Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, "Tüm dünyada yaklaşık 425 milyon diyabet hastası olduğunu biliyoruz. Ülkemizde bu sayı maalesef 10 milyonu aşmış durumda. Her 8 kişiden biri bu hastalıktan muzdarip. Hastalığın etkin tedavisi ve yönetimini sağlayabilirsek hastalarımızın hayat kalitesini artırabileceğiz hem de sağlık harcamalarını azaltmış olacağız" açıklamasında bulundu.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukSGK, yaptığı yeni düzenlemeyle şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, kararın iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Son yapılanların kendilerini daha da mağdur ettiğini belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, "Devlet bizi eczacılarla karşı karşıya bıraktı" dedi.
İZMİR Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, 8 milyon şeker hastasını ilgilendiren ölçüm çubuklarının bedellerinin ödenmesiyle ilgili sorunun ’çözülmüş’ gibi gösterilip, bir türlü çözülmediğini söyledi. Sayılkan, "Hastaların beklentileri ’çözüyoruz’ denilerek günlük siyasete malzeme yapılmasın. Çözüyoruz gibi yapmasınlar, çözsünler" dedi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, SGK'nın Ocak ayının son günlerinde “şeker ölçüm çubuklarına erişimde hasta mağduriyetinin sona erdiği” yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Aksine, kuruma evraklarını teslim eden çok sayıda hastamız pek çok yakınma ve endişe ile eczanelerimize geri dönmektedir” dedi.
SGK'nın 10 Ocak 2011 tarihinde yayımladığı genelgeye şeker hastalarının tepkisi büyük. Diyabetle Yaşam Derneği, genelgeyle Türkiye'de 8 milyon şeker hastasının haklarının yok edildiğini vurgulayarak "Bu genelgeyle devletten şeker ölçüm çubuğu almak neredeyse imkasız hale getiriliyor" açıklamasını yaptı.
DENİZLİ'de hurdacılık yapan Saadet- Armağan Göker çiftinin kira ve bakkal borçlarını ödemek için 2 ay önce 7 aylıkken başka bir aileye 1500 YTL karşılığında evlatlık verdikleri kızları İremnur, savcılık talimatıyla, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Yuvası'nda korumaya alındı.
Türkiye'de şeker ölçüm çubuklarının bedeli ödenmeyen diyabetli hastalardan sonra, benzer bir mağduriyeti kalp ve damar hastalarının yaşadığı ortaya çıktı. Aralarında yapay kalple yaşayanların da yer aldığı hastaların kanama ve pıhtılaşma riskine karşı evlerinde bir damla kanla tetkik yapmalarını sağlayan ölçüm çubuklarının bedelinin artık SGK tarafından karşılanmadığı belirlendi. SGK, Sağlık Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda bu kararı aldığını savunurken; mağdur hastalar karara tepki gösterdi.
SGK, diyabetli hastaların şeker ölçüm çubuklarına ulaşmasını zorlaştırdı. Daha önce iki adımda ulaşılabilen şeker ölçüm çubukları için artık 10 ayrı işlem yapılacak. Hastaların geri ödemelerini alabilmeleri için bir banka hesaplarının olması zorunlu hale gelirken, bu süre ise ortalama 4 ayı bulacak. Uzmanlar 6.5 milyon diyabetli hastanın mağdur olacağını söylüyor.
6 milyon diyabet hastasının günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü için bir umut doğdu. Kilit isim AKP’nin bir numaralı hukuk adamı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve sivil anayasa çalışmalarının mimarı Prof. Dr. Zafer Üskül bir süredir diyabetli hakları üzerinde çalışıyor.