Güncelleme Tarihi:
Selenyum, vücudun hastalıklara ve strese karşı direncini arttırır. Antioksidan aktivitedeki rolünden dolayı serbest radikal hasarını ve iltihabı düşürür. Bu, selenyumun, kanserin yaygın biçimlerini önlemeye, virüslerle mücadele etmeye, kalp hastalığına karşı savunmaya yardımcı olarak ve astım gibi diğer ciddi koşullarla ilişkili semptomları yavaşlatarak vücudunuza yarar sağladığı anlamına gelir.
Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemimiz ve karaciğerimiz bütün tehlikelere açık hale gelir. Selenyum, vücut için çok önemli olmasına rağmen, çoğu insanın depolamada eksik kaldığı bir mineraldir. Selenyum eksikliği gençlerden yaşlılara her yaştan insan için oldukça yaygın ve önemli bir problem.
Selenyum eksikliğinin sebepleri nelerdir?
Selenyum toprakta ve besin kaynaklarında bulunur. İnsanlar için, selenyum almanın temel yolu yiyecek, su ardından hava yoluyla da mümkündür. Toprağın içeriğindeki selenyum yere göre değişiklik gösterir: örneğin, araştırmalara göre Avrupa’nın ve Afrika’nın bazı bölgeleri selenyum seviyesi açısından fakirdir ve bu durum o bölgede yaşayan insanların da benzer şekilde bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.
Yine başka araştırmalarda selenyumun kandaki değerinin düşmesi sonucunda Avrupa’daki bazı ülkelerde sağlık açısından endişe yaratan durumların ortaya çıkabileceği görülmüştür. Sağlık otoriteleri selenyum eksikliğinden kaynaklı bazı komplikasyonların ortaya çıkabileceğinden endişeleniyor.
Bu endişelerden en önemlisi, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların daha yagın hale gelmesi. Yiyeceklerde bile, selenyum miktarı daha çok o besin maddesinin yetiştiği toprakla ilgilidir. Aynı yiyecek dahi, başka bir yerde yetişmişse eğer, selenyum açısından fakir bir durumda olabilir ve bu da o yiyecekten gelecek olan faydanın düşmesine sebep olabilir. Selenyum eksikliğinin artan erken ölüm riskiyle, bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla ve mental hastalıkların artmasında rol sahibi olduğu düşünülmektedir. Günlük önerilen miktar yetişkinlerde 55 mcg olsa da, 125 mcg ye kadarın asıl günlük ihtiyaçları karşılamaya yetebildiği öne sürülüyor.
Selenyumu yiyeceklerden almak mümkün müdür?
Yiyeceklerdeki selenyum miktarı yetiştikleri toprakta ne kadar selenyum olduğuyla doğru orantılıdır. Normalde, selenyum Brezilya cevizi, et, deniz ürünleri, tam tahıllar, buğday, sarımsak, su yosunu, şeker kamışı, soğan ve reishi mantarı gibi gıda maddelerinde bulunur. Her ne kadar doğal ortamında yakalanan deniz ürünlerinde daha fazla selenyum bulunsa da, çoğu deniz ürünü de çiftliklerde insan kullanımı için üretilmektedir. Topraktaki selenyum miktarı tahmin edilebilir değildir, ihtiyaç olanı da her zaman gıdalardan almak mümkün olmayabilir, hele de bir virüs ile savaş içerisindeyse vücut. Selenyum açısından fakir toprak ve kötü bir beslenmenin dışında, selenyum eksikliğine sebep olabilecek sebepler arasında; ağır metallere maruz kalmak, kurşun ve cıva gibi önceki dönemlerde kemoterapi görmüş olmak, gastrit, crohn’s, kolit ve çölyak gibi bağırsak rahatsızlıklarını sayabiliriz.
Hangi yiyeceklerde selenyum bulunur?
Selenyum içerisindeki doğal gıdalar, kümes hayvanları ve bazı et türlerine ek olarak Brezilya fıstığı, yumurta, karaciğer, ton balığı, morina ve ayçiçeği tohumları içerir.
Selenyumun en çok bulunduğu yiyecekler
Brezilya cevizi
1 avuç: 607 mcg
Yumurta
1 orta boy yumurta: 46 mcg
Ayçiçeği çekirdeği
1 avuç: 105 mcg
Ciğer (Kuzudan)
3 oz: 99 mcg
Kayabalıığı
3 oz: 64 mcg
Tonbalığı
3 oz: 64 mcg
Ringa Balığı
3 oz: 39 mcg
Tavuk göğsü
3 oz: 33.2 mcg
Somon balığı
3 oz: 31 mcg
Hindi
3 oz: 25 mcg
Chia tohumu
1 oz: 15.6 mcg
Mantar
1 avuç: 15 mcg