Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Finike ilçesinde Finike Belediyesi tarafından 6 ay önce hayata geçirilen Finike Belediyesi Halk Tiyatrosu, vatandaşlardan tam not aldı. Ev hanımından öğretmene, sosyal hizmet uzmanından pazarcıya, ziraat mühendisinden belediye personeline kadar her meslek gurubundan oyuncunun yer aldığı halk tiyatrosunda oyuncular, Oktay Arayıcı’nın Rumuz Goncagül adlı eserini kapalı gişe oynuyor.
HALKIN İLGİSİ YOĞUN
Oyuncuları arasında pazarcılık yapandan ev hanımına, belediye personelinden öğretmene bir çok meslek grubundan oyuncu bulunduğunu anlatan Yıldırım, “Tiyatromuzda yaş ortalaması 30. Oyuncularımız 20 ila 60 yaş arasında. Çocuk oyunlarımızda ise yaş ortalaması 20. Üniversite öğrencileri oynuyor. Oradaki oyuncuları büyük oyunlarında oynamaları üzerine eğitiyoruz. Oyuncularımıza eğitimi oyunla beraber verdim. Oyun hazırlanırken aynı zamanda diksiyon sahne duruşu eğitimi aldılar. Çalışmalarımız zor olduğu kadar eğlenceli de” diye konuştu.
SANATLA ÇOĞALIYORUM
Tiyatro ekibi içerisinde yer alan müzik öğretmeni Pınar Arslan Sarıkaya, “Halk tiyatrosunda olmak kesinlikle daha bir ayrıcalık benim için. Çünkü halktan biri olarak, yaşanan duyguları daha derinden hissediyor ve bu duyguyu seyirciye daha net iletebiliyorum. Onları gözlemleyerek canlandırdığım karaktere daha çabuk adapte olabiliyorum. Günümüzde sanat o kadar çok değersizleşti ki bu da insanların sanata ve sanatçıya bakış açısını değiştirdi. Bu anlamda sanat için bir şeyler yapıyor olmak beni çok mutlu ediyor” dedi.
20 YAŞ BİRDEN GENÇLEŞTİM
Oyunda Dursun Ali rolünde olan ve geçimini pazarcılık yaparak kazanan Ali Hakan Medet de, “Daha önce tiyatro egitimi almadım. Finike’de belediyenin halk tiyatrosu başlattığını duyunca hemen başvurdum. ‘Yapabilirmiyim’ diye çekiniyordum ama katılanların da tiyatro eğitim olmadığını ama isteyerek çalıştıklarını farkettim. Bu beni de motive etti. Ezber çalışmaları
benim için bayağı zordu ama bir yandan da çok eğleniyoruz. İnsan yeni şeyler öğrendigi sürece genç kalır. Bu tiyatroya katılarak en az 20 yaş gençleştim” diye konuştu.
RUMUZ GONCAGÜL
Oktay Arayıcı tarafından 1977 yılında kaleme alınan Rumuz Goncagül adlı eserde, kızı Gülsüm ile birlikte, iki odalı kiralık bir evde güç koşullarda yaşayan dul kadın İnsaf Hanım, içinde bulundukları sıkıntılı ekonomik hayattan çıkış yolunu, kızını varlıklı biriyle evlendirmekte bulur. Gazeteye “Goncagül” rumuzuyla verdikleri ilana gelen başvurular arasında seçim zorluğu yaşarlarken, kızı aslında evin diğer odasını kiraya verdikleri Sıtkı’yı sevmektedir. Oyunda olayların beklenmedik hale gelişi anlatılmaktadır.