, bağışıklık sistemine saldırıda bulunan çeşitli bakterilere karşı savaşan beyaz kan hücreleridir. Sizin için çoğu kişinin merak ettiği Nötrofil nedir? Nötrofil yüksekliği ve düşüklüğü nedir? Normal değeri kaç olmalı şeklindeki soruların yanıtlarını derledik.
#Nötrofil Nedir?İNTERSTİSYEL sistite yakalanan hastaların idrar sıklığı, idrar hissi ile ilişkili ağrı, basınç veya rahatsızlık, kasıklarda ve idrar yollarında şiddetli ağrı, yanma yakınmasıyla kliniklere başvurduğunu ifade eden Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Tansu Turgut, kronik bir mesane sorunu olduğunu söyledi.
#İzmirAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#Uzm. Dr. Şebnem UstaKanser ağrısı uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kanser olmak her zaman ağrı çekmek anlamına gelmez. Kanser ağrıları en şiddetli ağrılar arasındadır ve yüzde 60 ila 95 arasında tedavi edilebilir. Kanser hastaları hiçbir zaman umutsuzluğa ve ıstıraba terk edilmemeli ağrı tedavisi bu hastaların en doğal hakkıdır” dedi.
#Prof. Dr. Haci Ahmet AlıcıUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarTÜM dünyayı sarsan koronavirüs, diğer adıyla Kovid-19 salgınındaki tedavi yöntemlerinde Çin’in uyguladığı ve bağışıklık sistemine katkı sağlayan akupunktur uygulamalarını, DEÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Aksu’dan dinledik. Modern batı tıbbı ile bu uygulamanın harmanlanması sayesinde Çin’in başarı elde ettiğini dile getiren Aksu, “Geleneksel Çin tıbbına göre akupunktur, Kovid-19 için hem korunma hem de tedavi sürecini yönetmede ve iyileşmede etkin rol oynuyor” dedi.
#İzmirHer 10 kişiden 1’inde görülen ve Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen ‘Huzursuz Bacak Sendromu’, dünyada en sık rastlanan sinir sistemi bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin bacaklarındaki kasları sürekli hareket ettirme veya esnetme ihtiyacı duyduğu kontrol edilemeyen bir durum olan bu sorun daha çok dinlenirken veya uyurken kötüleştiği için yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.
#Huzursuz Bacak SendromuÜlkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#Diyabet