Güncelleme Tarihi:
SGK verilerine göre 5.5 milyondan fazla ilaç kullanan diyabetli var. Hastalar ilaçlarının dozu ve insülinlerinin ünitesini kan
Hasta derneği: Dört gözle bekliyorduk
İnsülin kullanmak zorunda olan diyabet hastaları için şeker ölçümünün hayati önemi bulunduğunu belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, “Bu kararı dört gözle bekliyorduk. Çok sevindirici. Bu yeni durumla ilgili yeni SUT tebliğini sabırsızlıkla bekliyoruz. Yeterince zaman kaybedildi. 2011’den beri sürünüyoruz. Bundan sonra top SGK’da” dedi. Özellikle uzakdoğuda üretilen ucuz şeker ölçüm cihazlarının ciddi sorunlara yol açtığını anlatan Alemdar, “Her önüne gelen bu cihazları ve ölçüm çubuklarını getiriyor, piyasaya sürüyor. Eczaneler, fark ödemeleri gerekmeyen, ucuz ama yanlış ölçüm yapan cihaz ve çubuklara yönlendiriyor. Çabuk bozuluyorlar. Garanti belgeleri yok. Yanlış ölçüm yaparak, hastaların hayatını tehlike sokuyor. Bunları alan hastalar daha sonra muhatap bulamıyor. 17 şubeli derneğimize Türkiye’nin her yerinden, binden fazla benzer şikayet dilekçesi ulaştı. Birkaç gün önce diyabet kampındaydım orada birkez daha şahit oldum. Ölçümlerdeki farklar korkunç” dedi.
DÜNYANIN BAŞKA ÜLKELERİNDE BULUNMAYAN FİRMALAR GİRDİ
Devletin şeker ölçüm çubukları için dünyanın en düşük geri ödeme fiyatını vermesinin, Türkiye’de pazarda olan şeker ölçüm çubuklarının doğruluğunu da tartışmalı hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:“Adana ve Konya’da iki diyabetli hasta, şeker ölçüm aletlerinin yanlış ölçümü sonucu ketoasidoz komasına(kanın asidik hale gelmesi ve kanda çok az insülin bulunması) girdi. 2010 SUT Tebliği’ne göre SGK’nın ölçüm çubuğu başına ödediği 32 kuruşla ancak güvenirliği şüpheli uzak doğu kaynaklı cihaz ve ölçüm çubukları satılabiliyor. Türkiye’ye 100’ün üzerinde, çoğu dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan, adı sanı olmayan, hatta kendi ülkesinde bile olmayan şeker ölçüm cihazı girdi. Türkiye adeta bir şeker ölçüm cihazı çöplüğüne döndü. Tamamına yakınının bir teknik servisi, çağrı merkezi hatta adresi yok. Sağlık Bakanlığı ‘teknik servisi olmayanlara izin vermeyin’ talebimize karşılık, ‘serbest rekabete aykırı’ yanıtı verdi. SGK’ya yaptığımız itirazlar hep sonuçsuz kaldı. Biz de dava yoluna gittik.”
AVUKAT DA TİP 1 DİYABETLİ
Kendisi de tip 1(insüline bağımlı) diyabetli olan Türkiye Diyabet Vakfı Hukuk Kurulu sorumlusu Avukat Çağrı Çakıcı, artık diyabetlilerin yaşamını tehlikeye sokan şeker ölçüm aletleri sorununun diyabet kuruluşlarının da içinde olduğu daha kapsamlı bir kurul tarafından, uluslararası standartlarda çözülmesini beklediklerini söyledi. Çakıcı, “Aksi takdirde hukuk mücadelesini diyabetli hastaların lehine sonuç alınıncaya kadar sürdüreceğiz” dedi.