Hareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalBu hafta Dolu Kadehi Ters Tut, Zorlu PSM’de; Ceylan Ertem ‘Sezen Aksu Tribute’ konseri için JJ Arena’da sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü isimler İstanbul’a geliyor; İrlandalı rock grubu God is an Astronaut, IF Performance Hall Beşiktaş’ta sahneye çıkacak. Ben Klock, Volkswagen Arena’da; Stephen Bodzin ise Klein Phönix’te DJ kabininin başına geçecek.
#Konser'Geometric Patterns with Creative Coding' (Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler) adlı yeni kitabı New York'ta bulunan Apress tarafından yayımlanan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Selçuk Artut, "Soyutlama meselesinin kökenlerini anlamak istediğimde geometrik desenlerin kendine has, inanılmaz bir dünyasının olduğunu sezdiğimden konuya derinlemesine girmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Bir süre konu üzerine çalışıp bu cesareti topladıktan sonra gelenekte var olan desenleri kendi yöntemlerimle yaratıcı kodlama ile üretebileceğime dair bir maceraya atıldım. Bunu başarabildiğimi görünce elbette bu düşüncelerimi başkalarıyla da paylaşmak istedim ve gelenekte bulunan 23 farklı deseni analizleyerek, bu yöntemi uygularak oluşturmayı başaran kitap bu şekilde ortaya çıkmış oldu" diyor.
#Selçuk ArtutSabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi sanatçı Selçuk Artut’un teknolojik sanat, yaratıcı kodlama, geometri sanatı tekniklerini kullandığı 'Geomart-ut7'’ isimli yeni sergisi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.
#Selçuk ArtutKültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bugün 2500 kişinin katılacağı fotomaraton etkinliğiyle başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000’den fazla sanatçı ve 1000’den fazla etkinlik yer alıyor.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliNihayet kavuştuğumuz güneşli günler adeta açık hava festivallerini müjdeliyor. Bu hafta Kemer Country Club’da Chill-Out Festival, Göcek Fimi Island’daysa Isle of Escape düzenleniyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da Kerala Dust, Sefi Zisling ve Brazzaville konserleri de olacak.
#KonserKüratörlüğünü Zeynep Arınç’ın üstlendiği Akbank Sanat’taki ‘Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT’ sergisi, sanat, teknoloji ve toplum üzerine odaklanan yaratıcı düşüncelere ve uygulamalarına hayat veren sanat eserlerine, günümüz sanat dünyasını meşgul eden konu başlıklarına yer verirken sanatseverlere heyecan verici bir sanat alanı yaratmayı amaçlıyor.
#Akbank SanatHaziran ayı başında fiziki olarak gerçekleşecek Contemporary İstanbul’un (CI) “Plugin” bölümünün bu yılki ağır topu Mario Klingemann. Kendini “bilgisayar programcısı, yaratıcı bir sanatçı ve bir tutam da bilim insanı” olarak tanımlayan Alman sanatçı Klingemann’ın en çok ses getiren çalışması “Memories of Passersby I”.
#Onur BaştürkSelçuk Artut ve Jeremy Woodruff’un 2018’den bu yana Berlin ve İstanbul’da düzenlediği Distopya Festivali, bu yıl ‘Distopya: Ses Sanatı’ adı altında Akbank Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor. Sesin soyut halini vurgulayan sergide yer alan 15 çalışmanın 11’i, bu proje için özel olarak üretildi.
#Distopya Ses Sanatı“Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” başlıklı proje Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı digitalSSM ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle başladı. Türkiye’den ve uluslararası arenadan uzman ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ve dijital medya, video, interaktif sanat, bilgisayar grafikleri ve animasyonları gibi yeni medyanın teknolojideki hızlı dönüşümü göz önüne alınarak geleceğe nasıl taşınacağı konusunun masaya yatırıldığı panel serisinin ilki 15 Kasım tarihinde yapıldı.
#TeknolojiSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı dijitalSSM, ‘Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması’ başlıklı bir projeyi hayata geçiriyor. Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle 15 Kasım'da başlayacak ve 17 Ocak 2020’ye kadar devam edecek projenin ilk aşamasında çeşitli paneller ve atölye çalışmaları düzenlenecek.
#Sabancı MüzesiBASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BaseBASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BASEKariyerinin başındaki bağımsız genç sanatçılara eserlerini sergileme imkanı sağlayan Mamut Art Project için başvurular başladı. 1-5 Nisan tarihlerinde Akkök Holding sponsorluğunda KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek Mamut Art'a başvuru için son tarih 30 Kasım.
#Mamut Art Project BaşvuruSanat kariyerinin başında olan bağımsız yeteneklerin eserlerini sergileme imkanı sağlayan Mamut Art Project için başvurular başladı. 1-5 Nisa'da Akkök Holding sponsorluğunda KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek Mamut Art Project, 30 Kasım’a kadar bağımsız genç sanatçıların başvurularını bekliyor.
#Mamut Art ProjectAçık İnovasyon Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen HacknBreak Açık İnovasyon Kampı, 24 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında Urla'da gerçekleşti. Çok sayıda paydaş kurum, topluluk ve bireyin işbirliği ile düzenlenen kamp, ölçek olarak Türkiye’deki en kapsamlı, bilim, teknoloji ve tasarım etkinliklerinden biri olmanın yanında, hackathon ve ideathon türlerindeki etkinlikleri de içermesi bakımından dikkat çekiyor.
#Hacknbreak