‘Şeker ölçüm çubuğu’ sancısı, Danıştay yüzünden yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Şeker ölçüm çubuğu’ sancısı, Danıştay yüzünden yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, diyabetli hastaların şeker ölçüm çubuklarına ulaşmasının zorlaştırılmasının sorumlusunun Danıştay olduğunu söyledi. Dinçer, “Bugünkü uygulamanın kararını veren ben değilim, mahkeme” dedi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, diyabetli hastaların şeker ölçüm çubuklarına ulaşmasının zorlaştırılmasının sorumlusunun Danıştay olduğunu savundu. Ömer Dinçer, durumun Danıştaylık bir tarafı olmadığını belirterek, “Şeker hastalarının kullandıkları çubukların bedelinin SGK’ca karşılanması konusunda Danıştay, bir vatandaşın başvurusu üzerine Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirlenen fiyatı iptal eden bir karar verdi. Bize ürün satan bir kişi Danıştay’a gidip bizim belirlediğimiz fiyatı beğenmediğini söylerse, Danıştay da o fiyatı durdurursa bunun sorumlusu kim olur” dedi.

55 kuruşa alıyoruz

Kayıtlı İstihdamı Teşvik İçin Teknik Destek Projesinin (KİTUP) tanıtım toplantısının ardından Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle, hastaların Şeker Ölçüm Çubuklarının bedelinin SGK’ca ödenmemesi sorunuyla ilgili görüşlerini dile getiren Bakan Ömer Dinçer, şunları söyledi: “Biz, Sağlık Bakanlığının 20 kuruşa aldığı şeker diyabet çubuğunu 55 kuruşa alıyoruz. Danıştay, ‘Piyasa fiyatlarını araştırmadan belirlediniz, bunu bu şekilde uygulayamazsınız, kalitelisi var kalitesizi var’ diyor. Bu çubukların yüzde 95’ini SGK olarak ben alıyorum, eğer bu konuda yapacağım fiyat artışlarının kamuya maliyetini ve vergi mükelleflerinin bize verecekleri vergi maliyetini hesaplamayacak olursak, sağlık sistemini nasıl sürdürülebilir hale getiririz?”

Kararı veren ben değilim

Meselenin malı tedarik edenle alan arasında yapılan bir anlaşma olduğunu ifade eden Dinçer, “İstemeyen o fiyattan mal satmaz. Ama ben o fiyattan mal almak istiyorum ve bunun da Danıştaylık tarafı yok. Bugün biz yine diyabetli hastalarımızın parasını ödüyoruz. Hastalar mağdur oluyorsa, ben onun parasını ödüyorum. Ama, bugünkü uygulamanın kararını veren ben değilim, mahkeme” diye konuştu.

SGK yetkilileri, ilgili üretici firmalarla dün bir araya geldi. Toplantı sonrası resmi açıklama yapılmazken, üst düzey bir SGK yetkilisi firmalarla vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi yönüde görüş birliğine varıldığını, hafta sonuna kadar çözümün kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

2.5 milyon kişi işten ayrıldı, yüzde 8’i tazminat alabildi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatı konusunda bugüne kadar fon kurulacağı yönünde bir açıklama yapmadığını bildirerek, “Kıdem tazminatında sorun var. Türkiye’de düşündüğümüz modeli, kararlaştırdığımız modeli anlaştıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağım” dedi. Kıdem tazminatının, işçi-işveren dahil ülkenin önemli bir sorunu olduğunu anlatan Dinçer, 2009’da 2.5 milyon kişinin işinden ayrıldığını, bunlardan sadece yüzde 8’inin kıdem tazminatı aldığını söyledi. Dinçer, “Başlangıçta maliyetsiz bir finansman gibi görünen bu yapı, işveren için ciddi bir yük oluşturuyor” dedi.

Kayıtdışılıkta bir puan düşüşle 820 milyon lira gelir

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kayıtdışı çalışma sorunu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Kayıtdışılığı çözmek için daha fazla zaman ayıracağız. Kayıtdışılık, işçinin hakkının gaspedilmesi demek. İşverene, kayıtsız ve kalitesiz iş yapmanın maliyetinin gerçekte çok daha yüksek olduğunu anlatmamız, onları ikna etmemiz gerekiyor. 2008’den beri SGK 16 milyonun üzerinde kayıtlı işçiden prim toplamaya başladı ve o yüzden sosyal güvenlik açığı bütçede 32 milyar planlandığı halde 26.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Kayıtdışılıkta her bir puan düşüş yılda 820 milyon lira getiriyor. Kayıtdışılıkla mücadele için Alo 170 hattını kurduk.”

SGK: Geçici bir çözüm bulacağız

SOSYAL Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, gelinen noktada uzlaşma olmasa da hastaları mağdur etmemek için geçici de olsa makul bir fiyattan çubukların bedellerini ödeyeceklerini söyledi. Geçiş döneminde bu çubukların bedelini cebinden ödeyen hastaların SGK’ya başvurup bedellerini alabileceğini ifade eden Zararsız, “Biz bu çubuğun fiyatını kendi başımıza değil, ilgili birimlerle görüşüp, piyasa araştırması yaparak belirliyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!