Boynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiGenellikle gebeliğin son 3 ayında, daha az oranda ilk ve ikinci 3 ayında kaşıntıyla kendini gösteren ‘gebelik sarılığı’ kontrol altına alınmadığı takdirde, anne adayında karaciğer hasarına yol açabilirken, bebekte erken doğum ve anne karnında ölüm gibi sebeplere neden olabiliyor.
#Gebelik SarılığıGündemdeki haberler ardından selenyum elementiyle ilgili araştırmalar başladı. Selenyumun en önemli ticari kullanım alanı cam yapım sektöründedir. Selenyum, deniz ürünleri, yumurta, karaciğerin yapısında bulunur. Peki, selenyum nedir? Selenyum 74 ne için kullanılır?
#SelenyumSelenyum hangi gıdalarda var sorusu vatandaşların sorguladığı ve araştırdığı konular arasında yer alıyor. Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemimiz ve karaciğerimiz bütün tehlikelere açık hale gelir. Peki, selenyum hangi gıdalarda var? Selenyum eksikliği neden olur?
#SelenyumSelenyum nedir sorusu birçok vatandaş tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Selenyumun, vücudun hastalıklara ve strese karşı direncini arttırdığı biliniyor. Peki, selenyum nedir? Selenyum eksikliği neden olur?
#SelenyumBazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış, hatta bir “patlama” olduğu kesin. Patlayan o sorunlardan biri de reflü özofajiti. Asit yüklü mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bu sorun ortalama her beş yetişkinden birinin yaşadığı bir problem.
#YazarlarMevsim kış. Boğaz ağrılarını sıklaştıran nedenlerin adeta sıraya girdiği bir zaman dilimi. Soğuk ve kuru hava, enfeksiyonlar derken “boğaz ağrısına” paçayı kaptırmamak bir hayli zor. Hele bir de sorun farenjit, tonsilit (bademcik iltihabı), soğuk algınlığı ya da nezle ise yandınız! Peki ne yapmalı bu gibi durumlarla karşılaşınca? “Evde neler yapılabilir?” sorusunun yanıtları aşağıdaki kutuda...
#Osman MüftüoğluPennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ne kadar uyuduğunuz bazı hastalıklara yakalanma riskinizi belirliyor. Uyku tipinizi belirleyerek hem bu hastalıklara karşı korunabilir hem de nasıl besleneceğinizi öğrenebilirsiniz
Kadınlar da erkekler de saç dökülmesinden hoşlanmaz. Yaşı, cinsi, işi gücü, ekonomik durumu ne olursa olsun hiç kimse saç kaybını boş vermez! Ne var ki biz önemsedikçe “saç kaybı” problemi büyüyor. Büyüyor çünkü, stres, alerji, kirli çevre, yanlış ürünler ve kimyasal kirlenme arttıkça saç kaybı hızlanıyor. Neticede, saç dökülmesi konusu, sağlık ve güzellik gündemimizin ilk maddesi olmaya devam ediyor.
Sarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra Buyrukçu