Okullarda düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinin ardından öğrenciler ara tatil öncesi son derslerini işledi. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için tatilin resmi başlangıcı 13 Kasım Pazartesi olsa da hafta sonlarıyla 9 günü bulan ara tatil başladı. Ders zili 20 Kasım sabahı yeniden çalacak. Diğer yandan öğretmenlerin mesleki gelişimi için düzenlenen öğretmen seminerleri bu ara tatilde son kez uzaktan yapılacak.
#Yusuf TekinÖzellikle ilkokula giden çocukların okula uyum yaşamakta hâlâ zorlandıkları gözlemleniyor. Bazı ebeveynler ise kendi çocuklarının diğer çocukların gerisinde kalmaması için onlara baskı yapabiliyor. Peki, ama ilkokul çocuğu notla mı değerlendirilmeli? Çocuğu yarıştırmak neden yanlış? Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat’a sordum.
#Leonardo Da VinciKalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.
#Elif Ebru Batı WibrewYunanistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı iki büyük kent Gümülcine ve İskece’de, Türk öğrencilerin okuduğu iki azınlık lisesi bulunuyor. Gümülcine’deki lisenin adı Azınlık Celal Bayar Lisesi. 1952 yılında Yunanistan Kralı Pavlos ve Kraliçe Frederika ile Celal Bayar tarafından açıldı. Kraliçe Frederika’nın 1952 yılında İstanbul’u ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile dans ederken, Batı Trakya Türk azınlığına iki dilde (Yunanca ve Türkçe) eğitim yapacak bir lise açılması önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.
#YALÇIN BAYERÇocukluğun o merak dolu yıllarında küçücük kalpleri heyecan verici yolculuklara çıkaran romanlar... Tom Sawyer, Matilda, Küçük Prens ve Pippi gibi kahramanlarıyla kim bilir kaç çocuğa ilham kaynağı oldular. Bu hafta jürimize klasikleşen en iyi çocuk romanlarını sorduk.
#En İyi 10 Klasik Çocuk RomanıYayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.
#Gülseren BudayıcıoğluHepsiburada, platformu üzerinden bu yıl en çok satılan kitapları ve kategorilerini paylaştı. Buna göre 2021’de alınan kitaplarda en çok tercih edilen ilk 5 kategori, çocuk, eğitim, edebiyat, kişisel gelişim ve psikoloji ile araştırma-inceleme olarak sıralandı.
#HepsiburadaBugün başlayan, 21 Kasım’a kadar sürecek ara tatilde çocukları birbirinden eğlenceli etkinlikler bekliyor. Şehirde hangi kapıyı açsanız ardında çocuklar için düzenlenen bir aktivite var. Doğada zaman geçirmek ve evde yapılacak etkinlikler de alternatifler arasında...
#Ara TatilBir ağacın altında kitap okumak gerçekleşmesi ne kadar zor bir hayal olabilir? Kulağa her isteyenin rahatlıkla yapabileceği bir eylem gibi gelebilir ancak karın yerden aylarca kalkmadığı coğrafyalarda bir ağacın gölgesinde kitap okumak imkansız hale gelebiliyor.
#Cumaçay İlkokuluOnline kitap alışveriş platformlarından Kidega, 2020 yılı kitap alışveriş verilerini açıkladı. 2020’de online kitap alışverişlerinde sepet ortalaması yüzde 48 artarken sipariş tutarı bazında yüzde 26’lık bir artış gerçekleşti. Yılın en çok satan kitabı ise Jose Saramago’dan ‘Körlük’ü oldu.
#KidegaPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapDünya edebiyat tarihine kazandırılmış olan oldukça güzel eserler bulunmaktadır. Özellikle bu eserler okullarda da okutulmakta olup oldukça eğitici ve bilgilendirici eserlerdir.
#Şeker Portakalı Kitabını Kim Yazmıştır?Kitaplar okuyucunun farklı hayatları görmesine, farklı düşünceleri öğrenmesine, yeni bilgiler öğrenmesine olanak sağlar. Kitaplar birçok insanın dostudur. Dünya üzerinde en çok okunan ve en iyi roman ve hikâyeler hangileridir? İşte mutlaka okunması gereken en iyi 10 roman ve hikâyelerin listesi.
#Roman2019 yılında halk kütüphanelerinden en çok ödünç alınan kitapların listesi açıklandı. Çocuk edebiyatında Adam Blade’in ‘Canavar Peşinde’ kitabı, yetişkin edebiyatında ise Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ en çok ödünç alınan kitaplar oldu.
#GazetehaberleriYeni bir Tilki rüzgârına hazır mısınız? Ablası, şarkıcı Aleyna Tilki’nin ardından parlama sırası şimdi onda. Daha 14 yaşında ama kişisel gelişim üzerine bir kitap ve senaryolar yazıyor, ilk filmi ‘Masal Şatosu: Sihirli Davet’ cuma günü vizyona girecek. Ayça Tilki’yle buluştuk, Tilki kardeşlerin evdeki ilişkisini, yakında ablasıyla yapacağı düeti ve genç yaşta başlayan şöhret yolculuğunu konuştuk.
#Aleyna Tilki