Güncelleme Tarihi:
Peki bu tercih daha az kilo almayı sağlamanın yanında aynı zamanda daha sağlıklı olmanıza da yardımcı olabilir mi?
Eğer ciddi bir gluten alerjiniz varsa ve çölyak hastasıysanız glutenli yiyecekleri ağzınıza bile sürmemeniz gerekiyor.
Bu hastalarda gluten içeren her gıda şiddetli ishal, gaz, karın ağrısı, yorgunluk, uzun vadede de kilo kaybı, kansızlık, bitkinlik gibi belirtilere sebep oluyor.
Diğer taraftan bazı kişilerde glutene karşı alerji değil de bir duyarlılık durumunun olması da muhtemel.
Bu kişiler gluteni azalttıklarında ödemlerinin, gaz ve şişkinliklerinin azaldığını, eklem, kas ağrılarının hafiflediğini, uykularının iyileştiğini, yorgunluklarının neredeyse yok denecek düzeye geldiklerini söylüyorlar.
Glutenli mi glutensiz mi?
Peki kimdir, nedir, neyin nesidir bu “yeni düşman” yani “gluten”?
Gluten, tahıl grubu yiyeceklerde bulunan bir protein. Bu nedenle gluteni azaltmak ya da kesmek, buğday, arpa ve çavdardan yapılmış her türlü besine veda etmek anlamına da geliyor.
Peki, ne yapmalı?
Yanıtım özetle şu: Çölyak hastalığı dışında gluten tüketiminin sağlığa herhangi bir zararı olduğuna dair hiçbir net ve açık bilimsel kanıta sahip değiliz.
Diğer taraftan glutensiz veya daha az glutenli beslenerek de daha sağlıklı bir hayat sürmek mümkün.
Gluteni azaltınca ödemi, gazı, şişkinliği, hatta eklem ağrıları azalan hastalarım oldu.
Ama bir konu var ki o da önemli. Tahıl ürünlerini kesmenizin, daha az posa, folik asit, tiamin, demir, kalsiyum anlamına da geleceğini bilmelisiniz.
Eğer gluten içeren ürünler (ekmek, fırın pastane ürünleri, kısacası her türlü tahıl ürünü) kesildiğinde kendinizi daha iyi hissediyorsanız, daha zinde, daha sağlıklı buluyorsanız, ödemlerinizin, ağrı sızılarınızın, yorgunluklarınızın azaldığını fark ediyorsanız gluteni sınırlı bir hayatı siz de deneyebilirsiniz.
Gluten hassasiyetinin 10 işareti
Aşırı gluten yükü sadece bağırsaklarımızı değil, daha pek çok doku ve organımızı rahatsız edebiliyor. Sadece “çölyak hastalığı”na değil, “gluten duyarlılığı” ile farklı pek çok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Glutene duyarlılığın ilk 10’unda şu işaretler var:
1- Hazımsızlık
2- Gaz ve karın ağrısı
3- Halsizlik
4- İshal
5- Kas ve eklem ağrıları
6- Tekrarlayan aft atakları, ağız yaraları
7- Dilde ağrılı şişme
8- İştahsızlık
9- Depresif bir ruh hali
10- Bulantı ve mide ağrıları
İyot eksikliğinin 6 mühim nedeni
İyot eksikliği önümüzdeki yılın sık konuşulan sağlık konularından biri olacak. Peki, neden ve nasıl eksiliyor? İlk akla gelen şunlar:
◊ Yiyecek ve içeceklerle yeteri kadar iyot kazanamamak.
◊ Sigara içmek.
◊ Florürlü diş macunları ve klorlu sular.
◊ Selenyum eksikliği.
◊ Hamilelik.
◊ Lahana, karnabahar gibi guatrojen gıdaları aşırı tüketmek. (Bu zor bir ihtimal ama yine de aklınızda olsun.)
Kafein performansı artırır mı?
Kimimiz daha çok odaklanmak, daha çok uyanık kalmak, daha çok performans kazanmak, kimimiz de bedensel performansımıza tepe yaptırmak için çay-kahve içip kafeinden faydalanmaya çalışırız.
Kafein bu nedenle doğal bir doping gibi de değerlendirilebilir.
Peki egzersiz yapanlara kafeinin bir katkısı olabilir mi?
Uzmanlar “Evet, olabilir” diyor ve ekliyor: Egzersizden hemen önceki 30 dakika içinde bedene yüklenen makul miktarda kafein hem egzersizin verimini, egzersizle yağ kaybını artırıyor, hem de egzersiz sonrası hissedilen ağrıları azaltıyor.
İyot zengini besinler
◊ Balık ve diğer deniz ürünleri
◊ Ispanak
◊ Şalgam
◊ Pazı
◊ Sarımsak
◊ Kurufasulye
◊ Çilek
◊ Yoğurt-süt-peynir