Şeker ölçüm çubuğu yine Danıştay'da

Güncelleme Tarihi:

Şeker ölçüm çubuğu yine Danıştayda
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 10:48

SGK, yaptığı yeni düzenlemeyle şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, kararın iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Son yapılanların kendilerini daha da mağdur ettiğini belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, "Devlet bizi eczacılarla karşı karşıya bıraktı" dedi.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle, şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığını, ancak eczanelerin şeker ölçüm cihazlarından fark almalarına izin verildiğini belirtti.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, genel sağlık sigortalarıyla bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavileri için ihtiyaç duyulan şeker ölçüm çubuklarına ait bedellerin, SGK tarafından karşılandığı ifade edildi.

Sigortalılarının daha önce de şeker ölçüm çubuklarını kurumun anlaşmalı olduğu eczanelerden herhangi ücret ödemeden aldığı belirtilen açıklamada, ancak her bir firmaya ait şeker ölçüm çubuklarının fiyatları farklı olduğundan sigortalıların eczanelere fark ödemek durumunda kaldıkları hatırlatıldı. Balıkesir'de yaşayan bir sigortalı tarafından şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili olarak kurumları aleyhine açılan dava sonucunda Danıştay 10. Dairesinin kararına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şeker ölçüm çubuklarının yeterli ölçümü sağlamayacak kalitede olup olmadıklarıyla ilgili olarak yeterli denetim ve incelemenin yapılmadığı, piyasada tıbbi açıdan yetersiz olan ve fiyatı düşük malzemelerin de bulunduğu, piyasada mevcut kan şekeri ölçüm çubuklarının standartlara uygun olanları arasından en düşük bedelli olan belirtilmek suretiyle bu bedelin ilgililere ödenmesi gerektiği ve hukuka aykırılık bulunduğu belirtilmiş, her bir kan şeker ölçüm çubuğu için 0.55 TL ödeneceğine ilişkin dava konusu tebliğ eki listenin 437. sırasının yürütülmesi durdurulmuştur.”

Danıştay 10. Dairesinin kararına istinaden şeker ölçüm çubuklarının tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilerek, sigortalıların, şeker ölçüm çubuklarını eczane veya medikal firmalardan temin etmeleri halinde bedelleri kendilerince karşılanmak suretiyle almalarına imkan sağlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Şeker ölçüm çubukları için belirlenen bedel 32 kuruş

Haberin Devamı

“Sigortalılarımız tarafından ödenen bedellere ait faturaların kurumumuza sunulması durumunda ise kurumumuzca belirlenen fiyatlar üzerinden kendilerine ödeme yapılmıştır. Ancak geçen süreç içinde vatandaşlarımızın konuyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Danıştay 10. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararında belirtilen hususlar çerçevesinde Sağlık Bakanlığından şeker ölçüm cihaz ve çubukların kalitelerine göre sınıflandırılması istenmiştir. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca yapılan şeker ölçüm cihaz ve çubuklarının kalite ve performans değerlendirmesi sonucunda, sonuçları uygun bulunan firmalardan alınan fiyat teklifleri Kurumumuz tarafından incelenmiştir. Bu incelemeler neticesinde şeker ölçüm ve cihaz çubukları için Danıştay 10. Dairesince verilen karar göz önünde bulundurularak, şeker ölçüm cihazları için 20 TL ve şeker ölçüm çubukları için ise 0.32 TL olmak üzere yeni fiyatlar belirlenmiştir.”

Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle, şeker ölçüm cihazlarının bedelinin de şeker ölçüm çubuklarıyla birlikte ödeme listesine alındığı ifade edilen açıklamada, şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığı, ancak eczanelerin şeker ölçüm cihazlarından fark almalarına izin verildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

TEİS Danıştay'da dava açtı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), şeker ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükmünün iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 1 Martta yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT), kan şekeri ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin ibarenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Söz konusu hükmün, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında imzalanan protokoldeki “Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir” şeklindeki düzenlemeye aykırı olduğu savunulan dilekçede, SGK'nın, protokolde bir değişiklik yapılmadan tek taraflı olarak yaptığı düzenlemenin hukuka aykırı olduğu iddia edildi. Dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

“Hukuk devleti ilkesinin doğal sonucu, idarenin hukuka uygun davranmasıdır. Davalı Kurumun, 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nde her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için getirdiği fiyat üst sınırlamasının yürürlüğü yargı kararıyla durdurulmuşken, bu kez aynı tebliğde değişiklik yaparak daha düşük bir üst sınır koyması ve oluşan farkın hastadan alınmaması şartını getirmesi, ağır ve açık bir hukuk ihlalidir. Zira davalı idarenin, yargı kararından sonra tesis ettiği düzenleme, yargı kararını yerine getirmeye değil, işlevsizleştirmeye ve korunmak istenen menfaati bertaraf etmeye yöneliktir.”

TEİS'in dava dilekçesinde, bu gerekçelerle söz konusu düzenlemenin, davalı tarafın savunması beklenmeden yürütmesinin durdurularak iptali istendi. TEİS Başkanı Nurten Saydan davaya ilişkin “SGK'nın 5 Ocaktan bu yana şeker ölçüm çubuklarında ortaya çıkardığı kaosun faturasını eczacıya ödetmesine ve halkımızı yanıltmasına izin vermeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Eczacıların, diyabetli hastalarla karşı karşıya getirilmesini engellemek ve 10 milyon diyabetli hastanın mağduriyetini gidermek için bu davayı açtıklarını ifade eden Saydan, “En kısa zamanda yüksek yargının gerekeni yapacağına inanıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Alemdar: Karar hastaları daha da mağdur etti

Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, SGK'nın kararının hastaları daha da mağdur ettiğini savundu. Ortada belirsizliğin devam ettiğini vurgulayan Alemdar, "SGK fark ödemeyeceksiniz diyor, ancak eczacılar almakta ısrar ediyor. Biz devletten şeker cihazı istemedik ki. Bizi eczacılarla karşı karşı bıraktılar." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!